Chia tohumu nedir ?

Chia tohumu nedir ?

Chia tohumu Güney Amerika kökenli, Aztekler tarafından kullanılmış son zamanalardaysa global olarak popülerliği artan ve süper besin ismi verilen bir besindir. Chia tohumu birim hacimde besin yoğunluğu oldukça yüksek kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi mikrobesin içeriklerinden zengin, kısaca besleyici bir besindir. Aynı zamanda lif içeriği çok yüksek, 2 yemek kaşığı chia tohumu kişinin günlük lif içeriğinin yaklaşık 3'te birini karşılamaya yetiyor.
Chia tohumu aynı zamanda antioksidanlardan zengin, anti-enflematuvar etkisi olan, ve bitkisel omega-3 kaynağı olarak da iyi bir kaynak, fakat bitkisel omega-3 insan vücudunda aktif olarak düşük miktarda kullanıldığı için hayvansal omega-3 kaynaklarının yerini tam olarak tutmuyor bunu da akılda tutalım yani kısaca oldukça sağlık dostudur. Tüm bu özelliklerinden dolayı chia tohumu beslenmeye dahil etmeye değer bir besin diye düşünüyorum, fakat "süper besin" sıfatını hak ediyor mu, bu konudan halen emin değilim.

Chia tohumu, beslenmeye eklemesi kolay ve özellikle de vegan ya da vejetaryenseniz, kalsiyum, fosfor gibi eksiklik olabilecek mikrobesinleri almak için iyi bir kaynaktır. Günlük kullanımının kolaylığından dolayı kişisel olarak da kullandığım bir besindir.
Dikkat edilmesi gereken noktalar?

- Lif alımı düşük olan bireylerde, bir anda lif alımını arttırmak, gaz, şişkinlik, ishal vb durumlar yaratabilir. IBS'li kişilerde yine IBS türüne göre lif alımına dikkat etmekte yarar vardır.

- Bunun dışında düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, fazla miktarda chia tohumu kullanımı, ilaçlarla etkileşime neden olabilir.

- Bir de chia tohumları hacimlerinin 10 katından daha fazla su emebildiği için, kuru chia tohumunu kaşıklayıp üzerine su içmek, yutma aşamasında chia tohumlarının şişmesine ve boğulma benzeri bir durum yaşanmasına neden olabilir, dikkatli olmakta yarar vardır.

Uzun lafın kısası, chia tohumu bilimsel bir perspektiften bakıldığında beslenmeye eklemeye değer bir besin fakat sindirim sisteminizde gaz, şişkinlik vb bir sıkıntı ya da düzenli kullandığınız ilaçlar varsa chia tohumuna çok yüklenmemekte yarar var.

Bu makale 14 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Dietizm Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Chia tohumu neye faydalıdır
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube