Çocuklar oyun terapisinde ne öğrenir,kazanır?

Çocuklar oyun terapisinde ne öğrenir,kazanır?

       Oyun terapisinde mevcut olan olası öğrenme deneyimleri, çocukların duygusal yaşamlarını açığa çıkarma ve orda olmaları hakkında risk almaları için onların yeterli şekilde güvende ve tamamen kabul edildiklerini hissettikleri güven ortamı yaratmada terapistin başarılı olma derecesi ile doğrudan ilişkilidir. Çocuğun tarafında bu bilinçli bir karar değildir, bundan ziyade, eleştiri, öneri, övgü, kınama veya onları değiştirme çabaları olmaksızın serbest bir ortamın sonucudur.

       Çocuklar, oldukları gibi kabul edilirler, bundan dolayı, ilişkide yetişkini memnun etme ihtiyacı yoktur. Bir çocuğun ifade ettiği gibi, "Burada, sadece senin küçük kendin (çocuğun diliyle) gibi olabilirsin" Özbenliğe karşı bir tehdit olmadığı için, kendini keşfetme ve kendini arama kendiliğinden meydana gelir. Bu, kendini ifade etmenin kayıtsız bir bırakma ile meydana geldiği anlamına gelmez, ki bu da terapötik sürecin ilk basamaklarının meselesi olabilir. Oyun odasında kurulan özgürlük hissinin üzerine, tamamen kendi olabilme güvenine ve terapötik limitlerin dikkatli kullanımına (bu konu daha sonra tartışılacaktır) karşılık olarak, çocuklar, kendini kontrol etmeyi ve ifadenin mesuliyetli özgürlüğünü öğrenirler.

       Oyun terapisi ilişkisinde çocuklar tarafından öğrenilen birçok şey bilişsel bir öğrenme değildir fakat terapötik deneyim sürecinde meydana gelen öze dair gelişen yaşantısal, sezgisel bir öğrenmedir. Çocuk merkezli oyun terapisi ilişkisinde öze dair bu tür bir öğrenme, terapist tarafından kolaylaştırılan türde bir ilişkinin sonucudur. Aşağıdaki Benlik Hakkında Sekiz Temel Öğrenme Deneyimi çocuklarda değişimi kolaylaştırır:
      
▪️ Çocuklar kendilerine saygı duymayı öğrenir.
▪️ Çocuklar kendi duygularının kabul edilebilir olduğunu öğrenirler.
▪️Çocuklar duygularını bilinçli olarak ifade etmeyi öğrenirler.
▪️Çocuklar kendileri için sorumluluk üstlenmeyi öğrenirler.
▪️Çocuklar problemlerle yüzleşmede yaratıcı olmayı ve altından kalkmayı öğrenirler.
▪️Çocuklar kendilerini kontrol etmeyi ve kendilerini yönlendirmeyi öğrenirler.
▪️Çocuklar adım adım, duygu seviyesinde, kendilerini kabul etmeyi öğrenirler.
▪️ Çocuklar seçimler yapmayı ve seçimlerinden sorumlu olmayı öğrenirler.

Bu makale 13 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin

Uzm. Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı 4 yıl olan lisans eğitimini başarıyla (3.80) tamamlamıştır.Ardından Ankara Üniversitesi Aile Danışmanlığı yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. İlkokul,danışma merkezleri gibi farklı kurumlarda stajlarını tamamlayan Uzm.Psk.Dan.Nur BİRİNCİOĞLU şu an çalışmalarına kurucusu olduğu Alven Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi’nde devam etmektedir. Çocuk,ergen ve yetişkin alanlarına ilişkin Bireysel Psikoterapi, Çift ve Evlilik Terapisi, Aile Danışmanlığı, Ergen Terapisi, Çocuk Dikkat Ölçme ve Değerlendirme hizmetleri vermektedir. Bu alanlarda Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, Bilişsel Davranışçı terapi,Filial Terapi, EMDR Terapisi, Çift/Evlilik Terapisi, Sanat Terapisi, Öyküsel Terapi eğitimler ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
Etiketler
Terapi
Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin
Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube