Covıd 19 corona virüsü ıle ılgılı bazı notlar

Covıd 19 corona virüsü ıle ılgılı  bazı notlar

(COVID-19) / CORONAVIRUS EPİDEMİOLOGY GÜNCEL YAYIN ÇALIŞMASI : TARİH : 27. MART.2020 (Orjınal İngilizce yayından, toplumsal bilgi amaçlı,çevirisi ile dostlarımın bilgilerine sunuyorum.. Dr.Umay) Bu salgından kaçınmak için, Johns Hopkins Unıversitesi, Klinik Tıbbi,Mikrobiyoloji & Epidemiyoloji ABD. Öğretim Üyesi, Sn.Prof.Dr. Karen CARROLL şöyle sesleniyor : Coronavirus yaşayan bir organizma değildir. Bir yağ koruyucu, yağ yüzeysel tabakasıyla kaplı, proteinden oluşmuş bir molekül yapıdır.

Burun, ağız,göz ,cilt veya vücudumuzun her hangi bir açık yerinden, temasla girebilen ve emildiğinde genetik kodu değiştirmeyi sağlayan, yağ kaplı karakterize bir molekül olduğu söylenmektedir. Burun mukozasında,ağız ve cilt tarafından emildiğinde bu protein saldırgan hale geçip,kontrolsüz çoğalmaya başlıyor. Insanların immunolojık olarak,direnç yapılarını zorlayıp, bağışıklık yapısını çökeltip, ölümlerine sebebiyet vermektedir. Vücuda temas ettikten belirli bir süre sonra,kendi kendine çürüyor, ve yok oluyor… Isıya,neme,ve bulunduğu ortamdaki,koşullara göre aktif sürecini tayin etmektedir.

Coronavirus kırılgan yapıya sahip olup,onun direnç kazanmasını sağlayan tek faktör, ince tabakalar halinde yüzeysel yapısında ki,yoğun yağ plaklarından oluşan özelliğidir. Bu nedenle,kalıp sabun,ve yağ çözücü deterjanlar,en iyi savaş araçlarımızdır.En az 20 saniye süre ile, bol sabunla, detaylı el yıkama metodu, doğru bir yöntemdir. Sabun köpüğü, bileşenlerdeki, yağ asidini parçalayıp,yağlara karşı parçalayıcı etki yaratmaktadır.

Uzman. Prof.Dr.Carroll bol bol köpürtüp yıkama ile olumlu sonuç elde edebileceğimizi, ifade ederler.. Amaç protein molekülü,üzerinde ki,yağ moleküllerini çözmek içindir. Ellerimizi,bilek ve dirseklerimizle beraber, en az 20. saniye ovuşturarak yıkamamızın,doğru olduğunu açıklamışlardır. Her türlü elbise,çamaşır,çorap vs. giyeceklerimizi de, en az 60 derecede yıkanmasının virüsün yayılma hızının kırılmasını temin edeceğini ifade etmişlerdir. %65 üzeri Alkol veya alkol içeren karışımlar, ne tür olursa olsun yağ moleküllerini erittiği için,faydalıdır.1/5 ölçekli çamaşır suyu (Hypoklorit çözeltisi), 5 ölçü su; (virüsün dış tabakasında ki, yağ partiküllerini erittiği için) temizlik amaçlı olarak, yüzeysel kullanmamız doğru olacaktır.

Oksijenli suyun,sabunladıktan sonra,alkol veya çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi, bu süreyi doğal olarak uzatacak ve tam hijyeni sağlayacaktır.Saf oksijenli suyla yapılan çözelti ise,tam antiseptik hijyen bir özellik temin edecektir. Coronavirüs olgusunda,hiçbir çeşit antibiyotik ilaçlar kullanılmaz. Çünkü virüs canlı bir organizma değildir. Kullanılmış, veya kullanılmamış giysilerimiz, hiçbir zaman için silkelenmeden, çıkartılmalıdır. Zira,silkeleme esnasında,bu virüsler çevresindeki yüzeylere yapışıp,tutunup orada asalak yaşamaya devam etmektedir. (Halı,Kilim,Perde,Örtü,Battaniye,Havlu vs) dahil.Virüs yapısal özelliği bakımından,3 saat kumaşta,4 saat bakır,çinko,aliminyum,metal yüzeyde,tahta,ahşap,mermer,mermerit,vs düzlemde yaşamını sürdürmektedir. Nemli ,karanlık ve ışık geçirmeyen ortamlarda ise,(küf mantarlarının da oluşumu ile) bu süreç plastik,saat,kolye,künye,vs ,42 saate kadar asalak yaşadığı tesbit edilmiştir.Silkeleme durumunda, 3 saate kadar virüs asılı kalır,havada ve yüzeyde var olan virüs, ağız,burun ve deri mukozamızdan soluma ile yerleşebilir.

Soğukta,sıcak klimalı yüzeylerde,kalır ve yaşamını devam ettirir.Yaşamını temin ettirmesi için,nemli, karanlık ortamlara elverişlidir. Evlerimizin ya da yaşadığımız ortamların havası,kuru,fresh,ve aydınlık olması gerekmektedir.Herhangi bir UV. Işığı taşıyan nesnelerin, bu virüs potansiyellerini erittiğini yapılan çalışmalar ortaya koymuştur.. Covid-19 Virüsünün, sağlıklı ve hijyenik yüzeylerden,kesinlikle içeriye giremeyeceğini ısrarla Johns Hopkins bilim insanları ifade etmektedirler..

Kumaş maske,çok faydalı olduğu için kullanmalı,tekrar tekrar yıkayıp kullanılması için, ise yüzeydeki kollagen yapının azalmasını sağlayacağı için, deride kırışmalar, ve ileriki dönemde de, cilt kanserlerini oluşturduğu söylenmektedir. Sirke kesinlikle işe yaramamakta,yağ protein molekül yapısın yüzeyindeki, yağ partiküllerini çözmemektedir. İçkilerin içindeki, sınırlı derecede var olan, alkolün de, coronavirüs için hiçbir şekilde işe yaramayacağı söylenmektedir. Ağız ve boğaz antiseptikleri, gargaralar, listerin içerikli antiseptik solüsyonlar,% 5 alkol bulunduğundan, faydalı olmaktadır.. Covıd-19,bulunduğu ortamda ne kadar fazla kalabalık varsa,virüsün bulaşma arzusu ve potansiyelini tetiklediği de ayrıca belirtilmiştir..

Ev ve iş yerlerimizde,kapı kolu,merdiven trabzanları,elektrik düğmeleri,asansör düğmeleri,anahtarlık,cep telefonu,cüzdan, çanta vs.materyalleri her elleyişimizden sonra, ellerimizi mutlaka iyice,bol sabunla yıkamalı ve antiseptik solüsyon kullanmalıyız.Banyoyu da kullanırken aynı şekilde,öncesi ve sonrası, hijyen koşullarına özen göstermeliyiz.. Ellerimizi çok sık aralıklarla yıkayacağımız için, deri yüzeylerinde,doğal çatlaklık ve kurumalar olması doğaldır..Oysa bu kuruyan ve açılan cilt arasından da, yine Covid-19 girebileceğini düşündüğümüzde ellerimizi de, zaman zaman kremlemek ,derinin yumuşak kalmasını sağlayıp,çatlamasını ortadan kaldıracaktır.. Tırnaklarımızı kısacık kesmek,ve nemlendirici kullanmak başlıca Covid-19 ‘a karşı alabileceğimiz önlemler arasında bulunmaktadır… Covid-19 ‘un bağışıklık sürecince, evlerimizden,kalabalık ortamlara çıkmamamızın doğru olduğu ise,bilinen gerçektir.. Hepinize sağlıklı ve huzurlu bir yaşam temennilerimle… Op.Dr.Ahmet UMAY (American Eye Center Clinical./ London- UK) 27.March./2020 Kaynak : “Johns Hopkins Medicine Unıversıty” Tıbbı Mikrobiyoloji & Epidemiyoloji ABD./ Prof.Dr.Karen Carroll/ MD.USA. 600.N. Wolfe Street.Meyer B1- 193 Baltimore Maryland/ 21287

Bu makale 30 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube