Doktorsitesi.com

ÇOCUĞUNUZ UÇAĞA BİNMEK İSTEMİYORSA VE GELECEKTE UÇUŞ FOBİSİ GELİŞTİRMESİNİ İSTEMİYORSANIZ;

Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu
Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu
7 Haziran 2016846 görüntülenme
Randevu Al
ÇOCUĞUNUZ UÇAĞA BİNMEK İSTEMİYORSA VE GELECEKTE UÇUŞ FOBİSİ GELİŞTİRMESİNİ İSTEMİYORSANIZ;

Uçuş Öncesinde

Korkusunun nedenini sorarak anlamaya çalışın. Sakince onu dinleyin ve bilişsel seviyesine uygun bir tarzda yanlış inançlarına karşı çıkarak alternatifli, rahatlatıcı konuşun.

Çok kaygılıysa uçuş işlemleriniz için havayolu personelinden destek ve öncelik isteyin.

Uçuş hakkında onu bilgilendirin. Saat kaçta havalanacağınızı, ineceğinizi anlatın.

Uçuş işleminin nasıl gerçekleştiğini görsel materyallerle de destekleyerek yaşına uygun seviyede anlatın. .

Uçakta seyahat esnasında okuyabilecekleri yaşlarına uygun istedikleri kitapları almalarını sağlayın. Daha küçük çocuklar sevdikleri oyuncaklarını yanlarına alabilirler.

Uçuş Esnasında;

Hangi koltukta oturmak istediğini sorun ve mutlaka yanında olun. Pencere kenarında oturmanın bulutlara yakın olmanın ve dışarıyı seyretmenin onun için keyifli olacağını düşündüğünüzü paylaşın. Yükseklik korkusu varsa  pencere kenarında oturması için ısrar etmeyin.

Uçuş sonrasında;

Korkularının, olumsuz beklentilerinin gerçekleşmediğini, bu korkusuyla baş edebildiği için onunla gurur duyduğunuzu söyleyin. Bir dahaki yolculukta korkusunun daha az olacağını da düşündüğünüzü onunla paylaşın.

Ve tüm yolculuk boyunca siz kaygılı davranmayın. Sakin olun. Öncelikle uçuş öncesindeki işlemlerde, sırada beklerken ve uçuş esnasında kaygı veren durumlar karşısında sakinliğinizi korumaya çalışın. Unutmayın, çocuğunuz yanınızda. Ve hatırlayın ki,  en güvenli yolculuklar uçakla yapılanlardır çünkü ölüm riski en az olan seyahat şekli uçakla olandır.

Etiketler

Çocuklarda korku problemi yaklaşımlarıÇocuk psikolojik gelişimiÇocuklarda korku sebepleriÇocuklarda uçak korkusu

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu

Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu

Uzm. Psk. Fazilet SEYİDOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1997 yılında onur derecesiyle tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 1996-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nde gönüllü olarak çalışmalarda bulunmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır