Polikistik over sendromu tanısı konulan bayanların obezite sorunundan uzak kalmaları için beslenmelerinde daha dikkatli olmaları gerekiyor.
Polikistik over sendromu kısaca nedir?
Menapoz öncesi dönemde (15-45 yaş) kadınların % 10'nunda görülmektedir. Polikistik over çok sayıda kist içeren yumurtalık' anlamına gelmektedir. Sendrom adetin görülmemesi, tüylenme ve obeziteyle kendini gösterir. Ayrıca stres, obezite, insülin direnci ve bazı hormonların salınımındaki bozukluklar ve genetik faktörlerin de üzerinde durulmaktadır. Sık karşılaşılan bir durum olmasına karşın teşhis ve tedavisinde pek çok bilinmeyen bulunmaktadır.
Polikistik over sendromunun en sık görülen belirtileri nelerdir?
-
Adet düzensizliği
-
Sivilce ve yağlı cilt
-
Tüylenmede belirgin artış
-
Kilo artışı
Polikistik over sendromu beyinde hipofiz bezinden salgılanan hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanır. Bu dengesizlikler sonucunda, her ay yumurtalıklarda gerçekleşmesi beklenen yumurtlama olmaz. Buna bağlı olarak adet ya görülmez ya da seyrek ve düzensiz görülür. Kilo fazlalığına bağlı olarak insüline karşı bir direnç ortaya çıkabilir. İnsülin direnci sonuç olarak şeker metabolizmasında bozukluk ve şeker hastalığına eğilimin artması şeklinde kendini gösterir.
Polikistik over sendromu ve beslenmede uygulanacak 5 altın kural
-
Fazla kiloların verilmesi, insülin direnci, obezitenin neden olacağı diğer risk faktörleri ve tedavinin seyri açısından önemlidir. Mutlaka bir Diyetisyenden yardım alınız.
-
Kilo verme sürecinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalı ve ilerleyen dönemlerde yaşam biçimi haline getirmelisiniz.
-
Diyetisyen tarafından planlanmış dengeli bir diyet programı uygulamalı, şeker oranı düşük, posa miktarı yüksek karbonhidratları (tam tahıllı ürünler ve kurubaklagiller gibi) tercih etmelisiniz. Hem posa açısından zengin olan, hem de vitamin mineral deposu sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık vermeli; günde en az 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz.
-
Az ve sık beslenme modelini benimsemelisiniz, kan şekeri dengesi ancak sık öğünlerle sağlanabilmektedir.
-
Egzersizin önemini unutmamalı ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.