Son zamanlarda içinde bulunduğumuz ekonomik dalgalanmalar, gelecek kaygısı üstüne birde kötü havalar vb bir sürü etkenler stres oranımızı artırdı.Günlük yaşamımızın önemli bir kısmı işimizde geçmektedir. İş yerinde yaşanan stres hem çalışma koşulları ile hem de kişisel deneyimlerimiz ile etkilidir. Stres talepler karşısında vücüdün verdiği tepkidir. Fazla talep stres yaratır. Bir miktar stres iş motivasyonunu artırırken yoğun stres insan sağlığında ciddi hasarlara yol açabilir.
Kendimizi dinlemek ve stresin bizi ne kadar etkilediğini anlamak için kendimize şu soruları sormamız gerekiyor. Benden çok fazla şey mi bekleniyor? , Bu durum benim iş verimimi düşürüyor mu? , Uyku ve beslenme düzenim hala aynı mı? , Aşırı stres bedeniniz de kas ağrıları, kalp çarpıntısı, sürekli baş ağrıları, bulantı , gerginlik, unutkanlık, ağlama krizleri, göğüste sıkışma , kabızlık vb semptomlara sebep olabilir. Stres tepkisi kendi yarattığınız bir şeydir. Problemi yaratan olayların kendisinden çok sizin olayları algılama biçiminizdir. Kendimiz ile ilgili yanlış inançlarımız stres yaratır. Başkalarına duyduğumuz sevgi , şevkat ve anlayışımız söz konusu kendimiz olunca aynı özveride değildir. En acımasız sesimiz kendi sesimizdir. İçimizdeki gerçekdışı inançları belirlemek ve nereden geldiğini araştırmak önemlidir. Bu şekilde yanlış inançlarımızı farkedip bu inançları değiştirebiliriz.
Çoğu kişi için iş, hayatın en önemli parçasıdır. Çalışma yaşamınızın herhangi bir alanında yaşayacağınız mutsuzluk sizi strese sokabilir, ilişkilerinizi ve sağlığınızı etkileyebilir. İşinizi düzenli olarak gözden geçirin ve mutlu olup olmadığınızı düşünün. Hayatta istediğiniz şeyleri elde edebilmek için meslek hayatınızı düzene koymalısınız. İşiniz sizi mutsuz ediyorsa, iş değiştirmenizin vakti gelmiştir, ya da şirket içi pozisyonunuzu.
Kendiniz de yukarıda bahsettiğim durumlardan herhangi birini hissediyorsanız öncelikle sizi strese sokan nedenleri belirlemeniz gerekmektedir. Ve bu nedenlere savaş strajelerini geliştirin. Örneğin eğitimle kendini geliştirmek vb gibi..Stres en çok zihinde gelişir. Bu yüzden inançlarımızı olumlu şekle dönüştürmek önemlidir. Bununla birlikte iş yerinizde ki fiziki konumu değiştirebilir, kendinizi daha rahat hissettiğiniz bir şekilde konumlandırabilirsiniz. İşe biraz daha erken gelmek zaman yönetimi ve hazırlık için etkili olabilir.Hayır demeyi öğrenebilmek iş yükünü azaltacağından stresi azaltacaktır. Düzenli olarak yapılan nefes eğersizleri, spor uyku ve beslenme sizi strese karşı daha çok güçlendirecektir. Bütün bunlara rağmen yaşam kalitenizin etkilendiğini düşünüyor iseniz , mutlaka uzman desteği almanız gerekmektedir.