Çocukların dili; oyun

Çocukların dili; oyun

“Doğru yaşamın bilinçsiz provalarıdır oyunlar. “

Adorno/ Minima Moralia

Oyun, insan varolduğundan beri her zaman vardı; çocuk varsa mutlaka orada oyun da vardır. Oyun çocukların olduğu her yerde evrensel bir dildir. Hangi ülkeye giderseniz gidin oyun çocukların işi olarak karşınıza çıkacaktır. Oyun çocuk için yaşam demek ve çocuğun en doğal hakkıdır. Oyun ve oyuncaklar sadece keyif ve mutluluk vermez aynı zamanda hayatı öğreten eğitsel değerleri de öğretir.

Oyunun her zaman iki yönü vurgulanır; Eğlendiren ve eğiten iki önemli ucu vardır.Yani çocuk oyunla öğrenir,oyunla keşfeder aynı zamanda keyif verici bir iştir. “Çocukların oyun oynamaları doğal bir iştir.”

“Öğrenme ve keşfetme duygusu çocukla beraber dünyaya gelir.”Bu yolla insanlarla etkileşim halinde olurlar. Yeni bilgiler edinmek, araştırmak, keşfetmek ve yeniden düzenleyip yapılandırmak ancak oyunla elde edebileceği  özelliklerdir. Çocukları motor, dil ve bilişsel, sosyal, mekânsal beceriler açısından desteklemekle beraber oyunun pek çok alana da yararı vardır. Dil öğrenme, özgüveni artırma, yaşamla başa çıkma becerilerini öğrenme, yetişkin yaşamına ait rolleri pekiştirme gibi özellikler kazanırlar.

HABA’ ya göre de oyun önemlidir. Çünkü;

1. Oynayan kişi yalnız değildir.

2. Oynayan kişi kendine güvenir.

3. Oynayan kişi konuşur.

4. Oynayan kişi, başkalarının söylediklerini dinler.

5. Oynayan kişi olayları algılar.

6. Oynayan kişi değişik roller üstlenir.

7. Oynayan kişi sabırlı olmayı öğrenir.

Froebel’ e göre de değer verilmesi gereken bir eylem olduğu ve oyunun çocuğun daha sonraki yaşamına yaptığı bir yatırım olduğunu vurgulamaktadır. Yani oyunla gelecek hayatın tohumları atılmaktadır. Piaget ise oyunu yaşamlarına bir anlam atfetme ve yaşama daha uyumlu hale getirme çalışması olarak görmektedir. Oyun, topluma uyumlanma eylemidir.

Çocukların değer verdiği oyunu yetişkinler ne kadar önemsiyorlar? Çocukların oyunlarına saygı duyan ve oyun oynamaları için ortam hazırlayan yetişkinler aynı zamanda onların öğrenmelerine yardımcı oluyorlar demektir. Yetişkinlerin öğrenme işine değer vermeleri anlamına gelir. Çocuk oyunla ne öğrenir? Araştırma yapmak, gözlem yapmak, zamanı yönetmek, problem çözmek, sorumluluk almak, ilişki kurmak, yaratıcı olmak, deneyim kazanmak gibi altın değerinde nitelikler kişiliğini ve ahlakını süsler.

Sonuç olarak; oyun oynayan çocuklara müdahale etmeden sürecini tamamlamasına yardımcı olmak, onlara fırsat vermek ve gelişmelerindeki en büyük yardımcı olan sevgi ile beraber oyun eylemini aile ortamında gerçekleştirmek, çocukların hayatı anlamlandırmalarına  ve nesillerin de nitelikli gelişmesine yardımcı olacaktır.

Bu makale 8 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Ayşe Bedel

Uzm. Kl. Psk. Zeynep Ayşe Bedel, İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarıyla tamamlayarak 2001 yılında Psikolog unvanını almıştır. Yüksek lisansını Beykent Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yapmış, mezun olduktan sonra bir süre rehabilitasyon merkezinde zihinsel engelli, down sendromlu, otizmli çocuklarla çalışmış daha sonra anaokullarında psikolog olarak görevini sürdürmüştür. Çalıştığı kurumlarda ailelere ve eğitimcilere yönelik seminerler vermiş, çocukların gelişim düzeylerini belirlemek üzere testler uygulamış, anne baba görüşmelerine ağırlık vermiş olan Uzm. Kl. Psk. Zeynep Ayşe Bedel, aynı zamanda İçe Bakış Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde terapist olarak danışan görmeye devam etmiştir. Uzm. Kl. Psk. Zeynep Ayşe Bedel, mesleki çalışmalarına İstanbul Şişli'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Oyuncaklar ve çocuk gelişimi
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Ayşe Bedel
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Ayşe Bedel
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube