Dikkat dağınıklığı 2

Dikkat dağınıklığı 2

          Bir kişi Doğa Zekâsına daha çok sahipse, hayvanlarla, çiçeklerle, ağaçlarla, kuşlarla daha çok zaman geçirmeyi seviyorsa, onlara karşı dikkat süresinin daha çok olacağı bilinmelidir. Bir anne çocuğuyla ilgili dert yanarak aynen şöyle demişti; -Bu çocuk bir saat karıncaları inceler yine de bıkmaz. Oysa burada annenin dert yanması değil, çocuğunun bu durumundan zekâ bölümünü, yeteneğini, ilgi alanını keşfederek onun için güzel bir ortam hazırlaması gerekir.
         Bir çocuğun sosyal alanda zekası, yeteneği varsa, bu çocuk en güzelce incelenmeli ve en güzel şekilde bu çocuk için gerekli ne varsa yapılmalıdır. Bir çocuğun içsel zeka alanında yeteneği varsa bu çocuk güzelce incelemeli, en güzel şekilde keşedilmeli ve bu çocuk en güzel şekilde, kendi yaratılışına uygun olarak gerekli olan ne varsa yapılmalıdır. Bu durum matematik, sosyal, doğa, v.b. diğer zeka bölümleri için geçerlidir. Malesef bu konular Türkiyede hala yeterince bilimmemektedir.
        Çocuğunun gelecekte güzel bir geleceği ve mutlu olabilmesi için bu konuda anne, baba arkadaşlarımızın gerekli yardım alması gerekir. Bu konuları bilmeyen öğretmen arkadaşlarımız da bu konuyla ilgili gerekli bilgileri alsalar, anne baba arkadaşlarımıza -Senin çocuğun dikkati çok dağınık, -Senin çocuğun dersde değil, hayal alemlerinde, -Senin çocuğun gözü devamlı yaramazlıkta, -Senin çocuğun devamlı arkadaşına sataşıyor, -Senin çocuğun devamlı pencereden dışarı seyrediyor, ( Bunları sizlerden af dileyerek yazıyorum.Bazı öğretmenler gibi, - Senin çocuğun kafası ............. dersine basmıyor, -Senin  çocuğuna 10 kere anlattım anlamıyor, ha duvara anlatmışım ha senin çocuğuna, nato mermer nato kafa, v.b.) diyerek anne baba arkadaşlarımızı üzmez ve o çocuklar harcanıp gitmez.
         Ne yapılmalı ? İlkönce bireyin ( çocuk, genç, yetişkin ) hangi Zekâ Bölümünün yüksek olduğu tespit edilmesi gerekir. Mantıksal Zekâsı mı? Matematik Zekası mı? Matematik Zekası yüksek ise Matematik Zekanın hangi alt Bölümünda daha üstündür? Sözel Zekâsı mı daha yüksek ? Sözel Zeka yüksek ise Sözel Zekanın hangi alt bölümlerinde yüksek? Görsel Zekası mı? Görsel Zekası ise Görsel Zekanın hangi alt bölümlerinde yüksek?  İçsel Zekası mı ? Sosyal Zekası mı ? Müzik Zekâsı, Doğa Zekâsı mı? daha üstün bu konularda Profesyonel bir uzman tarafından doğru olarak tespit edilmesi gerekir.
 
( Devamı var )

Bu makale 8 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ramazan Boyacı

Ankara Üniversitesi  Eğitim Bilimleri Fakültesi E.P.H. bölümünden 1988 yılında mezun olduktan sonra askerliğinide psikolog olarak yaptı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Okutman olarak Mantık, Eğitim Psikolojisi Dersleri verdi. 33 yıldır Özel ve Devlet okullarında, Özel hastanelerde, Psikoloji Danışma Merkezlerinde, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Anaokulu-Çocuk Yuvası v.b kurumlarda çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, kurum yöneticilerine, personellere, öğretmenlere, öğrencilere, anne ve babalara birebir, gruplar halinde danışmalık yapmakta ihtiyaç duydukları konularda serninerler vermektedir. 25 yıldır Özel Televizyonlarda, radyolarda, insan psikoloji konularında programlar hazırlayıp sunmaktadır. Çocuğunuzu Test Edin, Hatalı ve Doğru Anne baba Davranışları, Okul Öncesi Velühr için Hazırlamış olduğu Sorular ve Cevaplar isimli 3 adet ...

Etiketler
Dikkat
Psk. Ramazan Boyacı
Psk. Ramazan Boyacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube