Kahvaltıyı atlayan çocuk dikkatsiz oluyor

Kahvaltıyı atlayan çocuk dikkatsiz oluyor

Beslenme alışkanlıklarımız yaşamımızın her döneminde farklı etkileri ile yaşam kalitemizi şekillendirmektedir. Fakat en önemlisi bu alışkanlıkların temelinin atıldığı çocukluk dönemidir. Okul dönemindeki çocuklara kazandırılması gereken en önemli beslenme alışkanlığı ise kahvaltıdır. Okul çağındaki çocuklar sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içinde olduklarından dolayı kahvaltının öneminin üzerinde daha fazla durulmalıdır. Ayrıca çocuğun okuldaki öğrenme, algılama gibi faaliyetlerinde kahvaltının etkisi oldukça büyüktür.

Okul, çocukların evlerinden sonra toplu halde yaşamaya başladıkları ve toplu şekilde yaşamanının risklerinin yani kazaların, bulaşıcı hastalıkların artması ve hızla yayılmasının olduğu yerlerdir. Bu dönemde çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması ile; çocukların büyüme ve gelişmelerinin tam olması, vücut dirençlerinin artarak bulaşıcı hastalıklardan korunmaları sağlanabilir. Beslenme ile ilgili olumlu davranışların kazanıldığı ve her zamankinden daha çok akılda kaldığı bir dönemdir.

Kahvaltıda süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Aynı zamanda içeriğindeki kalsiyum ile çocukların boy gelişimini sağlar. Sabah kahvaltısında içecek olarak yapılması gereken 2 sağlıklı tercih vardır.

Bunlar taze sıkılmış meyve suları ve süt. Domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler muhakkak kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulmalıdır. Vitamin ve minerallerin en önemli kaynakları sebze ve meyvelerdir. Kahvaltıda her çocuğun 2- 3 dilim ekmek tüketmesi gerekir. Tahıllı ekmekler, cevizli, zeytinli ekmekler de çocukların büyümesine katkı sağlayan lif içeriğine sahip olup sağlıklı seçimler olarak tercih edilebilir.

Bazen daha pratik ve aperatif olması açısından aynı zamanda çeşitlilik de sağlayarak çocuklara kahvaltılık gevrekler de verilebilir. Yanında taze sıkılmış meyve suyu veya taze dilimlenmiş meyve ya da ceviz fındık koyulursa kahvaltı daha yeterli hale gelir.

Sıkılmamaları ve çeşitlilik açısından çocuklara bazen kahvaltıda peynirli veya sebzeli gözleme, börek veya simit de verilebilir. Kahvaltı kesinlikle 1 bardak süt veya meyve suyu ile geçiştirilmemelidir.

Okul çevresinde açıkta satılan besinler kesinlikle satın alınmamalıdır. Okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın alınan besinlerin seçiminde de dikkatli olunması gerekir. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu bilgileri çocuklarınızla paylaşmaya özen göstermelisiniz.

Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır. Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde, şeker ve şekerli besinler, cips gibi yağlı ve tuzlu besinler veya gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyveler tüketilmeye özen gösterilmelidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Burcu Akca

Dyt. Burcu Akca, İrmet Hospital International da hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dyt. Burcu Akca
Dyt. Burcu Akca
Tekirdağ - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube