Doktorsitesi.com

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Dyt. Sinem Uygun
Dyt. Sinem Uygun
23 Mart 2021402 görüntülenme
Randevu Al
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Son 20 yılda bağırsaklar üzerine yapılan çok sayıda araştırma mevcut. Artık herkesin bildiği gibi bağırsaklar için ikinci beyin deniliyor. Ve birçok hastalıkla bağırsakların arasındaki ilişkiden bahsediliyor. 

Geçirgen bağırsak sendromu da aslında tam olarak bağırsaklar ile hastalıklar arasındaki bağlantıdır. Peki nedir geçirgen bağırsak sendromu?

İnsan sindirim sistemi, besinlerin parçalandığı ve emildiği yerdir. 

Sindirim sistemi ayrıca vücudumuza zararlı maddelerin vücuda geçişini de engellemede önemli rol oynar 

Bu önemli rolün büyük bir kısmını bağırsaklarımız gerçekleştirir. 

Bağırsak duvarımız adına (tight junction) denilen sıkı bağlantılara sahiptir. Ve bu bağlantılar bağırsak duvarından zararlı maddelerin(toksinler vs) geçişini engellerken, su ve besin maddelerinin geçişine izin verir. 

Ancak bu sıkı bağlantıların gevşemesi, bağırsaklardaki geçirgenliği artırır. Kana geçmemesi gereken toksinler kimyasallar kana geçmeye başlar.

Bu durumda bağışıklık sisteminin sürekli uyarılmasına ve bir süre sonra kendi doku ve organlarına saldırmasına sebep olur. Bu da otoimmun dediğimiz hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu hastalıkların arasında en fazla rastladıklarımız, hashimoto, sedef hastalığı, vitiligo, fibromiyalji gibi hastalıklar. 

Geçirgen bağırsak sendromu ayrıca depresyon, kabızlık, ırrıtabl bağırsak sendromu, besin intoleransları, kronik yorgunluk gibi birçok probleme sebep olabilir.

Etiketler

KabızlıkKronik yorgunluksindirim sistemigeçirgen bağırsak sendromu

Yazar Hakkında

Dyt. Sinem Uygun

Dyt. Sinem Uygun

Sinem Uygun , 2008 yılında Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünde eğitimine başlamış . 2012 yılında  Serabral Palsili(beyin felçili) çocuklarda besin desteklerinin malnütrisyona etkileri konulu tezi yazarak mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları ve bağırsak sağlığı özel ilgi alanıdır.   Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma bölümünde yüksek lisansa başlamıştır .Burada otizmli çocuklarda, bağırsak florasının ve beslenmenin etkisi üzerine çalışmıştır . Yüksek lisansa devam ederken 2012-2015 yılları arasında GYMSTOP spor kompleksinde sporcu beslenmesi ile ilgili çalışmıştır . 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.