Telefonum çalıp açtığımda karşımda titrek ve kaygı dolu bir ses tonuyla Ömer Bey ile mi görüşüyorum demişti.
Evet Buyrun benim dediğimde, yaklaşık 10 yıldır panik atak sorunu yaşadığını, doktor doktor gezdiğini fakat derdine bir çare bulamadığından bahsetmişti. Bana bir arkadaşının tavsiyesi ile ulaştığını bu hastalikla baş edecek gücünün kalmadığını söylemişti.
Anlaşılan Hem maddi hem manevi olarak çok yıpranmıştı. Her gece gelen çarpıntılar sonucu "kalp krizi geçiyorum" düşüncesiyle eşini uyandırıp evinin yakınındaki acil servise götürmesini söylüyordu. Yapılan tetkikler sonucu herhangi birşeyinin olmadığını, durumun psikolojik olduğunu söylüyordu doktorlar.
Fakat nafile doktorlara inanmıyor, başka hastanelere doktorlara gidiyor, ya gözlerinden birşey kaçtıysa, ya hastaysam, düşüncesini bir türlü kafasından atamıyordu.
Zaman zaman nefes almakta güçlük yaşıyor, bazen ise vücudundaki uyuşmalar ve çevresine karşı yabancılaşma hissiyle baş etmeye çalışıyordu.Telefonun diğer ucundaki hanfendi yaşamış olduğu bu sıkıntıları anlattıktan sora acaba ben ömür boyu böyle mi olacağım düzelebilecekmiyim? Sorusunu yöneltmişti.
Bende elbette düzelebileceğini, uyguladığımız Bilişsel Davranışçı Terapi Yönteminin Ne kadar etkili bir yöntem olduğunu, ve yaşadığı durumun nedenlerini anlattım. Seanslarla yol kat edebileceğimizden ve panikatak sorunu yaşayan bir çok kişinin bu durumdan kurtulduğunu normal yaşamlarına döndüğünden bahsettim.
Terapi seanslarımıza başlayıp ilerledikçe verdiğimiz bilişsel ev ödevleri düşünce günlükleri, yaşamsal hedefler, ve oluşturduğumuz bir çok çözüm önerilerini hayata geçirdikçe aslında kontrolün kendisinde olduğunu anlamaya başlamıştı. Kısa süre içerisinde panik nöbetleri azalmış, rahat bir şekilde tek başına dışarı çıkabilir duruma gelmişti. Yaşama daha pozitif bakabilmeyi öğrenmişti.
Geçmişin yükünü omuzlarından yere bırakmayı öğrendiği andan itibaren "an" da kalmayı başarmıştı. Son seansımızda bana soylemek istediginiz bir şey var mı? Demiştim. Danışanımın verdigi cevap; Şimdi panik ataktan tamamen kurtuldum teşekkür ediyorum Ömer Bey, iyiki karşıma çıktınız demişti. Pes etmeyip yılmadan mücadele ettiği için bende kendisini tebrik etmiştim.
Evet yukarıda panikataktan muzdarip bir danışanımın öyküsünü paylaştım. Panikatağın bilinç altında yatan kaygı korku öfke travma olumsuz yaşantılardan kaynaklandığını bilmek ve sorunu en temelinde çözümlemek tedavide oldukça önemlidir. Düzelmek için sadece ilaçlara bel bağlamak malesef hayal kırıklığına uğratmaktadır. Bu yüzden Etkili yöntemler olan Bilişsel davranışçı terapi, EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme), EFT (Duygusal özgürleşme tekniği) gibi yöntemlerle çalışmak oldukça etkili ve çözüm odaklıdır.