Tiroid hormonlarının metabolizmaya etkisi

Tiroid hormonlarının metabolizmaya etkisi

Benim tiroidlerim yavaş çalışıyor kilo veremiyorum, metabolizmam çok yavaş. Sağlık verilerine göre ülkemizde her 100 kişiden 40’ında tiroid sorunu olduğu tespit edilmiş. Haliyle zayıflamak isteyen kişilerin de en sık kullandıkları cümleler de bunlar oluyor. Peki gerçekten tiroid işlevindeki sorunlar kilo almamıza ya da vermemize engel midir? Yoksa bunların hepsi birer bahane mi?

Salgıladığı hormonlarla hem metabolizmamızı hem de yaşamsal faaliyetlerimizi kontrol eden tiroid bezimiz beslenme konusuyla da yakından ilişkilidir.
Bu nedenle diyet sürecine başlamadan önce kişilerden kan tahlili yaptırmaları ve tiroid değerlerine de baktırmaları mutlaka istenir. Kan bulgularındaki T3, T4 ve TSH hormon düzeyleri hastalığın seviyesi hakkında bilgi verir.

Hipertiroidi: Tiroid hormonu üretiminde artış. Yani T3 ve T4 değerlerinin yüksek TSH değerinin düşük olması durumudur.
Hipotiroidi: Tiroid bezinin yetersiz çalışmasıdır. TSH, tiroid bezinin yeterince çalışıp çalışmadığının bilgisini veren hormondur. Tiroidlerin normalden az çalıştığı durumda kanda TSH seviyesi artarak tiroid bezini çalışması için uyarır.

Haşimato Hastalığı: Bağışıklık sisteminin tiroid bezini yabancı olarak algılayıp ona karşı antikor üretmesi durumudur. Dolayısıyla kan bulgularında T3, T4 ve TSH değerleri normalken anti-TPO düzeyi yüksektir.

Tiroid hastalıkları genel olarak kilo alma, kilo verme ve hastanın yaşam kalitesinde bozulmalara neden olmaktadır. Ancak ilaç kullanımıyla birlikte tiroid hormonları dengelenebilmektedir.

Bu nedenle ‘tiroidlerim yavaş çalışıyor bu nedenle kilo veremiyorum’ aslında bir bahanedir. Metabolizmanızı hızlandıracak bir sürü farklı yol vardır. Yeterli ve dengeli beslenmek, kalori kısıtlı diyetler yapmamak, düzenli fiziksel aktivite, yeterli su tüketimi bunlardan bazılarıdır. Önemli olan sorunlara değil çözüme odaklanmaktır.

Bu makale 2 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Aslı Kınsız

Uzm. Dyt. Aslı KINSIZ, 1983 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü 2005 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2014 Yılında ise, Gediz Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. 

6 Yıl Özel Dereli Sağlık Kliniği'nde endokrin diyetisyenliği yapmış ve 6 yıl Clinic A Plus polikliniği'nde çalışmalarını sürdürmüş ve 2017 yılında Sante İnstitut sağlık merkezini kurmuştur. 

Bir çok kongre ve seminer katılımı yapmış olan Uzm. Dyt. Aslı KINSIZ, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan Sante İnstitut Sağlık Merkezinde devam etmektedir.

Etiketler
Tiroid
Uzm. Dyt. Aslı Kınsız
Uzm. Dyt. Aslı Kınsız
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube