Depresyonla mücadeleye yardımcı bitkiler ve takviyeler

Depresyonla mücadeleye yardımcı bitkiler ve takviyeler

Depresyon, milyonlarca insanı birçok farklı sebebe bağlı olarak etkilyen bir duygu durum bozukluğudur. İlaçlar ve terapi ile tedavi edilmektedir. Ancak bazı bitkiler ve takviyelerle de bu durumun iyileşmesine destek olunabilir.  Üzerinde araştırma yapılan ve olumlu sonuçlar bulunan destekler şunlardır : 

GLUTATYON (N- Asetilsistein) 

--Glutatyon, vücudunuzdaki en önemli antioksidanlardan biri olarak kabul edilir ve iltihaplanmayı düzenlemek ve hücreleri oksidatif hasara karşı korumak için kritik öneme sahiptir. Araştırmalar, depresyonlu kişilerin C-reaktif protein, interlökin-6 ve tümör nekroz faktörü(TNF-a) gibi inflamatuar sitokinlere daha yüksek seviyede sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Glutatyon veya NAC(N-asetil sistein)  almak iltihabı azaltmaya ve depresif semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir . 

--NAC/ Glutatyon, psikiyatrik bozuklukları olanlarda nörotransmiter düzensizliğini iyileştirebilir. Dopamin ve glutamat gibi nörotransmiterlerin düzensizliği, diğer koşulların yanı sıra duygudurum bozuklukları ve şizofreni ile ilişkilendirilebilir. 

      2)   RHODIOLA (Rhodiola rosea)

             --- Rhodiola, sinir hücresi iletişimini geliştirme ve hipotalamik-hipofiz-adrenokortikal (HPA) ekseninin aşırı aktivitesini azaltma yeteneği sayesinde antidepresan etkileri olabileceği düşünülen bir bitkidir. 

  ---HPA ekseni, vücudunuzun stres tepkisini düzenleyen karmaşık bir sistemdir. Araştırmalar,  HPA ekseninin aşırı aktivitesinin majör depresyonla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. 

              ---Bir çalışma, rhodiola ve safrandan oluşan bir takviyenin, 6 hafta sonra hafif ila orta derecede depresyonu olan yetişkinlerde depresyon ve anksiyete semptomlarını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur

SAFRAN 

Safran, karotenoidler krosin ve krosetin gibi antioksidan bileşiklerle dolu parlak renkli bir baharattır. İlginç bir şekilde, safran, depresyon için doğal bir tedavi olarak umut vadeder. Araştırmalarda, beyindeki serotonin seviyelerini artırdığını gözlemlenmiş. Bu sürecin nasıl çalıştığı tam olarak bilinmemekle birlikte, safranın serotonin geri alımını engellediği ve böylece beyinde daha uzun süre kalmasını sağladığı düşünülmektedir.

Kaynaklar :  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643654/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049049/

Bu makale 23 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinem Uygun

Sinem Uygun , 2008 yılında Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünde eğitimine başlamış . 2012 yılında  Serabral Palsili(beyin felçili) çocuklarda besin desteklerinin malnütrisyona etkileri konulu tezi yazarak mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları ve bağırsak sağlığı özel ilgi alanıdır.   Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma bölümünde yüksek lisansa başlamıştır .Burada otizmli çocuklarda, bağırsak florasının ve beslenmenin etkisi üzerine çalışmıştır . Yüksek lisansa devam ederken 2012-2015 yılları arasında GYMSTOP spor kompleksinde sporcu beslenmesi ile ilgili çalışmıştır .  2015 yılında Memorial Hizmet Hastanesinde çalışmaya başlamıştır. 2018 yılına klinik beslenme ve kilo verme üzerine çalışmıştır . Bu süreçte yeni nesil beslenme modelleri ile ilgilenmiştir. Bağırsak florası düzen ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
linkedin
facebook
youtube
Dyt. Sinem Uygun
Dyt. Sinem Uygun
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube