Evliliğin ilk yıllarında oluşmaya başlayan “kök aile” sorunu

Evliliğin ilk yıllarında oluşmaya başlayan “kök aile” sorunu

Aile, toplumun en küçük yapı taşıdır. Anne, baba ve çocuklardan oluşan aileye çekirdek aile denir. Her çocuk bir gün yetişkinlik çağına gelir ve bir başkasıyla yeni bir aile oluşturur. Yeni bir aile oluşturan bu çiftler kurdukları yeni düzenin içerisine kendi anne, babalarını katmaları ve kendi kök ailesinden kopamamaları sonucunda problemler ortaya çıkmaya başlar. Evliliğin ilk zamanları kadın ve erkek için zorlayıcı bir dönemdir. İki farklı kültürden, iki farklı aileden tek bir aile oluşturmak kendi içinde bile emek ve sabır isteyen bir süreçtir. Bu sürece birde çiftler kendi kök ailelerini kattıklarında süreç daha da zor bir hale gelir. Çıkmaza giren ve destek almak isteyen çiftlerde en çok işlenen konulardan bir tanesi kök aile sorunudur. Sadece çiftler aileyi katmaz anne babalar da çifte çok fazla müdahalede bulunmak isteyebilir. Çocukları evlenene kadar emeklerini hiç üzerinden eksik etmeyen anne babalar evlatları evlendiğinde de aynı şekilde onlar üzerinde söz hakkı isteyebilirler. Hatta bazen kendi evlatlarını çok fazla korumaya alabilirler. Bu durum anne babaların çocuklarının evliliklerini ve çocuklarını doğru değerlendirememelerine neden olabilir. Çiftler arasında fark edilen yanlı değerlendirmeler daha büyük krizlere ve eleştirilere tamamen duvar örmeye sebep olabilir. Sonraki süreci artık “senin ailen”, “benim ailem” cümleleri takip eder. Artık ilişki sen, senin ailen ve ben cephesine dönüşmeye başlar. İlişkide artık cepheler ayrılır savaş başlar ve artık hep bir savunma hali oluşur.

Aslında bu savaşın açılmaması için birkaç kural vardır. Öncelikle çiftler doğduğu evden, kurduğu eve adapte olabilir ve ince çizgiyi koruyabilirse dışardaki müdahaleler bir süre sonra yok olacaktır. Birde eşin ailesini eşe şikayet etmenin bir faydası olmadığını kabul etmek gerekir çünkü anne, baba ve çocuk et ve tırnak gibidir. Eşinin ailesini eşine şikayet etmek ve ondan destek beklemek yerine onlarla sorunu güzel yollarla konuşmalı. Bu adımı sağladıktan sonra sırada kendi ailesini koruması vardır. Nasıl kendisi eşinin ailesi hakkında konuşmuyorsa ne olursa olsun kendi ailesi hakkında da konuşturmamalıdır böyle bir durumda karşı tarafa sorunu onlarla konuşması gerektiğini güzel bir dille söyleyebilir. Bu üç maddeyi her iki taraf uygulayabilirse kök ailenin olumsuz etkisi azalacaktır.

Bu makale 20 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı

Uzm. Kl. Psk Tuğçe Seçkin, Atılım Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır.

Uzm. Kl. Psk Tuğçe Seçkin, Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Aydın Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Aile baskısı
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube