Doktorsitesi.com

NE YAPMAMIZ GEREKTİĞİ SÖYLEDİĞİNDE NEDEN ÖFKELENİRİZ?

Klinik Psikolog Emine Özdemir
Klinik Psikolog Emine Özdemir
17 Haziran 2019285 görüntülenme
Randevu Al
NE YAPMAMIZ GEREKTİĞİ SÖYLEDİĞİNDE NEDEN ÖFKELENİRİZ?
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Tavsiyelerin Dayatma Olarak Algılanması ve Duygusal Tepkiler

Günlük yaşamda çevremizdeki kişilerden sık sık öneriler alırız veya başkalarına tavsiyelerde bulunuruz. Ancak bu öneriler her zaman olumlu karşılanmaz; bazen bir dayatma veya zorlama olarak algılanabilir. Öneriler bu şekilde değerlendirildiğinde, tavsiyede bulunan kişiye karşı bir öfke hissi gelişmesi kaçınılmaz hale gelir.

Özellikle hassas dönemlerde veya kişisel alanlarda bu durum daha belirgin yaşanır. Örneğin, yeni bebek sahibi bir annenin, kayınvalidesinden gelen bebek bakımı tavsiyelerini anneliğine müdahale veya yetersizlik eleştirisi olarak görmesi, ciddi bir öfke duygusuna yol açabilir. Benzer şekilde, evlilikte eşlerin birbirlerinin kıyafet tercihlerine yönelik eleştirileri, yetişkin bir bireyin özgürlüğüne müdahale olarak algılanarak "Ben çocuk muyum?" düşüncesini tetikleyebilir.

Önerilere Karşı Geliştirilen Tepki Örnekleri

İnsanlar, kendi kararlarını verme yetilerinin kısıtlandığını hissettikleri her alanda benzer tepkiler gösterebilirler. Bu durumun en sık karşılaşılan örnekleri şunlardır:

  • Sağlık ve Perhiz: Hastalığı nedeniyle perhiz yapması gereken birine bu durumun hatırlatılması, kişinin ne yiyeceğine başkasının karışmasından duyduğu rahatsızlığı tetikler.
  • İkili İlişkiler: Eşlerin giyim kuşam veya sosyal tercihler konusundaki müdahaleleri, bireyin yetişkinlik kimliğine saldırı olarak algılanabilir.
  • Aile Dinamikleri: Ebeveynlerin veya akrabaların iyi niyetli de olsa sunduğu çözüm önerileri, özerklik kaybı hissi yaratabilir.

Bu durumlar, bazen kişinin önerilenin tam tersini yapma isteği duymasına, yani karşıt tepki geliştirmesine neden olur.

Psikolojik Tepki Kuramı (Psychological Reactance) Nedir?

Önerilere karşı duyulan öfke ve tersini yapma isteği, psikoloji biliminde Jack Brehm tarafından 1960 yılında geliştirilen Psikolojik Tepki Kuramı (Psychological Reactance) ile açıklanmaktadır. Bu kurama göre bireyler, kişisel özgürlüklerine son derece yüksek bir değer atfederler.

Bir başkası ne yapılması gerektiğini söylediğinde veya bir konuda ikna çabasına girdiğinde, kişiler bu durumu özgürlük kısıtlaması olarak algılar. Bu algı sonucunda ortaya çıkan dürtüsel tepki, kısıtlanan davranışın veya nesnenin daha cazip hale gelmesine yol açar. Örneğin, sigara içmemesi söylenen birinin sigaraya daha fazla yönelmesi veya onaylanmayan bir arkadaşla daha sık görüşülmesi bu kuramın tipik yansımalarıdır.

Psikolojik Tepkinin İki Temel Dışavurumu

Brehm’in kuramına göre psikolojik tepki süreci şu iki aşamada gerçekleşir:

Dışavurum TürüAçıklama
Özgürlüğe Sahip ÇıkmaKişi, engellendiğini düşündüğü tercihine ve özgürlüğüne sıkı sıkıya sarılır.
Cazibe ArtışıKısıtlanan veya yasaklanan seçenek, bireyin gözünde daha çekici bir hal alır.

Tavsiyelerin Altındaki Gizli Mesaj: Yetersizlik Algısı

İnsanlara, kendilerinden bir talep gelmediği halde nasıl davranmaları gerektiğini söylemek, dolaylı yoldan "Sen yetersizsin, ne yapman gerektiğini bilmiyorsun" mesajını iletebilir. Kişi bu mesajı bu şekilde algıladığında, kendini özgüvensiz ve bilgisiz hissetmeye başlar. Karşıdaki kişinin ise kendini daha bilgili ve yeterli gördüğünü düşünür. Bu duygu karmaşası, tavsiyeye karşı direnç ve olumsuz tutum geliştirilmesinin temel nedenidir.

Olumsuz Tepkileri Önleme ve Sağlıklı İletişim Yolları

Bu olumsuz döngüyü kırmanın en etkili yolu, bakış açısını değiştirmektir. Karşıdan gelen önerileri bir müdahale veya yetersizlik göstergesi olarak değil, bilgi ve deneyim paylaşımı olarak görmek gerekir.

Süreci daha sağlıklı yönetmek için şu adımlar izlenebilir:

  1. İyi Niyeti Odak Noktasına Alın: Karşınızdakinin sizi önemsediği için deneyimlerini paylaştığını kabul edin.
  2. Teşekkür Edin: Tavsiyeyi dikkate alacağınızı belirterek teşekkür etmek, olumsuz duygu oluşumunu engeller.
  3. Müdahale Olarak Görmeyin: Tavsiyelerin yaşam alanınıza bir saldırı değil, sadece birer seçenek olduğunu hatırlayın.

Sonuç olarak, hayatın her aşamasında tavsiyelerle karşılaşmak doğaldır. Bu eylemleri birer iyi niyet göstergesi olarak kabul etmek, hem ikili ilişkileri korur hem de bireysel huzuru artırır.

Etiketler

İletişim sorunlarıMüdahaleTercihpsikolojik tepkiengellenmekarar verme

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Emine Özdemir

Klinik Psikolog Emine Özdemir

2001 yılında Çukurova Üniversitesi  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun oldu.
2017 yılında Mersin Toros Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programını bitirdi.
2022 yılında İstanbul Rumeli Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını tamamladı.
2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamladı. Yine
aynı sene Prof.Dr.Şahin KESİCİ'den oyun terapisi eğitimi aldı.
2014 yılında Çözüm Var Sorun Yok; isimli ilk kitabı yayınlandı.
2015 yılında ise ;Suçlamayın Yol Gösterin; isimli ikinci kitabı okurlarıyla buluştu.
2015 yılında Bilişsel Davranışçı Terapi Derneğİ; nin kurucusu ve yöneticisi Prof.Dr.Hakan
TÜRKÇAPAR;dan BDT Psikoterapi Kuramsal Eğitimi aldı.
2015 yılında Girne Amerikan Üniversitesi'den Doç.Dr. Linda FRAIM'den Çözüm Odaklı  Psikolojik Danışmanlık Eğitimi aldı.
2015 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Fatih BAYRAKTAR;dan; Zorbalık konusunda eğitim aldı.
2016 yılında Çukurova Üniversitesi rektör yardımcılığı ve PDR Anabilim Dalı Başkanlığı yapmış olan Prof.Dr.Banu İNANÇ danışmanlığında 'Duygu Yönetimi' Grup terapisi ve yarı deneysel araştırma projesini tamamladı.
2021 yılında Rasyonel Terapi Enstitüsü tarafından American Psychological Association (APA) ve YÖK
Onaylı “Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi Eğitimi”ni aldı.
2021'de Türk PDR Derneği'nin düzenlediği “Resim Yorumlama ve Projektif Çizim Testleri Eğitimi”ni tamamladı.
2022'de Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün düzenlediği “EMDR 1. Düzey Eğitimi”ni tamamladı.
Prof. Dr. Doğan ŞAHİN tarafından verilen “Dinamik Psikoterapi Temel Eğitimi”ni bitirdi.
Klinik Psikolojide, “Başa Çıkma Stratejilerinin Cinsiyet Açısından İncelenmesi” konusunda bitirme projesi hazırladı.
Prof. Dr. Taşkın YILDIRIM tarafından verilen “Dinamik Yönelimli Kısa Yoğun Acil Psikoterapi Eğitimi”ne katıldı.
İstanbul Psikanaliz Derneği'nin düzenlediği ve Psikanalist Maurice CORCOS ve Talat Parman'ın konuşmacı olduğu "Ergen ve Bedeni" konulu eğitim programına katıldı. Doç.Dr. İlim FIRAT tarafından verilen "Freudçu Düş Yorumu" eğitimine katıldı.
İstanbul Psikanaliz Derneği tarafından düzenlenen "Psikanalitik Kuramda Bilinçdışı Süreçler ve İşleyişi" konulu eğitime katıldı.
Moxo Dikkat Testi Uygulayıcı eğitimini tamamladı.

2022’d

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.