Çocuğum neden yemek yiyemiyor?

Çocuğum neden yemek yiyemiyor?

Yemek yemek basit gibi görünse de aslında son derece karmaşık bir davranıştır.

Nefes kontrolü, çocuğun yemek yerken ki duruş ve pozisyonu, vestibüler sistem (uzaysal oryantasyon duyusuyla ilişkili, koordinasyon ve denge duyusuna liderlik eden duyu sistemi) , primitif refleksler (öksürme, yutkunma), ince motor becerileri, yemek yeme becerisinde çok önemli faktörlerdir.

Yeme problemi yaşayan çocuklarda yemek yeme görevi onlar için duyu problemlerinden (duyusal hassaslıklarından) dolayı başa çıkılmaz güç bir durum olabilmektedir.

Bir çocuğun yemeği çiğneyip yutabilmesi için önce duyusal olarak yemeğe katlanabilmesi, ona dokunabilmesi ve ondan tiksinmemesi gerekir.

Yemeklere karşı duyusal hassasiyeti olan bir çocukla çalışırken önce görsel olarak varlığına alıştırılır, bunun için çizgi filmler, kitaplar, oyuncaklar ve gerçek yiyeceklerin farklı hallerinden yararlanılabilir. Ardından bu yiyeceklere dokunsal olarak alıştırmak gerekir, sonra da kokusuna alışmasından sonra ağzın içine girebilir. Bu sıralamayı izlemek gerekir.

Küçük çocuklarda yemek yememe, davranış problemi değil duyusal bir problem olabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden ikna etmeye çalışarak, ödüller koyarak veya zorlayarak yemek yedirmek yerine altta yatan sorunu gidermeye çalışmak gerekir.

Eğer bir yemeğin görünüşü, dokusu ya da kokusu onu rahatsız ediyorsa. Bu tür durumlarda bu duyuların hassasiyetini gidermeye yönelik oyunlar oynayarak aşmak gerekebilir.

Mesela çocuğunuzun ıslak, kaygan şeyleri yiyemediğini fark ettiyseniz aynaya tıraş köpüğü sürüp üzerinde resimler yapabilirsiniz. Veya bir muzu soyulmuş vaziyette elinde tutması onu oyun hamuru gibi mıncıklaması sağlanarak hassas olduğu duruma maruz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Katı pütürlü şeyleri yemekte zorlanıyorsa da bir kutunun içine mısır, fasulye taneleri doldurup içine sevdiği bir oyuncağı saklayıp bulma oyunu oynayabilirsiniz.

Ayrıca çocuğun yemeği dokunarak, koklayarak tanımasına mutlaka izin verilmelidir.

Ağız hareketleri, üfleme çalışmaları, nefes çalışmaları, çiğnemeye yönelik çalışmalar gibi oral motor becerilerini arttıracak etkinlikler ve oyunların oynanması da çocuğun bu durumu aşmasında faydalı olacaktır.

Bu makale 22 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2008 yılında Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü onur derecesiyle tamamlamıştır.     Ardından okul psikolojik danışmanı olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kademelerinde kadrolu olarak görev almıştır.     2008-2017 yılları arasında Adliyelerde bilirkişi pedagog olarak görev almıştır.     Emniyet Müdürlüğü ile ortak projelerde yer alarak suça sürüklenmiş çocukları topluma kazandırmak amacıyla psikolojik danışmanlık yapmıştır.     Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik Danışma Merkezinde Psikolojik danışman olarak görev almış ve mesleki başarısından dolayı takdir belgesiyle onurlandırılmıştır.    Yüksek lisansını ise Selçuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında “Kişilerarası Problem Çözmenin Anne Baba Tutumu v ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Yeme alışkanlıkları
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Bursa - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube