Okb

Okb

İnsanların birçoğu yaşamı boyunca çeşitli konularda endişeli ve evhamlı davranabilir. Kişinin duyduğu endişe, günlük hayatı aksatmadığı sürece bir problem yoktur. Ancak çoğu kez günlük yaşam içinde ortaya çıkan bu duygular baş edilemez bir boyut haline gelebilir ve rutin hayatı etkileyebilir. Kişiyi endişelendiren duygu ve düşünceler takıntılı bir hal şeklini alarak günlük aktiviteleri kısıtlamaya başladıysa obsesif kompulsif bozukluk adı verilen hastalık akla gelebilir. Obsesif kompulsif bozukluk yaşayan kişilerde obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşünceler olur. Kişinin zihnine gelen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler kişiyi son derece rahatsız eder ve yoğun kaygı yaşamasına sebep olur. Yaşanılan bu sıkıntı ve kaygıyı ortadan kaldırabilmek adına, kişi ritüel yada kompülsiyon adı verilen yenileyici davranışlar sergiler. Özetle, kişinin mantık dışı bulduğu ama engel olamadığı düşüncelere obsesif düşünceler, bu düşüncelerin ortadan kalkması için başvurduğu tekrar eden ve yenileyen eylemlere ise kompulsif adı verilir. Okb’nin her 100 kişiden 2-3’ünde görüldüğü saptanmıştır. Araştırmalar doğrultusunda genellikle ergenlik döneminde ve 20-30’lu yaşlarda başladığı düşünülse de okul öncesi çocuklarda dahil herhangi bir yaşta da görülebildiği söylenmektedir. Cinsiyet olarak ele alındığında kadınlarda daha çok görülmektedir.

Yaygın Obsesyon Belirtileri

Yoğun şekilde pislik veya mikrop bulaşmasından korkma

Başkasına zarar vermekten korkma

Hata yamaktan korkma

Rezil olmaktan korkma

Takıntı boyutunda dini içerikli düşünme ve günahkar düşünmekten korkma

Simetri ve kusursuzluk ihtiyacı

Aşırı kuşku ve sürekli güven ihtiyacı

Yaygın Kompülsiyon Belirtileri

Tekrar tekrar yıkama, duş alma ve el yıkama

El sıkışmamak

Kapı kollarına dokunmamak

Kilit, ocak gibi kapanması gerekli olan eşyaları sürekli kontrol etme

Rutin işleri yaparken içinden ya da yüksek sesle sürekli sayı sayma

Belirli kelimeleri, duaları ve cümleleri tekrarlama

İşleri belirli bir sayıya göre yapma

Nedenleri

Genetik Faktörler

Çevresel Faktörler

Çocukluk Çağı Travmaları

Kişilik Özellikleri

Bu makale 11 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı

Uzm. Kl. Psk Tuğçe Seçkin, Atılım Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır.

Uzm. Kl. Psk Tuğçe Seçkin, Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Aydın Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Psikolojik destek
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı
Uzm. Psk. Tuğçe Seçkin Arabacı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube