Konjonktivit

Konjonktivit

Konjonktivit

Konjonktivit göz küresi ve göz kapakları iç yüzeyini örten konjonktiva adı verilen zar tabakanın iltihabı/enfeksiyonudur. En sık kırmızı göz nedeni olan konjonktivitlerin çok çeşitli nedenleri vardır.Bunlar:

• Enfeksiyöz (Viral,bakteriyel,mantar, parazit)

• Alerjik nedenler (Polenler,toz,evcil hayvan tüyleri vs)

• Göz kuruluğu

• Göze yabancı cisim kaçması

• Kimyasal yaralanmalar/travmalar

Enfeksiyöz konjonktivitler arasında Adenoviral Konjonktivit salgınlar yapabilen en bulaşıcı, en uzun süreli ve şiddetli seyredebilen tipidir.Aile içi,toplu taşıma,okul-kreş,hastane, yurt vs gibi yerlerde hızla yayılabilen önemli bir halk sağlığı problemidir.

Adenoviral Konjonktivit belirtileri:

Genellikle belirtiler bir anda başlar ve grip/nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları ile birliktelik gösterir,çoğunlukla aile içi,yakın çevre,iş yeri ya da okulda benzer şikayetleri olan kişiler vardır.

• Gözlerde kızarıklık, kanlanma

• Göz kapaklarında şişlik/ödem

• Sulanma,çapaklanma

• Gözlerde yanma , batma, ağrı

• Kirpiklere yapışan iltihap, beyaz zar oluşumu

• Işığa karşı hassasiyet

• Gece boyunca gözden akıntı gelmesi

• Daha nadiren gözden kan gelmesi

Adenoviral konjonktivitin çok kolay bir şekilde yayılma nedeni, virüsün bulaştığı yüzeylerde haftalarca kalabilmesi sebebiyle bulaş ihtimalinin yüksek olması,damlacık yoluyla havadan bulaşabilmesi ve virüse yakalanan kişinin belirti vermeden önce virüsü yaymaya başlamasıdır.

Her hastalık gibi adenoviral konjonktivit de kişiden kişiye farklı şiddette ve sürelerde seyrediyor.Çoğunlukla 1-2 haftada hastalık belirtileri sorunsuz iyileşiyor ama bir grup hastada kornea tutulumuyla tablo ağırlaşarak 1-3 ay kadar sürebiliyor ve görme kayıplarına neden olabiliyor.

Göz kızarıklığı olduğu zaman bunu hafife almadan; hastalığın tanısı,tedavisi, hafif ve kontrollü atlatılması ve bulaşların önlenmesi için göz doktoru muayenesi ve önerilerine uyulması şarttır.

Okulların açılması,havanın soğuması ile birlikte kapalı ortamlarda uzun süreler vakit geçirilmesi viral hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasın kolaylaştırıyor.

Tüm dünyada ve ülkemizde koronavirüs vakalarında artış görülmekte olup Covid 19 pandemisi sonrası gevşetilen önlemler (el yıkama-maske-mesafe- test yapılması ve izolasyon zorunluluğu) nedeniyle de Adenoviral Konjonktivit, Coronavirüs-Omicron varyantı(Eris alt grubu ) ve diğer viral konjontivitlerin görülme sıklığında bir artma bekleyebiliriz.

Koronavirüs varyantı Omicron alt grubu ‘Eris’ in daha bulaşıcı olmasına rağmen yarattığı enfeksiyonun daha hafif seyrettiğine dairbilgiler var.Bu varyantın da önceki varyantlar gibi sıklıkla konjonktivit daha seyrek olarak üveit ve retina vasküler hastalıklarına sebep olma potansiyeli vardır.

Bu makale 2 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tuncer Güney

Op.Dr.Tuncer GÜNEY ilk,orta ve lise eğitimini memleketi Kayseri'de tamamladı.1987 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlayan Tıp Eğitimini 1993 yılında tamamlamıştır. 1998 Tıbbi Biyokimya, 2005 yılında   Göz Hastalıkları Uzmanlık Eğitimi almıştır. 2006-2008 Adıyaman Besni Devlet Hastanesi(Zorunlu Hizmet)   2008-2013  İstanbul Prof.Dr.Necmi Ayanoğlu Silivri Devlet Hastanesi 2013-2016 yılları arasında    Özel Beylikdüzü Kolan Hastanesi 2016-2017 yılları arasında   Özel Reyap İstanbul Hastanesi 2017-2017  Özel Birinci Göz hastanesi 2017-2023 Aksandık Sağlık Merkezi-Türkiye Hastanesi  2018- Nişantaşı Üniversitesi 2023- Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Görevleri sonrası  onbinlerce klinik deneyim ve beş binin üzerinde cerrahi vaka tecrübesi ile, Göz hastalıkları uzmanı,Nişantaşı Üniversitesi'nde Doktor ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Konjonktivit
Op. Dr. Tuncer Güney
Op. Dr. Tuncer Güney
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube