Quantitative assessment of retinal changes in COVID-19 patients

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir
COVID-19 ve Göz Sağlığı: Retinal Tabakalar Üzerindeki Etkiler
Dünya genelinde etkili olan SARS-CoV-2 virüsü, konak hücrelerdeki anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE-2) reseptörlerine bağlanarak enfeksiyona yol açmaktadır. Retinada bulunan ACE-2 reseptörleri nedeniyle, COVID-19'un göz üzerinde çeşitli oküler etkiler oluşturabileceği bilinmektedir. Bu çalışma, COVID-19 tanısı almış hastaların retinal tabakalarını ve optik disk parametrelerini spektral alan optik koherens tomografi (SD-OCT) yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır.
Araştırma Metodolojisi ve Katılımcı Profili
Çalışma kapsamında toplam 60 bireyin 60 gözü değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcılar iki ana gruba ayrılmıştır:
- COVID-19 Grubu: Tedavi sonrası testi negatifleşen 35 hasta.
- Kontrol Grubu: Sağlıklı 25 birey.
Ölçümler, COVID-19 semptomlarının başlangıcından 14 ila 30 gün sonra, gerçek zamanlı ters transkriptaz-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testinin negatif sonuçlanmasını takiben gerçekleştirilmiştir. SD-OCT kullanılarak maküler ve peripapiller retinal sinir lifi tabakası (RNFL) kalınlığı ile tüm retinal tabakaların kalınlıkları analiz edilmiştir.
Temel Bulgular ve İstatistiksel Analiz
Yapılan incelemeler sonucunda, COVID-19 geçiren hastaların retinal yapılarında kontrol grubuna kıyasla belirgin farklar saptanmıştır. Elde edilen veriler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:
| Parametre | COVID-19 Grubu Durumu | İstatistiksel Anlamlılık (p Değeri) |
|---|---|---|
| Merkezi Makula Kalınlığı | Daha Yüksek | p = 0.02 |
| Ganglion Hücre Tabakası | Daha İnce | p = 0.04 |
| İç Nükleer Tabaka | Daha İnce | p = 0.04 |
| RNFL (Retinal Sinir Lifi) | Daha İnce (Anlamlı Değil) | p > 0.05 |
Araştırma sonuçlarına göre, merkezi makula kalınlığı COVID-19 grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Buna karşın, ganglion hücre tabakası ve iç nükleer tabaka kalınlıklarının COVID-19 grubunda anlamlı derecede inceldiği gözlemlenmiştir. RNFL ölçümlerinde tüm kesitlerde bir incelme görülse de bu durum istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmamıştır.
Sonuç ve Klinik Değerlendirme
COVID-19 enfeksiyonunun erken iyileşme evresinde, makula, ganglion hücre tabakası ve iç nükleer tabakada yapısal değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu bulgular, hastalığın retina üzerinde potansiyel etkileri olduğunu kanıtlamaktadır.
Klinik açıdan dikkat edilmesi gerekenler:
- Erken dönemde saptanan bu değişikliklerin takibi kritiktir.
- Hastalar, geç iyileşme evresinde ortaya çıkabilecek yeni patolojilerin erken teşhisi için yakından izlenmelidir.
- SD-OCT, bu süreçteki mikroskobik değişimlerin takibinde güvenilir bir araçtır.



