Doktorsitesi.com

Ara öğün yapmalımıyım?

Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
13 Aralık 2020168 görüntülenme
Randevu Al
Ara öğün yapmalımıyım?

Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok ama bu soruyu cevaplarken önemli noktaları sizinle paylaşayım ki siz kendiniz için en doğru cevabı bulun diyerek paylaşıyorum.

İlk olarak ara öğün yapmayı düşündüğünüz saatte aç mısınız? Ya da o saatte ara öğün yapmazsanız bir sonraki öğüne oturduğunuzda, çok aç oluyor musunuz ve kontrolü kaybedip normalde yiyeceğinizden çok daha fazla yiyor musunuz?
Aç değilseniz bence ve ara öğünü atladığınızda bir sonraki öğünde normalden yiyeceğinizden çok daha fazla yeme ihtiyacı duymuyor ya da kontrolü kaybetmiyorsanız ara öğüne gerek yok.

Ara öğün saatinde aç değilseniz niye bir şeyler yemek istiyorsunuz bir bunu sormak lazım ilk olarak? Yemek yemeyi mola olarak mı kullanıyorsunuz?
Bu uzun vadeli olarak tekrarlanırsa çok sağlıklı bir davranış değil gibi. Mola vermeye yardımcı olacak başka bir şeyler bulmak iyi bir fikir olacaktır.
Bol ara öğünlü, sık sık ufak öğünlerle beslenmenin metabolizmayı hızlandıracağına ve kilo vermeyi kolaylaştıracağına inanılır ve maalesef hala birçok diyet bu inanış üzerine hazırlanıyor. Fakat aslında öğün sayısından ziyade yemek yemenin kendisi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Yemek yedikten sonra, vücudunuz yediğiniz yemeği sindirmek için enerji harcar ve buna “termik etki” denir. Sık sık ufak öğünlerle beslenmenin metabolizmayı hızlandıracağı düşüncesinin kaynağı ise bir süre önce fareler üzerinde yapılan çalışmalara dayanıyor fakat daha sonrasında insanlar üzerinde yapılan çalışmalar bu bilgiyi maalesef doğrular yönde değildir. Yani günde 2 öğün ya da 6 öğün yemek kilo vermede çok da farklı değil. Totalde yediğiniz yiyecek miktarı aynı olduğu sürece totalde onu sindirmek için harcadığınız enerji miktarı aşağı yukarı aynıdır.

Bu zamana kadarki tecrübem iki öğünün arasında 5 saat ve üzeri varsa çoğu kişiye ara öğün yapmanın iyi geldiğini, bir sonraki öğüne kişinin gözü dönercesine acıkmadığını gözlemliyorum ama bu illa böyle yapmalısınız demek değil. Siz yukarıda saydığım faktörleri göz önünde bulundurarak kendiniz için doğru cevabı bulabilirsiniz.

Etiketler

Ara öğünAra öğün yemek sağlıklıdırAra öğünlerde sağlıklı beslenmeAra öğün yaparken dikkat etmemiz gerekenlerAra öğünün önemiizmir diyetisyen

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır