Doktorsitesi.com

Karbonhidrat Bağımlılığı

Uzm. Dyt. Aslı Kınsız
Uzm. Dyt. Aslı Kınsız
12 Şubat 202089 görüntülenme
Randevu Al
Karbonhidrat Bağımlılığı

~~Çoğu zaman abur cuburlara özellikle yağ, rafine şeker ve tuz bakımından yüksek karbonhidratlara karşı koyamadığınızı fark etmişsinizdir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada, yüksek karbonhidratlı bir öğünün beynin istek ve ödülle ilişkili bölgesini uyardığı gösterilmiştir.
Karbonhidrat, vücudumuza enerji sağlayan diyetimizin başlıca bileşenidir. vücudumuzda birçok metabolik faaliyette görev alır.
Karbonhidrat tüketiminin bağımlılık yapıp yapmadığı konusunda ise bilim dünyası ikiye ayrılmış durumda.
Bazı araştırmacılar früktoz formundaki rafine karbonhidratın alkol gibi bağımlılık yaptığını ileri sürmektedir. Beyinde hedonik yolu uyararak iştahı tetikler. Fiziksel açlıktan ziyade zevk ve ödül sistemi aracılığıyla daha fazla besin alımına teşvik eder. Yüksek glisemik indeksli bir öğün tüketiminden sonra plazma glikoz ve insülin seviyeleri hızlı bir şekilde değişkenlik gösterir. Bu duruma aynı zamanda zevk, ödül ve motivasyon  hissi sağlayan dopamin artışı eşlik eder. 18-45 yaş arası kadınlarda yapılan çalışmada kadınların üzgün olduğu durumlarda çoğunlukla karbonhidrat ağırlıklı öğünleri tercih ettikleri gözlemlenmiştir.
Bunlara karşılık olarak diğer araştırmacılar ise bu konuda yeterli insan çalışmasının olmadığını savunmaktadır. Toplam kalorinin tek başına şeker tüketimine göre daha önemli olduğuna dikkat çekmektedirler.
Sonuç olarak bu konuda kesin bir şey söylemek zor. Ancak siz işlenmiş, yüksek yağ ve tuz içeren gıdalardan uzak durun.

 

Etiketler

KarbonhidratKarbonhidrata dayalı beslenmeKarbonhidratlı besinlerBağımlılık

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Aslı Kınsız

Uzm. Dyt. Aslı Kınsız

Uzm. Dyt. Aslı KINSIZ, 1983 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü 2005 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2014 Yılında ise, Gediz Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır