Böbrek taşı tedavisinde; perkütan nefrolitotomi

Böbrek taşı tedavisinde; perkütan nefrolitotomi

Perkütan nefrolitotomi büyük böbrek taşlarının tedavisinde kullanılan yeni bir yöntemdir. Bu yöntemde genel anestezi altında hastanın böbreğine küçük bir delikle girilerek taşa ulaşılır ve burada taş pnömotik veya lazerle kırılarak dışarı çıkartılır.

NEDEN AMELİYAT GEREKİR?

Perkütan nefrolitotomi genellikle aşağıdaki durumlarda tavsiye edilir:

Büyük böbrek taşları böbrek havuzunun tamamını kaplamış (geyik boynuzu taşları)

1,5-2 cm den büyük böbrek taşlarında

Diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda

Hasta kiloluysa

Bu ameliyattan önce hastaya birçok test yapılmaktadır. Bunlar arasında idrar ve kan tahlilleri vücutta bir enfeksiyon olup olmadığı, ilaçsız karın tomografisi ise taşın böbrekteki yerini tanımlamak içindir.

AMELİYAT SIRASINDA OLABİLECEK RİSKLER

Kanama

Enfeksiyon

Böbrek ve çevre organ hasarlanması

Taşların tamamının alınamaması

AMELİYATTAN SONRA

Ameliyattan bir veya iki gün sonra taburcu olunup, bir hafta sonra işe başlanılabilinir.

SONUÇLAR

Hasta 2-3 hafta sonra tekrar kontrole çağrılır ve yapılan ultrason ve röntgen filmleri sonucunda kalan taş olup olmadığı veya böbreğin durumu kontrol edilir. Bu ameliyattan sonra % 85-90 oranında taşlardan kurtulma şansı bulunmaktadır. Bu da yüksek bir orandır. Ayrıca bu çıkartılan taşlar incelemeye gönderilerek buna uygun diyet ve ilaç tedavisi verilir. Gelecekte tekrar taş oluşması önlenir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper BAŞAKCI, 1971 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2001-2004 yılları arasında Bulancak Devlet Hastanesi'nde, 2004-2005 yılları arasında Banaz Devlet Hastanesi'nde, 2005-2013 yılları arasında Ordu Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında ise Giresun Ada Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Alper BAŞAKCI, mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Alper BAŞAKCI, EAU, Türk Üroloji Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Üroonkoloji Derneği ve Endoür ...

Etiketler
Böbrek taşı düşürmek
Op. Dr. Alper Başakcı
Op. Dr. Alper Başakcı
Denizli - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube