Sağlıklı beslenme nedir

Sağlıklı beslenme nedir

Dünya Sağlık Örgütü tarafından: "Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir." olarak tanımlanmaktadır.

Fakat "sağlıklı beslenme" derken çoğunlukla sağlığın sadece fiziksel elementine odaklanıldığını gözlemliyorum. Açıklayayım, sağlıklı beslenme dendiğinde akıllara, gelen şey sağlıklı şeyler yiyeyim ki "kalp/şeker hastalığım olmasın" vb fiziksel sağlık odaklı bir düşünme şekli genellikle. Beslenmenin ruhsal ve sosyal etkileri sağlık denince çok da akla gelmiyor sanki.

Beslenme tercihleriniz ruhsal sağlığınızı etkiliyorsa, yiyip yiyemeyecekleriniz size stres ya da anksiyete yaratıyorsa, sabahtan akşama kadar ne yemeniz gerektiğini düşünüyorsanız ya da sosyal ortamlardan yenilen içilen şeyler yüzünden kaçıyorsanız bu noktada sağlığın ruhsal ve sosyal elementleri atlanıyor demektir.

Bu tarz bir yaklaşım maalesef, sağlığı kapsayıcı bir şekilde tam olarak ele alan bir yaklaşım değildir. Ve bu durumda da sağlıklı beslenmedeki "sağlık" baya bir eksik kalıyor.

Unutmayın, hiçbir yiyecek veya öğün tek başına sizi sağlıklı ya da sağlıksız yapmaz, hiçbir yiyeceğe tek başına, miktar, tüketim sıklığı, kişinin amacı vb şeyler göz etmeden iyi ya da kötü denemez ve denmemeli.

Çölyak gibi bir hastalığınız yoksa tüm yiyeceklerin beslenmenizde yeri olabilir, bence olmalı da ?. Lütfen "sağlıklı beslenme" derken, sağlığınızı bir bütün olarak görün ve fiziksel sağlığı ruhsal ve sosyal elementlerden ayırmayın, ayırttırmayın.

Yemek yemek en nihayetinde hayatta kalmak için günde birkaç kere yapmamız gereken bir aktivite ve bunu kendinize sinir stres yaratan bir unsura dönüştürmeyin.

Bu makale 3 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Dietizm Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sağlıklı beslenme önerileri
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube