Bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz?

Mevsim geçişleri, ekonomik sıkıntılar, stres, bitmek bilmeyen pandemi ve şehir hayatı derken ruhsal durumumuzla beraber vücudumuzun bağışıklık sistemi de alarm vermeye başlıyor.

Bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz?

Mevsim geçişleri, ekonomik sıkıntılar, stres, bitmek bilmeyen pandemi ve şehir hayatı derken ruhsal durumumuzla beraber vücudumuzun bağışıklık sistemi de alarm vermeye başlıyor. 

Vücudumuzun hastalıklar ve değişen hayat şartlarıyla savaşmasını sağlayan sisteme ‘’Bağışıklık Sistemi’’ denmektedir. Bağışıklık sistemi sorunları bazen kısa süreli hastalıkla kendini belli ediyor bazen de sinsice ilerleyebiliyor. 

 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek sizin elinizde! Peki, bağışıklık sistemini savaşmaya ve savunmaya hazırlamak için ne yapabiliriz?

 

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en temel yolu yeterli ve dengeli beslenmedir. Tabi ki burada tükettiğimiz besinlerin sağlık ve taze besinler olması önemlidir. Mevsiminde besinler en ideal vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. C vitamini çok iyi antioksidan kaynağı ve bağışıklık destekleyicidir. Limon, mandalina, kuşburnu, domates, yeşil biber, kırmızı biber, brokoli ve daha pek çok meyve ve sebzeyi günlük beslenmemize ekleyerek C vitamini tüketimimizi arttırabiliriz. Güneşli bir coğrafyada yaşıyor olsak da toplumumuzun çoğunda bağışıklık sistemini destekleyen temel vitamin D vitamini eksikliği görülmektedir. Düzenli kan tahlilleri yaptırıp, doktorunuza takviye için danışmalısınız.  Omega-3 kaynakları da bağışıklığı destekleyip düzenler. Şimdi tam da balık mevsimi başladı. Haftada en az bir kez balık tüketmelisiniz. Balık dışında ceviz, keten tohumu, avokado, semizotunda da Omega-3 bulunmaktadır. 

 

Düzenli ve yeterli uyku güçlü bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Yapılan çalışmalar günde 6-7 saat uyuyan insanların günlük hayatında daha zinde olduğunu belirtmiştir.

 

Dünya sağlık örgütü sağlıklı bireylerde günlük en az 10.000 adım atılması gerektiğini belirtmiştir. Günlük hayat koşuşturmasının yanında kendinize zaman ayırarak sevdiğiniz bir sporu belki de açık havada yürüyüş yaparak hem ruhsal hem de bedensel olarak daha güçlü hissedeceksiniz. 

 

Stres vücudun tüm sistemlerini etkileyerek bedenimizi savaş meydanına dönüştürmektedir. Hepiniz hayatınızın aşırı stresli bir döneminde yataklara düşecek kadar hasta olmuşsunuzdur. Oysaki bir gün önce hiç bir şeyiniz yoktur. Stresi hayatınızdan uzaklaştırmak veya stresle başa çıkabilmek için kendi yönteminizi bulmalısınız. Meditasyon, yoga, açık hava yürüyüşü, kitap okumak, örgü örmek ...

 

Yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve stresle başa çıkabilmek bağışıklık sistemini güçlendirmenin temel noktalarıdır. 

 

Bu makale 8 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Simay Turgut Yılmaz

''İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden Onur derecesiyle mezun oldum. Psikoloji ve Beslenme biliminin bütünlüğünü daha iyi anlamak için Yan dal olarak Psikoloji eğitimimi tamamladım. Mesleki stajlarımı; Türkiye Diyabet Vakfı, İstanbul Bahçelievler Devlet Hastanesi , İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi ve Parıltım Yemek'te tamamladım. Lisans tezimi ;Kanserli Hastalarda Malnutrisyon: Hastalar, Akrabalar ve Doktorlar Tarafından Algılarının Karşılaştırılması- NutriCancer2012 Çalışması İncelenmesi üzerine yazdım. Yüksek Lisans tezimi ''Okul Öncesi Çocuklar İçin Beslenme Tarama Aracı(NutriSTEP)'' Türkçe geçerlilik ve güvenirlilik çalışmasını yaptım.  Sheraton Grand Ataşehir Sia Club’ta Diyetisyen olarak hizmet verdim. Şu anda Aydın'da kendi kliniğimde ve online olarak beslenme danışmanlığı hizmeti vermekteyim.  Online veya ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kaliteli uyku
Uzm. Dyt. Simay Turgut Yılmaz
Uzm. Dyt. Simay Turgut Yılmaz
Aydın - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube