Mutlak doğru

Mutlak doğru

Kendi doğrularımızı ‘mutlak’ görüp başkasının ‘mutlak’ doğrusunu kabul etmeyince haklılık arar durur sonra da öfkeleniriz. Hiç düşündünüz mü bilmem ama birine haksız diye öfkelenirken sadece kendi değer sisteminize göre yargılarız üstelik onun doğrusuna haksızlık etmişken. Einstein tüm dünyada aynı saat kullanılmasına rağmen zaman kavramının bile göreceliliğini kanıtlamışken , her kültür farklı özelliklere sahipken ‘doğru’ evrensel olabilir mi?

Bir hikaye ile örnek vereyim ; Bir gün kayıkçı balık tutamadığı ve parası olmadığı için o gün evdekileri ne yemek götüreceğim diye kederlenirken dereden evine geçmek isteyen bir kız görmüş tam ona yönelirken başka bir kadın kendisini ücret karşılığında karşıya götürmesini rica etmiş. Kayık tek kişilikmiş ve sular yükseldiği için kayıkçı artık eve dönmek zorundaymış. Hangisini seçerdiniz diye sorup karakter analizi yapmayacağım ?ama kayıkçının yapacağı hareketle hikayede herkesin kendisine göre haklı, karşısındakine göre haksız olduğunu söyleyebilirim. Siz de baskasinin dogrusunu yargilayip ofkelenmek yerine kendi doğrunuzu seçin?

Bu makale 9 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Melis Taş

Uzm. Psk. Melis TAŞ, İstanbul'da doğmuştur. Doğuş Üniversitesi (İngilizce) Psikoloji bölümünde başladığı eğitimini başarı belgesi ile tamamlamış ‘Psikolog’ ünvanını almıştır. 2022 yılında , Gedik Üniversitesinde Örgütsel Psikoloji alanında uzmanlığını almak üzere yüksek lisansına devam etmektedir. 2018 yılında İntegratif Enstitü  Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde çalışmaya başlamıştır. Bu sırada MMPI ve SCL-90  Test uygulayıcısı Sertifikası, Bilişsel Davranışçı Terapisi Uygulayıcı Sertifikası, Oyun ve Masal  Terapisi Sertifikası, Bilişsel Yaklaşımı Terapisi Uygulayıcı Sertifikası ve mesleki gelişim adına daha birçok sertifika almıştır. Türkiye'nin, Portekiz Vaka Sunumları, Sempozyumlar ve  Nörofelsefe Seminerleri vermiştir. Klinik Psikoloji alanında seminerlere katılmış ve Klinik psikoloji alanında Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi'nin  uy ...

Etiketler
Psikolog
Uzm. Psk. Melis Taş
Uzm. Psk. Melis Taş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube