Aspir yağı

Aspir yağı

~Aspir yağı, Compositae veya Asteraceae familyasından geniş yapraklı aspir bitkisinin (Carthamus tinctorius L.) tohumlarından elde edilir. Aspir yağının başlıca kimyasal bileşenleri; oleik, linoleik, palmitik, stearik, linolenik ve palmitoleik asitlerdir.
İçeriğindeki esansiyel doymamış yağ asitleri ile vücuttaki yağ ve kas dengesini de düzenler.
İçinde bulundurduğu vitaminler sayesinde eklem ağrılarının tedavisinde, migren ve baş ağrılarını hafifletmek için, iltihap tedavilerinde tercih edilebilir.

Omega 3 ve 6 açısından zengin olan aspir yağı kalp dostu olarak da bilinmektedir.
İçinde bulundurduğu vitaminler antioksidanlar ve antiseptikler sayesinde vücudun savunma mekanizmasını ve bağışıklık sistemi güçlendirir. Aspir yağı bu sayede hastalıklara ve enfeksiyonlara yakalanma riskini de azaltır.

Vücutta yağ birikimini engelleyen aspir yağı kolesterol seviyesini koruyarak kilo veremeye yardımcı olur.
Ancak 1 yemek kaşığı aspir yağı 120 kalori içerdiği için dengeli kullanımı önemlidir. Fazla tüketimi tam tersi kilo almanıza yol açabilir.
Salatalarda sirkeye, bala yada yoğurda katarak kullanabilir. Yemeklerde kullanımında ise aspir yağı ısıya dayanıklı olmadığı için yemeklere sonradan ilave edilmelidir. Kapsül olarak doğrudan da içilebiliyor. Sıvı olarak kullanımında günde 1-2 tatlı kaşığı uygunken, kapsül olarak kullanacaklar 2-4 kapsül arasında alabiliyor. İdeal kullanım şekline göre 3 ay kullanımdan sonra 15 gün ara vermekte yarar var.
 

Bu makale 22 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Aslı Kınsız

Uzm. Dyt. Aslı KINSIZ, 1983 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü 2005 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2014 Yılında ise, Gediz Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. 

6 Yıl Özel Dereli Sağlık Kliniği'nde endokrin diyetisyenliği yapmış ve 6 yıl Clinic A Plus polikliniği'nde çalışmalarını sürdürmüş ve 2017 yılında Sante İnstitut sağlık merkezini kurmuştur. 

Bir çok kongre ve seminer katılımı yapmış olan Uzm. Dyt. Aslı KINSIZ, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan Sante İnstitut Sağlık Merkezinde devam etmektedir.

Etiketler
aspir yağı
Uzm. Dyt. Aslı Kınsız
Uzm. Dyt. Aslı Kınsız
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube