Tercih döneminde dikkat edilmesi gereken konular

Tercih döneminde dikkat edilmesi gereken konular

Doğduğu andan itibaren iyi okullar da okuması  çocuklarımız için en büyük beklentilerimizden biridir. İyi okullar da okuduğu zaman daha iyi mesleklere sahip olacağını ve daha mutlu olacağını düşünürüz. Malum sınav sonuçları açıklandı. Sınav dönemi boyunca zaten kaygılı ve stresli olan öğrencileri şimdi daha da  stresli bir tercih dönemi bekliyor. 

Sınav sonuçları iyi bile olsa karar verme ve sorumluluk alma öğrencileri strese sokar. Bu strese ve karamsarlıkla birlikte kişi bazen önceliklerinden ya da hayallerinden vazgeçebilir. Sınavının ilk döneminden beri aslında istediği bölümü;  puanım buraya yetiyor, bir daha hazırlanmak istemiyorum, ya da başkaları bu bölüm iyi dedi diye değiştirmek çok büyük bir hata olur.

Tercih yaparken öğrencilerin ön planda tuttuğu şey genellikle ; Herkes mutlu olur mu? , Maddi sorun yaşar mıyım? İş bulabilir miyim? Gibi düşüncülerdir. Tam da bu yüzden üniversite sınavını kazanıp yerleşen öğrencilerin % 35 ‘i seçtiği bölümü bırakıp , sınava tekrar hazırlanıyorlar. 

Bazı aileler bu dönemde özellikle bazı meslek gruplarına için çocuklarına baskı yapabilmektedirler. Bu dönem kritik bir geçiş dönemidir. Bu dönemde doğru iletişim kurmak, çocuğunuz meraklarını ve yeteneklerini önemsemek , ne olursa olsun destek olmak önemlidir. Hep birlikte konuşarak ,istediği şeyleri önemsediğinizi hissettirip doğru soruları sorarak çocuğunuz yönlendirebilirsiniz.

Sevgili öğrenciler, öncelikle kendinize bu soruları sorun; Bu iş gerçekten ömrüm boyunca yapmak istediğim iş mi? Bu iş te ne kadar başarılı ve mutlu olurum? Daha sonra yapmak istediğiniz meslek ile ilgili mümkünse birkaç gün deneyimleyebileceğiniz yerlere gidin, o meslek grubunu yapan kişiler ile avantajlarını ve dezavantajlarını konuşun. Unutmayın bu hayat sizin….

Bu makale 15 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Gizem Göçtü Yarım

Uzm. Psk. Gizem Göçtü Yarım, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Haliç Üniversitesi Psikolojik bölümünü başarıyla  tamamlamıştır.

Uzm. Psk. Gizem Göçtü Yarım, Mesleki çalişmalarına kurucusu olduğu danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çocuk psikolojisi
Uzm. Psk. Gizem Göçtü Yarım
Uzm. Psk. Gizem Göçtü Yarım
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube