Doğru insanla mı evleniyorsunuz?

Doğru insanla mı evleniyorsunuz?

Hemen herkesin evlenirken sorduğu bir sorudur malum.

Aşkın yeter şart olmayıp sadece gerek şart olduğu da çok net bir gerçek olduğuna göre, nasıl anlayacaksınız evlenmek üzere olduğunuz kişinin doğru kişi olup olmadığını?

En azından bağımlılıkları olan, kontrolsüz harcama yapan, işkolik, sadakatsiz, böbürlenen, vicdansız, dürüst olmayan, şefkat tanımayan ve gösteremeyen birisini seçmemeyi öğrenmiş olduğunuzu varsayıyorum.

Partnerinizin bu özellikleri taşımadığından emin olduysanız devamına bakabiliriz. Bu olumsuzlukların olmamasına rağmen içiniz rahat değilse, o kişi ile evlilik fikrine bir türlü yakın hissedemiyorsanız kendinizi bu yazıyı okumanızda fayda var. Bakın bakalım kafa karışıklığınızın ya da içinizdeki o rahatsızlığın ayağı yere basan nedenleri var mı?   

Partneriniz sizi elbette ki her an mutlu edemez, ama doğru kişi ile birlikteyseniz hayatınızdan memnun, huzurlu ve güçlü hissedersiniz ilişki içinde kendinizi.

Sizi duygusal ve entelektüel gelişiminizde cesaretlendiren, destekleyen bir partneriniz varsa, sizin duygusal anlamda sağlıklı ve kendi ayakları üzerinde durabilen birisi olmanız için gerekli zemini hazırlayacaktır. Siz de kendinizi güvende, mutlu ve doyumlu hissedeceksinizdir. Doğru kişi bencil, eleştirel, güvenilmez olmayacak, sizi utandırmayacak, sıkıntıya sokmayacaktır.

Partnerinizin, konu cinsellik ve sevgi olunca, ihtiyaçlarınıza karşı anlayışlı ve saygılı olması önemlidir. Size olan sevgisi lafta kalmamalı, hayatınızın her alanında hissedilmelidir. Size kıyamamalıdır. Bakın, bu çok önemli bir cümledir. Size kıyabilen bir partner ile ilişkinizi sürdürmeyin, ilişkinizi bir sonraki etaba asla taşımayın. Hayat uzun bir yol. Size her zaman özenle yaklaşan, sizi şefkatle sarıp sarmalayan bir partneriniz olmalı.

Partneriniz sevgisini; yorgun olduğunuzu fark ederek, doğum gününüzü, evlilik yıldönümünüzü önemseyerek , sizinle zaman geçirmekten keyif aldığını göstererek, sizi dikkatle dinleyerek, saygısını, şefkatini asla eksik etmeyerek, hoş geldin ve allahaısmarladık öpücüklerini vermekten keyif alarak, özel bir an olmadan, sonu cinselliğe gitmeden de size sarılarak çok net gösterir.

Partneriniz hayatınızdaki doğru kişiyse sizinle iyi bir arkadaştır da. Doğru kişi sizinle vakit geçirirken eğlenir.

Sevgiyi saygı yaşatır. Partneriniz hayatınızdaki doğru kişiyse, emir kipiyle konuşmaz, teşekkür etmeyi bilir.

Partneriniz hayatınızdaki doğru kişiyse, her ikinizin de hayatında benzer hedefleriniz olur. Yaşamla ilgili değerleriniz benzeşir.

Durumlara farklı perspektiflerden bakabilir farklı şeylerden keyif alabilirsiniz. Bunda bir sakınca yok. Her konuda aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz. Önemli olan birbirinizin fikrine ve zevklerine saygı göstermektir. Karar vermek zorunda olduğunuz bir konuda fikir birliğine varamadığınızda da en basit çözümü uygular yazı tura atarsınız, olur biter. Hayatınız için doğru kişiyi seçtiyseniz, bu fikir ayrılıkları asla sıkıntı oluşturmaz. Tam tersi aynı duruma farklı perspektiften bakan bir partner sizi ve ilişkinizi zenginleştirir.

Birbirinizin ailesi ile her zaman sevgi yumağı olamayabilirsiniz. Bu ilişkide önemli olan saygıdır. Eşiniz de sizin onun ailesine olduğu gibi sizin ailenize saygı ile yaklaşıyorsa doğru kişi demektir. Aileleriniz için asla birbirinizi kırmayın. Neticede zorluklar karşısında duracak olan sizin birlikteliğiniz ve ancak gerçekten bu birlikteliği kuralları ile yaşarsanız, başarabilirsiniz bu birlikteliği hayat arkadaşlığına dönüştürmeyi.

Hayatta değişmeyen tek şey hayatın devingenliğidir. Her şey değişir bir nedenle. Partnerinizle her konuda fikir alışverişi yapabilmelisiniz, çünkü evlilik de değişir, zevkler de değişir, istekler ve ihtiyaçlar da değişir. Önemli olan evlilikten önce de sonra da birbirimizle doğru üslupla, birbirimizi asla kırıp dökmeden fikir alışverişi yapabilmek, zorlukları konuşabilmektir.

Hayat için doğru ise partneriniz sorumlulukları sizinle paylaşır. Cinsiyetten bağımsız olarak dengeli bir biçimde yapılması gerekenleri sizinle birlikte her zaman mutlu bir şekilde olmasa da ? istekli bir biçimde yapar.

Hayatınız için doğru eş, her konuda fikir birliğinde olduğunuz, hiç zorluk yaşamadığınız ve yaşamayacağınız ruh eşiniz demek değildir. Doğru eş ile sağlıklı evlilik demek, fikir ayrılıklarını, hayatın getirdiği zorlukları, zorlu aile ilişkilerini sevgi, özen ve en önemlisi saygı içinde kalarak çözmeye çalışan, çözemiyorsa da o zorluk ile “biz” olarak beraber yaşamayı başarabildiğiniz kişi ile evli olmaktır.

Hayatınız için doğru insansa partneriniz size karşı açık ve nettir. Dürüstlüğün getirdiği güven evlilik ilişkisindeki en önemli temel taşlardan birisidir. Size doğruyu söylemeyeceğini düşündüğünüz ve bilgisayarını, telefonunu karıştırma, takip etme ihtiyacı duyduğunuz bir partneriniz varsa, o kişi hayatınız için asla doğru insan olamaz.

Hayat için doğru insansa partneriniz size koşulsuz güvenir. Hayatınızı kısıtlamaya çalışmaz, sizi ailenizden, sosyal çevrenizden izole etmek için uğraşmaz, hayatınızı ve sizi yönetmeye çalışmaz, sizin kararlarınıza saygı duyar, bireyselliğinize saygı duyar, bunu bir tehdit olarak algılamaz.

Genel gerekliliği ifade edelim: ikili ilişkide dört temel taş vardır: sevgi, saygı, güven ve cinsellik. Bu dört temel taşın hiç zedesiz olması lazım ki, seneler içinde üstüne çıktığımız katlar en ufak bir sarsıntıda yıkılmasın, duvarlar çatlamasın.

Unutmayın, mutlu ve sağlıklı bir evlilik aşktan çok daha fazlasını gerektirir.

Dr.phil. R. Meltem KAVCAR SIRMALI

13 Mart 2020

Bu makale 18 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Psk. R.  Meltem Kavcar Sırmalı

Dr. Psk. R.Meltem Kavcar Sırmalı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü başarıyla tamamlamıştır. Viyana Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nden doktora derecesini alarak tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

APA (American Psychological Assosiation), TPD (Türk Psikologlar Derneği), ESTD (European Society for Trauma and Dissociation), IAMFC (The International Association of Marriage and Family Counselors) ve ISMHO (International Society for Mental Health Online) üyesidir.

 

Etiketler
Evlilik terapisi
Dr. Psk. R.  Meltem Kavcar Sırmalı
Dr. Psk. R. Meltem Kavcar Sırmalı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube