Kirpik dönmesi ve tedavisi

Kirpik dönmesi ve tedavisi

Kapaklarda bulunan kirpikli kenarın göz yüzeyine doğru yönlenmesi kapağın tamamen içeri doğru dönmesi ile veya sadece kirpiklerin içeri doğru yönlenmesi sonucu karşımıza çıkar. Genellikle ileri yaş gurubunda izlenmekle beraber, daha nadiren doğumsal olarak çocukların normal yerleşimli kirpiklerinin arkasında ikinci bir sıra kirpik grubu daha oluşur ve gözde yanma, batma, kızarıklık ve görmede azalma gibi şikayetler oluşturur. Kirpiklerin içeri dönmesinin tedavisi cerrahidir. Bu kirpiklerin cımbız ile çekilmesi şikayetleri o an için rahatlatırken, kirpiklerin tekrar ve daha sert ve kuvvetli bir şekilde çıkmasına ve enfeksiyona sebep olduğundan kesinlikle önerilmemektedir. Bunun yerine erken dönemde göz yüzeyini ıslatan jeller veya kontakt lens kullanımı tercih edilmeli, kirpiklerin gözden uzaklaşırmaya yönelik girişim için konu ile ilgili oküloplastik cerrahi uzmanına danışmak gereklidir. Kirpikler oldukça dayanıklı ve tamamen ortadan kaldırılması zor yapılardır. Kirpik dönmesi tedavisinde lazer, dondurma, radyofrekans uygulama, eksizyon ve kapak çevirme cerrahileri ile üst ve alt kapaktaki kirpik dönme tabloları düzeltilebilir.

1. Kirpiklerim gözüme doğru batıyor, birkaç kez cımbız ile çektim, ancak tekrar batma ve kirpiklerimde uzama başladı. Ne yapmalıyım.

Kirpiklerin cımbız ile çekilmesi halk arasında en sık yapılan yanlıştır. Bu uygulama kirpiklerin çıkmasını engellemeyeceği gibi aksine daha kuvvetli çıkmasına sebep olur. Bu nedenle daha sonra yapılacak cerrahilerin başarısını da azaltır. Bu tablonun düzeltilmesi için batan kirpiklerin sayısı, yerleşimi (alt kapak veya üst kapak), göz yüzeyinin durumu, hastanın genel sağlık durumu gibi pek çok parametre incelenerek en uygun tedavi tipi seçilmelidir.

2. Daha önce kirpiklerimden ameliyat oldum ama tekrar kirpiklerim uzadı ve batma yapıyor. Ne yapmalıyım?

Kirpikler, kıl follikülünden köken alan oldukça dayanıklı bir dokudur. Vücuttaki diğer kıl kökleri gibi lazer, radyofrekans, dondurma gibi uygulamalar sonrası kılda tekrar üreme olabilir ancak genellikle daha zayıf bir üreme olur, ki çoğu zaman 2-3 senasta kesin sonuç elde edilir. Cerrahi işlemler ise daha kalıcı sonuç verir ancak diğer uygulamalara göre daha tecrübe ve zaman isteyen girişimlerdir. Doktorunuz hangi uygulamanın hangi hasta için daha uygun olacağını, her uygulamanın artı ve eksilerini hastasına anlatır ve uygun tedavi şekillendirilir.

3. Kirpiklerimle beraber kapaklarım da içeri doğru dönüyor. Kirpiklerim mi yoksa kapaklarım mı hastadır?

Bu gibi durumlarda hastanın çok iyi değerlendirilmesi gereklidir. Çünkü tek başına kirpiklere yönelik yapılan müdahaleler bu farklı hasta grubunda istenmeyen sonuçlar doğurur. Bu tabloda kapakların tekrar dışarı döndürmeye yönelik ameliyatlar temel hedef olmalıdır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Onur KONUK

Prof.Dr Onur KONUK, 1973 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2001 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Avrupa Graves Orbitopati Grubu (EUGOGO) Türkiye Temsilcisi,1996-2001 yılları arası Gazi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi, 2001-2004 yılları arası Gazi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi, 2004- 2008 yılları arası Gazi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Yard. Doçent Doktor, 2008 yılında Gazi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Doçent Doktor, 2001- Avrupa Oftalmik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi (ESOPRS) Derneği Üyesi, 2008- Fellow of Eur ...

Etiketler
kirpik dönmesi
Prof. Dr. Onur KONUK
Prof. Dr. Onur KONUK
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube