Varikosel ve erkek kısırlığı

Varikosel ve erkek kısırlığı

İnsanoğlunun ve diğer tüm canlıların temel yaşama amaçlarında birisi üremek ve çoğalmaktır. Günümüz toplumlarında giderek artan bir sorun haline gelmekte olan infertilite (kısırlık) kadın ve erkek faktörlerine bağlı olabilmektedir. Erkeklerde görülen infertilite nedenleri varikosel, vas deferens agenezisi, testiküler yetmezlikler, hormonal dengesizlikler, genetik bozukluklar gibi nedenlerdir. Bunların içinde ise en sık karşımıza çıkan varikoseldir.

Varikosel erkek yumurtalıklarında (testislerde) toplar damarlardaki bozulmalar neticesinde kan dolaşımında ortaya çıkan bozulmadır. Kirli kan testislerden uzaklaşmakta zorlanır, toksik maddeler yumurtalıklarda birikir, testislerde ısı artışı olur. Bunlar gibi birçok faktör daha etken olur ve neticede testislerde sperm üretimi etkilenir. Zaman geçtikçe sperm sayıları azalır ve kalitesiz, cansız, hareketsiz spermler oluşmaya başlar.

Genellikle erkek hastalar evlendikten sonra gebelik gelişmediğinde ve kontrol edilen eşlerinde problem saptanmadığında bize başvururlar. Toplumuzdaki erkek egemen anlayıştan dolayı bazı erkekler yıllar sonra doktora başvurur. Fakat doğru olan kadın ve erkeğin aynı anda kontol edilmesidir. Çünkü infertilite nedenleri göz önüne alındığında kadın ve erkek faktörleri eşit oranda görülmektedir.

Varikosel tanısı basit fizik muayene ve destekleyici olması amacıyla ultrasonografi ile kısa sürede konulur. Bazı hastalar ise testislerde ağrı şikayeti ile başvurur. Ağrı ile başvuran hastaları şanslı olarak nitelemekteyim. Çünkü henüz genç ve bekar iken varikosel tanısı konulmakta, gerekirse tedavisini olmakta, kısırlık açısından riski azalmakta ve üzerindeki sosyal baskı azalmaktadır.

Vaikosel tedavisi malesef medikal yollarla yapılamayıp varisleri düzeltecek herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Varikoselin kesin tedavisi cerrahi müdahaledir. Günümüzde mikro-cerrahi yöntemlerle yapan merkezler bulunmakta ve bu varikosel cerrahisi sonrası varikoselin tekrarlama olasılığını azaltmaktadir. Ağrı nedneiyle başvuran hastalarda operasyon sonrası ağrı genellikle tamamen kesilmektedir. Kısırlık nedenli cerrahilerde ise operasyondan 90-120 gün sonra yapılan kontrollerle spermler değerlendirilmektedir. Bu süreçte maksimum ve hızlı sonuç elde etmek için çocuk istemi olan hastalara medikal (ilaç) tedavide uyguluyoruz.

Sonuç olarak varikosel erkek kaynaklı infertilitenin karşımıza çıkan en sık nedenidir ve eğer çok geç kalınmamışsa ameliyattan hastalar fayda görmektedir. Birçok hastamız çocuk sahibi olabilmektedir. Sperm değerleri ileri derece düşük olan hastalarda ise sperm sayı ve hareketlerinin yardımcı üreme tekniklerini uygulayabileceğimiz değerlere yükseldiğini görmekteyiz.

Bu makale 21 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Düzgün

Op.Dr.İbrahim Düzgün,1983 yılında Gaziantep'te doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlayarak Üroloji Uzmani olmuştur.

Gaziantep Dr.Ersin Arslan Devlet Hastanesi gibi kurumlarda görev almiş olan Op.Dr.İbrahim Düzgün,mesleki çalişmalarına ise şuan Özel Emek Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Varikosel teşhisi
Op. Dr. İbrahim Düzgün
Op. Dr. İbrahim Düzgün
Gaziantep - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube