Sağlıklı özgüven: kendini bilme

Sağlıklı özgüven: kendini bilme

SEN İSTERSEN HERŞEYİ YAPABİLİR MİSİN?

Özgüvenli çocuk yetiştirmede 'sen yaparsın' demek yeterli mi? 7 yaşındaki minik danışanımdan puzzle/yapboz yapmasını istedim. Kendine çok güveniyor gibi gözüküyordu. Bana “Ben bunu yaparım.” dedi, ayrıca “Ben istediğim her şeyi yapabilirim.” diye ekledi. Ve yapmaya başladı, bende onu izlemeye. Aslında onun yaşına uygun bir puzzle vermiştim. Ama kısa sürede sıkıldı. “Bu çok sıkıcı yapmayacağım” dedi. Ama “Hani sen her şeyi yapabiliyordun?” dercesine gözlerinin içine baktım. Puzzle’ ı elinin tersiyle itti, sinirli bir şekilde, ‘’Ben zaten bunu biliyorum, yapmama gerek yok. Annem benim istersem her şeyi yapabileceğimi söylüyor!”dedi. Anneyi odamıza alıyoruz. ‘’Oğlunuz hiçbir şey yapmak istemiyor. Aslında her şeyi yapabileceğini düşünüyor ama öğrenmekte istemiyor.’’ Annesi şaşkın. ‘’Aslında ona isterse her şeyi yapabileceğini ben söylüyorum, kendisine güvenmesini istiyorum.’’ ‘’ Evet çocuğunuz kendisine çok güveniyor, yani özgüveni çok fazla. Ama bu sağlıklı bir özgüven değil.’’ Anne ile birlikte yeni sağlıklı özgüven tanımı yapıyoruz.

Sağlıklı özgüven nedir?

Sağlıklı özgüven, sağlıklı benlik algısıdır. Yani çocuğun kendini olduğu gibi kabul etmesi, kendini olduğundan ne yukarı ne de aşağı görmesi, kendisi ile barışık olması, kendini değerli hissetmesidir. Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren anne-çocuk arasındaki ilişki ve bağ (attachment bond) ile çocuğun benlik algısı gelişmeye başlar. Sağlıklı olumlu ilişki ile olumlu benlik algısının temeli atılır. İhtiyaçları zamanında karşılanan, sevgi gören, dokunulan, konuşulan bebek kendilik değerini olumlu algılar ve olumlu benlik algısı(ben değerliyim, seviliyorum) geliştirir. Bu sağlıklı özgüven temeli çocuğun yakın çevre (baba, akraba, okul, arkadaş) ile kurduğu sağlıklı ilişkilerle gelişir. Sevildiğini ve değerli olduğunu hisseden çocuk kendi varlığına saygı duyar; kendini olumlu/yeterli, olumsuz/yetersiz yönleriyle kabul eder yani kendini tanır ve bilir. Kendi varlığına saygı duyan çocuk da tüm varlığa saygı duyar ve tüm varlığı önemser.

Minik danışanımız kendini olduğundan daha yüksek görüyordu. Annesi “Sen her şeyi yapabilirsin!” şeklinde aşırı bir özgüven vererek çocuğun kendini gerçekçi tanıma ve geliştirme becerisini elinden almıştı yani çocuk kendini yeterli görmüştü ve öğrenmeye kendini kapamıştı. Bunun terside olabilirdi anne “sen hiçbir şey yapamazsın işe yaramazın tekisin” der çocukta kendini olduğundan aşağı görürdü yani yetersiz ve değersiz. Ve yapamama korkusuyla yine yapmak istemezdi. İkisi de sağlıksız özgüvendi...

Sağlıklı özgüven gelişiminde sağlıklı anne baba tutumları:

Özgüvenli çocuk yetiştirmek için 6 yol

1. Çocuğunuzun kendini ifade etmesine müsaade edin, çocuğunuzu dinleyin, fikri önemli olmasa da onu duyun. “Sen bu konu hakkında ne düşünüyorsun” diye sorun. Fikirleri ve düşünceleri önemsenen ve sorulan çocuk zamanla anne ve babasını da dinlemeyi ve duymayı öğrenecek, fikirlerini önemseyecektir.

2. Çocuğunuzdan yaşı ve kapasitesinin altında veya üstünde beklentiler belirlemeyin. Aşırı koruyucu, kollayıcı tutum sergileyip yapabileceği işleri dahi siz yapmayın. 8 yaşındaki çocuğunuza iştahsız diyerek yemeğini annesinin yedirmesi gibi veya Mükemmeliyetçi olmayın. 3 yaşındaki bir çocuğun üstüne dökmeden yemeğini yemesini beklemesi gibi.

3. Çocuğunuza sorumluluk verin. Dört yaşını dolduran bir çocuk sorumluluk almaya hazırdır. (Kıyafetini ve ayakkabılarını kendi kendine giyebilir.) Verdiğiniz görevlerde onlara yardımcı olmalı neyi nasıl yapacağını göstermeli ve başardıkça da onları takdir etmelisiniz. ‘’Seninle gurur duyuyorum, bunu ne kadar güzel yaptın’’ deyin. Böylelikle davranış yerleşecek alışkanlık haline gelecek sorumluluk alarak başarma duygusunu tadacak ve çevresini, kendini denetleme yetisi gelişecektir. Ve büyüdüklerinde de hayata dair sorumluluk almak onlar için daha kolay olacaktır.

4. Çocuğunuzu cesaretlendirin destekleyin ve takdir edin. Bir şeyi tam yapamasa da gösterdiği çaba ve gayreti takdir edin. Başarı ve netice odaklı olmayın. Adım adım hedef yolunda onları cesaretlendirin. Yaptığı kadarına razı olun. Yaptığı olumlu davranışı hemen takdir edin. Olumlu davranışlarını olumsuz davranışlarından daha fazla görün, fark edin. Bu davranışı yinelemesini kolaylaştıracaktır. Olumlu davranışları daha çok fark edilen çocuklar olumsuzu değiştirme noktasında daha gayretlidirler

5. Çocuğunuzu hiç kimseyle kıyaslamayın. Hele kardeşi ile asla... Çünkü bu kardeş kıskançlığına sebep olacaktır. Her çocuk biriciktir. Onu sadece kendisi ile yarıştırın.

6.Çocuğunuzun başarısızlıklarını ve hatalarını kişilikleri ile asla bağdaştırmayın. Hata ve başarısızlıklarını tecrübe ve öğrenme vesilesi olarak değerlendirmelerine yardımcı olun. “Bu yaşadığın olaydan ne öğrendin?” diye ona sorun. Çocuğunuzu tembel, sorumsuz şeklinde sıfatlarla nitelendirmeyin. Unutmayın kendisi ileride bu tanımları içselleştirecektir.

7. ‘’Karnendeki zayıfı nasıl düzeltebiliriz’’ diyerek onunla istişare edin ve çözüm yolları üretin.          

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu

Uzm. Psk. Fazilet SEYİDOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1997 yılında onur derecesiyle tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 1996-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nde gönüllü olarak çalışmalarda bulunmuştur. Lisans eğitimi sonrasında okul öncesi eğitim kurumu psikoloğu ve yöneticisi, okul öncesi yayın danışmanı, ilköğretim ve lisede okul psikoloğu olarak pek çok farklı görev almış olan Uzm. Psk. Fazilet SEYİDOĞLU, mesleki çalışmalarına şu anda My Family'de çocuk ergen ve yetişkinlere yönelik bireysel ve grup psikoterapileri alanında devam etmektedir.  Uzm. Psk. Fazilet SEYİDOĞLU, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Davranış ve Uyum Bozuklukları, Özgül Öğrenme Güçlüğü, Asperger Sen ...

Etiketler
Sağlıklı özgüven nedir?
Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu
Uzm. Psk. Fazilet Seyidoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube