Sedef (psoriasis) Hastalığında En Etkili Diyet

Dyt. Sinem Uygun
Dyt. Sinem Uygun
23 Mart 2021286 görüntülenme
Randevu Al
Sedef (psoriasis) Hastalığında En Etkili Diyet

Sedef hastalığı da diğer bütün otoimmun hastalıklar gibi geçirgen bağırsak sendorumu, kötü yaşam koşulları, stres, alkol gibi durumlarla ilişkilidir. 

- En etkili diyet yöntemi ise eliminasyon diyetidir. Bu konuda fazla sayıda araştırma mevcut ancak sedef hastaları ve diyet denemelerine bakıldığında hastaların bahsettiği tetikleyici gıdalar/ iyileştiren gıdalar genellikle aynı.

- Bu hastalıkta  temel diyet yaklaşımı aslında geçirgen bağırsak sendromunda yapılan ile aynı. Zaten ana sebep de bağırsak geçirgenliğinin artmış olması.

- Örneğin, sedef hastalığı olan 1.206 kişide yapılan bir çalışma, belirli diyet değişikliklerinin katılımcıların çoğunda cilt koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olduğu görülmüş.

- Eliminasyon diyetinde çıkarılması gereken besinler genellikle enflamasyonu artıran besinlerdir. Bunların da başında şunlar gelir:

- Kırmızı et /işlenmiş et ürünleri

- Gece gölgesi sebzeleri ( domates biber patlıcan gibi )

- Gluten

- Süt ürünleri

- Alkol

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/

Etiketler

AlkolGluteneliminasyon diyetisedef hastalığısür ürünleri

Yazar Hakkında

Dyt. Sinem Uygun

Dyt. Sinem Uygun

Sinem Uygun , 2008 yılında Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünde eğitimine başlamış . 2012 yılında  Serabral Palsili(beyin felçili) çocuklarda besin desteklerinin malnütrisyona etkileri konulu tezi yazarak mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları ve bağırsak sağlığı özel ilgi alanıdır.   Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma bölümünde yüksek lisansa başlamıştır .Burada otizmli çocuklarda, bağırsak florasının ve beslenmenin etkisi üzerine çalışmıştır . Yüksek lisansa devam ederken 2012-2015 yılları arasında GYMSTOP spor kompleksinde sporcu beslenmesi ile ilgili çalışmıştır . 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.