Deprem ve çocuklar

Deprem, özellikle çocuklar açısından anlamlandırılması güç bir doğal afettir. Çocuklarda korku, kaygı, bebeksileşme, iştahsızlık, uykuda sorunlar, huzursuzluk, karın ağrısı, mide bulantısı gibi bedensel, psikolojik ve sosyal semptomlar ortaya çıkabilir. Bu süreçte öncelikle ebeveynlerin kendilerine dönük içsel ve dışsal tetikleyicilerini kontrol edip öncesinde kriz anı için planlamalarını yapmaları, kendilerini sakinleştirebilmek adına nelerin iyi gelebileceğine bakmaları önem taşımaktadır.

Deprem ve çocuklar

Deprem, özellikle çocuklar açısından anlamlandırılması güç bir doğal afettir. Çocuklarda korku, kaygı, bebeksileşme, iştahsızlık, uykuda sorunlar, huzursuzluk, karın ağrısı, mide bulantısı gibi bedensel, psikolojik ve sosyal semptomlar ortaya çıkabilir. Bu süreçte öncelikle ebeveynlerin kendilerine dönük içsel ve dışsal tetikleyicilerini kontrol edip öncesinde kriz anı için planlamalarını yapmaları, kendilerini sakinleştirebilmek adına nelerin iyi gelebileceğine bakmaları önem taşımaktadır. Çocuklar da ebeveynleri rol model alacağı için bizlerin kaygısı onlara da yansıyabilir. Bu noktada 6 yaş üzeri çocuklara yaşına uygun bir şekilde depremin ne olduğu, öncesinde ve sonrasında yapılabilecek şeyleri ve alınabilecek önlemleri anlatmak gerekebilir. Daha küçük yaşlardaki çocuklara ise oyunlaştırarak, ürkütmeden, deprem tatbikatı yapılabilir. Bunlar anlatılırken özellikle de bulunduğumuz yerin ya da binanın güvenli olduğu konusu çocuğa aktarılmalıdır. Varsa çocuğun soruları mutlaka yanıtlanmalı ve duyguları, düşünceleri, beden duyumları ile ilgili konuşulmalı. Kaygılı olduğu konu hakkında neler yapılabileceği, nelerin ona iyi gelebileceği de konuşulabilir. 
Malesef ki ülkemizde deprem gerçeği var. Bu nedenle koruyucu ve önleyici tedbirleri almakta fayda olacaktır. Daha büyük yaştaki çocuklarla birlikte deprem çantası hazırlayabilir, acil durum planınız ile ilgili hangi ortamda neler yapılabileceğini konuşabilirsiniz. 
Umarım ki bir daha yaşanmaz ancak bu gerçeği de göz ardı etmeden psikolojik dayanıklılığımızı güçlendirmekte fayda var.

Bu makale 25 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Elif Özgür Önal

Klinik Psikolog Elif ÖZGÜR ÖNAL, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini doğduğu şehir olan Sakarya’da tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimi için lise yıllarından itibaren hedeflemiş olduğu Psikoloji bölümünü kazandığı Uludağ Üniversitesi’nden “Onur Öğrencisi” olarak mezun olmuştur. Lisans eğitimine devam ettiği sırada Bursa Türk Psikologlar Derneği Başkanı Yılmaz Gürkan’ın öğrencilere yönelik yürüttüğü bir proje kapsamında özel bir kolejde, sonrasında özel gereksinimli çocukların tüm eğitim süreçlerini gözlemleme fırsatı bulduğu yine özel bir kurumda gönüllü stajyer olarak ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de stajyer psikolog olarak görev almıştır. Lisans eğitimi süresince çeşitli öğrenci kongre ve seminerlerine katılmış olup otizm farkındalığı ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde yer almıştır. Mezuniyetinin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
Etiketler
Deprem korkusu
Klinik Psikolog  Elif Özgür Önal
Klinik Psikolog Elif Özgür Önal
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube