İşyeri özel yaşam dengesi

İşyeri özel yaşam dengesi

Bu hafta, son yıllarda özellikle yoğun çalışan çok sayıda kişinin en sık yaşadığı sorunlardan biri olan iş-özel yaşam dengesini sağlayamama durumu ile başa çıkabilmeniz için bazı önerilerden bahsedeceğim.

İş- Yaşam Dengesini Kolaylaştırıcı Etkenler

İdeal hayatınızı gözünüzde canlandırın-hayal kurmaya çalışın ve “hayat listenizde” gerçekleştirmek istediğiniz ilk on şeyi yazın.

Kişisel vizyon ve misyon ifadelerinizi yazın; hayatınızda ne yöne gittiğinizi görmenize yardımcı olacaktır.

İyi bir iş-yaşam dengesi kurabilmenin yolu, iyi bir planlama ve organizasyon yapabilmekten geçer. Yaşam tarzı da önemlidir.

Zamanlama önemli bir konudur, bu dengeyi kurmada doğru zamanlama işleri kolaylaştırır.

Zamanı iyi kullanabilme iş-özel yaşam dengesini koruyabilmenin en önemli etkenlerindendir.

Gerek iş yerinde gerekse özel yaşamda etkili iletişim becerilerine sahip olmak, kendimizi doğru ifade edebilmek bizi yanlış anlaşılmalardan kurtaracaktır.

Kişinin karşılaşılan güçlükler karşısında kendisinin farkında olması gün içinde yaşadığı durumları, bu durumlar karşısında oluşan düşünce, duygu ve davranışlarını yalnız kalarak ele alması yararlı bir alışkanlıktır.

Son bir etken de başımıza gelen her olayı olumluya çevirebilme becerisidir. En olumsuz durumu bile “Ben bundan ne öğrenebilirim?” şeklinde değerlendirmek zor anlarda sakin kalabilmeyi, olumlu düşünebilmeyi ve fırsatları değerlendirebilmeyi beraberinde getirecektir.

Kariyer-Özel Yaşam Dengesini Kurabilmek İçin Öneriler

Olaylara geniş açıdan bakın

Çok uzağa veya çok yakına odaklanmayın

Mükemmeliyetçi olmayın.

Karşınızdakini kırmadan “hayır” demeyi öğrenin: Kariyer-özel yaşam dengenizi korumak sizin sorumluluğunuzda, bu nedenle iş yerinizin sizden bekledikleri ve talep ettikleri size çok fazla geldiğinde bunu uygun bir dille ifade edin.

Bazı sorunların çıkmasını doğal karşılayın

Ailenize ve arkadaşlarınıza zaman ayırın. Örneğin her hafta 2 yakınınızı (aile veya arkadaş) aramayı hedefleyin; bu ilişkilere yatırım yapıyor olmak size de iyi gelebilir.

Önceliklerinizi gözden geçirin: Bu sene için ilk 10 önceliğiniz nedir? Önem derecelerine göre çoktan aza doğru sıralayın.

Uzun ve kısa vadeli amaçlarınızı gözden geçirin.

Programınıza boş zaman aralıkları koyun, yaratıcı olun, seçenek üretin.

Yeterince uyumaya (yetişkinler için günde 7-8 saat), dengeli beslenmeye(bol sebze-meyve, az yağ, bardak bardak su) ve düzenli spor (haftada 3 gün 50’şer dk.) yapmaya özen gösterin.

Günlük tutun- düzenli bir şekilde sizin için önemli olan şeye odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Belirli aralıklarla tıbbi değerlendirmeden geçin.

Verimli olmayan ve önceliklerinizin dışındaki aktiviteleri mümkün olduğunca azaltın.

Kendinize özen gösterin: Her gün yapmaktan hoşlandığınız bir aktivite için kendinize zaman ayırın; bu iş sırasında yüklenmiş olabileceğiniz negatif enerjiyi boşaltmanıza yardımcı olacaktır.

Yaptığınız işten farklı bir hobi edinin.

Her hafta sonu için eğlenceli bir aktivite gerçekleştirme hedefi koyun.

Yapmanız gereken bir seçimle karşılaştığınızda kendinize şunu sorun: Bedeli ne olacak? Hayatıma bir şey mi katacak yoksa daha fazla strese mi yol açacak?

Kendi kendinize bunları başaramıyorsanız profesyonel yardım alın.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Yasemin Meriç Kazdal

Etiketler
Öneri
Uzm. Psk. Yasemin Meriç Kazdal
Uzm. Psk. Yasemin Meriç Kazdal
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube