Evlilik danışmanlığı süreci

Evlilik danışmanlığı süreci

Evliliği en basit dilde tanımlayacak olursak iki kişinin toplumsal kanunlara göre bir araya gelerek bir imza ile hayatlarını birleştirmesidir. Bu evliliğin basit bir tanımıdır oysa evlilik sadece bir imzadan ibaret değildir. Evlilik yeni bir hayat ve aile kurmaktır. Aynı zamanda ilişkiler içerisinde kişinin en çok karmaşık duygu ve düşüncelere kapıldığı ilişki durumudur. Evliliğin yolunda gidip gitmediğini en iyi o ilişkiyi yaşayan iki insan bilir. Evliliğin iyi gitmesi demek çiftin her gün mutlu olması ve aralarında hiç tartışma olmaması demek değildir. Evlilik bir dengedir, dengenin kurulması gerekir. Bazen bazı evlilikler öyle bir hale gelir ki mutlu anlar neredeyse yok olmaya başlar. Evlilik içerisinde anlaşmazlıkların başlaması, iletişimin kopması, soğukluk ve çatışmaların yaşanması her iki tarafı da mutsuz eder ve yaşam kalitesini düşürür. Sorunların görmezden gelinmesi ve biriktirilmesi kişilere ilişkinin daha fazla çıkmaza girdiği ve ilişkinin kurtarılamaz hale geldiği algısı yaşatır. Eşler birbiriyle kesişmeyen, paralel hayatlar yaşamaya başladıysa, cinsel yaşamda dahil hiçbir alanda ortak bir paylaşımları kalmadıysa, karşılıklı birbirlerine olan inançlarını kaybettilerse, birbirlerine olan olumsuz duygu ve düşünceleri varsa durumu ertelemeden mutlaka bir destek almaları önerilir.

Peki ya evlilik danışmanlığı nedir? Evliliğe katkısı nelerdir?

Evlilik danışmanlığı hizmeti, evliliğin her iki taraf açısından doyum ve keyif verici bir hale getirmek için gerçekleştirilen danışmanlık sürecidir. Evlilik danışmanlığı; sorunların çözümüne yardımcı olmayı, kişilerin birbirlerine saygı duymasını sağlamayı, görüş farklılıklarının farkına varılmasını, duygu ve düşüncelerin net bir şekilde açığa çıkarılmasını, kırıcı davranışların farkındalığının kazanılması ve telafi edilmesini, beklentilerin dile getirilmesini hedefler. Danışmana gitmekteki amaç, karşı tarafı değiştirmek veya kendi istediği gibi biri olmasını beklemek olmamalıdır.  Evlilik terapisine başvururken bilinmesi gereken şey, terapist var olan problemlerin çözümünü görebilmeyi ve değiştirebilmeyi öğrenmeyi sağlar problemi ortadan kaldıran mucizeler yaratan kişi olmaz. Evlilik danışmanlığında çiftlerin evliliklerini devam ettirmeyi istemeleri önemli bir etkendir bazı durumlarda çiftlerden biri ya da her ikisi de evliliği sürdürmek istemez. Bu hizmet ilişkilerde yaşanan pek çok krizin çözümünün yanı sıra, devam etmesi mümkün olmayan ilişkilerinde sağlıklı bir şekilde sonlanmasına da yardımcı olur. Evlilik hassas ve önemli bir konudur, doğru bir yönlendirme olabilmesi için danışmanlık verecek olan kişinin uzman olması çok önemlidir. Uzman kişi çiftin beklenti ve ihtiyaçlarını anlayabilmeli ve doğru bir yol haritası oluşturabilmelidir.

Bu makale 20 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı

Uzm. Kl. Psk Tuğçe Seçkin, Atılım Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır.

Uzm. Kl. Psk Tuğçe Seçkin, Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Aydın Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Aile içi problemler
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube