Bu gün üzerine

Bu gün üzerine

Bu gün derken bu yaşamakta olduğumuz günü kast etmekteyiz. Bu günün hayatımız içindeki yeri hayatı anlamamız açısından çok önemlidir. Bu günün önemi onun yaşamakta olduğumuz ve bu nedenle tam bir gerçeklik taşımasından kaynaklanmaktadır.

Bu günün gerçekliği halen yaşanmakta olmasından ve bir daha tekrar etmeyecek olmasındandır. Bu gün yaşadığımız duyguları hissetmekte olduğumuz için tam olarak yaşarız ve biliriz.

Geçmişte yaşadıklarımızı da biliriz ama ne hissettiğimizi tam olarak hatırlayamayabiliriz, hele yaşadıklarımızın farkında değilsek dün geçmiş gitmiştir ve belki de unutmuşuzdur. Yarın yaşayacaklarımızdan da hiç emin olamayız.

Oysa bu gün yaşadıklarımızdan halen yaşamakta olduğumuz için emin olmaktayız. O nedenle bu gün ben bu gün neler yaşıyorum diye kendimize sormamızda yaşadıklarımızı bilince yükseltmemiz açısından fayda vardır. Gerçekten yaşanmış olan bu günlerin toplamı hayatımızı oluşturmaktadır. Eğer yaşadığımız bu günler içinde duygularımızı bilinçli bir biçimde yaşamış isek hayatımızı gerçek kılmış oluruz. Böylece gerçek hale getirdiğimiz hayat ebediyen var olmaya devam eder. Bilinçli olarak hissedilmeyen günler ise yok olmaya mahkûm olurlar. Bilinçli olarak hissedilerek yaşanan günler aynı zamanda bizim için anlamlı günlerdir.

Çünkü duygularımız o güne anlam katmaktadırlar. Sözünü ettiğimiz duygular her zaman bizi mutlu eden hoş duygular değildir. Acı da olsa bir duyguyu hissetmek bu günü anlamlı hale getirir. Çünkü duygular kendiliğinden ortaya çıkar ve hissedilir. Belirli bir duyguya niyet ederek o duyguyu yaşayamayız. Zaten bir duyguya niyet ederseniz o duyguyu ortadan kaldırırsınız. Bilinçli olarak yaşadığımız ve hissettiğimiz duygularımız ise bize bir şey öğretmektedir. Bir şeyden korktuğumuz zaman kaçmayı öğrenmemiz gibi duygularımız o ana uygun tepkileri oluşturmamız için bizi harekete geçirir. Bu da bazen bizim hayatımızı kurtarır.

Acılarımız da aynı biçimde bize bir şeyler öğretir, rahat ve huzur içinde yaşarken göremediğimiz gerçekleri görmemizi ve hayatımızı yeniden düzenlememizi sağlar. Böylece gerçek olarak ve anlamlı bir biçimde yaşadığımız bu gün hayatımızın da anlamlı hale gelmesini sağlamaktadır.

Duygularımız doğrudan doğruya bilinçdışı ile bağlantılı oldukları için ruhsal yapımızın kendisini göstermesine aracılık ederler. Duygularımızın farkında olmak o nedenle ruhsal yapımızın farkında olmamızı sağlar.

Farkında olduğumuz bu duyguları nerede, kimlere ve nasıl göstereceğimiz ise bizim özgür seçimimiz olacaktır. Ayrıca duygularımızdan neler öğreneceğimiz ve onları nasıl saklayacağımız da bizim seçimimizdir. Bu günde yaşadığımız bütün duygularımız bize hem bizi hem de hayatı öğretir. Böylece her gün değişme ve gelişme şansı yakalarız ve bu gün artık dünden daha farklı oluruz ve yaşam koskoca bir değişim sürecinden ibaret oluverir. Bu bizi aynı zamanda özgür yapan bir süreçtir.

Her günü bilinçli olarak yaşayıp, hissedip, düşünüp, özgürce tepkilerimize karar vererek hayatımızı gerçek ve yok olmayacak hale getirebiliriz. Burada hiçbir hesap yoktur. Zihin ve bilinç sadece duygulara hizmet eder. Zihin, duygulara biçim vermek yerine duyguları anlayıp onun istediği tepkileri en uygun biçimde, insanın hayatını anlamlı, onurlu ve değerli kılacak tepkilere karar verir.

Evet bu gün dünden ve yarından daha önemlidir, çünkü halen yaşanmaktadır. Hepinize anlamlı, özgür, değeli ve onurlu yaşanan bir bu gün dilerim.

Sevgi ve saygılarımla,

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Beria Bilge Şener

Psikolog Beria Bilge Şener 1954 yılında Bursa’da doğdu. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Ana bilim dalından mezun oldu. Bir müddet Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Felsefe, Psikoloji öğretmenliği ve rehber öğretmenlik yaptıktan sonra çeşitli kurumlarda psikolog olarak görev yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilerek PSİKOLOJİ DERS KİTABININ yazılmasında yazar, komisyon başkanı ve resimlerinin çizimini yapan kişi olarak görev yaptı. Talim terbiye kurulunun onayından geçen ders kitabı altı sene boyunca Türkiye’deki okullarda okutuldu. Bir danışmanlık firması bünyesinde Eskişehir Odunpazarı Milli eğitim müdürlüğüne bağlı okulların öğretmenlerine üç yıl süreyle stresle baş etme, kriz yönetimi, zor çocuklarla çalışma eğitimleri verdi. Bursa ve Malatya OÇEM öğretmenlerine, Bursa AİLE VE SOSYAL HİZMETLER MÜDÜR ...

Etiketler
Destek
Psk. Beria Bilge Şener
Psk. Beria Bilge Şener
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube