Sınav kaygısı ve bilmeniz gerekenler

Sınav kaygısı ve bilmeniz gerekenler

KAYGI; bedenin ve zihnin, gerçek ya da hayali, tehdit ya da tehlike algısıyla oluşan bir durumudur. Kaygı durumları, korkunun ve endişenin aşırı bir derecesi olarak tanımlanır ve strese verilen en ortak tepkilerden biri olarak kabul edilir

SINAV KAYGISI NEDİR?

Kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu kişiliğinin başarısızlığı olarak algılamasından kaynaklanan, dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesineyol açan yoğun kaygı durumudur.Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır. Öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan yüksek ve aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur. İstenilen kaygı orta düzey kaygıdır.

SINAV KAYGISININ NEDENLERİ ;

1) Sınava ilişkin yanlış değerlendirmeden oluşur.  Sınavla, o dersle ilgili edinilen bilgi birikimi değerlendirilmektedir. Fakat öğrenci, sınavı kişiliğinin sınanması şeklinde algılama yanlışlığında bulunabilir. 

2) Daha önceki başarı durumunun, gelecekteki daha sonraki sınavlarda da başarı durumunu etkileyeceğini düşünmek. Halbuki çalışıldığı, bilgi edinildiği  sürece başarılı olunur. 

3) Aile veya çevredeki diğer kişilerin, her zaman başarı beklediği durumda da sınav kaygısı oluşur

4) Başarının, sizin için önemli olan kişilerin gözünde saygın olma imajını yarattığını düşünmek; aksi durumda saygının zedeleneceğini düşünmek. 

5) Bireyin, kendisini veya çevresinin başkalarının başarı durumuyla kıyaslanması.  Kıyas etmek istiyorsanız, genel başarım seviyesine göre kendinizi değerlendirmelisiniz. 

6) Sınavlardaki başarıyı, geleceğinizdeki mutluluğun tek çözüm yolu olarak görmek. 

7- Yetenek ve becerileri göz ardı ederek her derste başarılı olması gerektiğini düşünmek. 

8- “Mutlaka kazanmalıyım, başarmalıyım” türünden başka alternatifi düşünmemek. 

9- Sınav için değil öğrenmek için çalışmanın, kişiyi gelecek yaşamında başarıya götürebileceğini unutmak. 

10- Olumsuz sonuçları düşünmek (başarılı olamayacağı veya bildiklerini unutacağını vb.  )

11- Sınavla ilgili hazırlığın yetersiz olması, sınav günü sınavla ilgili çalışmayı devam ettirmek, sınav öncesi öğrencilerin kendi aralarında sınav hakkında konuşması veya yorum yapması da sınav kaygısı yaratmaktadır.  

Sınava, doğru çalışma tekniklerini bilerek hazırlanmalısınız; böylelikle kendinize güven duygunuz artacaktır. 

Ve tüm bunların dışında bilinmesi gereken birşey var ki o da ''sınavın sonucuna değil sürece odaklanmak ''olmalıdır .s

Bu makale 18 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Aslı Ataman

Uzman Klinik Psikolog Aslı Ataman, yabancı bir anne ile Türk bir babanın evladı olarak 1987 yılında dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatında ise yurtdışında devam etmiş, Amerikan Metropolitan Üniversitesi'nde Psikoloji lisansını başarı ile tamamlayarak psikolog unvanını almıştır. Uzmanlığını Klinik Psikoloji alanında yapmıştır. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönmüştür.  İstanbul Üniversitesi'nde Sosyoloji lisansını, ardından Biruni Üniversitesi'nde aile danışmanlık programını başarıyla bitirmiş ve unvanlarına Sosyolog ve aile danışmanlığını da eklemiştir. Eğitim hayatında boyunca çeşitili merkezlerde staj yapmış, sosyal sorumluluk çalışmalarında bulunmuştur. Moodist Psikiyatri & Nöroloji Hastanesi'nde staj ve çalışmalarda bulunmuştur. En son Ares Psikolojik Danışmanlık Kliniği'nde uzun süre çocuk ve yetişkinlerle çalışmıştı ...

Etiketler
Sınav sistemi
Uzm. Kl. Psk. Aslı Ataman
Uzm. Kl. Psk. Aslı Ataman
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube