Doktorsitesi.com

VAJİNİSMUS NEDENLERİ NELERDİR?

Klinik Psikolog Ayşen Köse
Klinik Psikolog Ayşen Köse
12 Şubat 2021165 görüntülenme
Randevu Al
VAJİNİSMUS NEDENLERİ NELERDİR?
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Vajinismus Nedir? Cinsel İşlev Bozukluğuna Genel Bakış

Vajinismus, kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olarak tanımlanmaktadır. Genellikle cinsel birleşme esnasında vajinanın dış 1/3’lük kısmındaki kasların istemsizce kasılması sonucunda ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Bu fiziksel tepki, penisin vajinaya yerleşmesini engelleyerek sağlıklı bir cinsel birlikteliğin yaşanmasına mani olur.

Vajinismus problemi yaşayan bireyler, partnerleriyle yakınlaşmaya başladıkları anda derin bir kaygı hissine kapılarak genellikle bu durumdan kaçınma eğilimi gösterirler. Ön sevişme gerçekleşse dahi, penetrasyon aşamasında kadın kendini koruma içgüdüsüyle bacaklarını kapatabilir veya partnerini uzaklaştırmaya çalışabilir. Bu noktada en kritik husus, bu tepkilerin tamamen istem dışı gerçekleştiğinin ve bir tercih olmadığının farkında olmaktır.

Vajinismus Nedenleri: Psikolojik ve Fiziksel Faktörler

Vajinismus rahatsızlığı jinekolojik veya psikolojik kökenli olabilir; ancak klinik vakaların %90 gibi büyük bir oranı psikolojik temelli sorunlardan kaynaklanmaktadır. Fonksiyonel bozukluklara bağlı fiziksel nedenler, vakaların çok az bir kısmını oluşturur. Bu nedenle sorunun çözümünde hem fiziksel hem de zihinsel süreçlerin değerlendirilmesi büyük önem taşır.

Özellikle Uzak Doğu ve Türkiye gibi ülkelerde, batı toplumlarına kıyasla bu soruna daha sık rastlanmaktadır. Bu durumun temelinde yatan başlıca nedenler şunlardır:

  • Kültürel Baskılar: Cinselliğin ayıplanması ve baskıcı bir tutumla yetiştirilme tarzı.
  • Yanlış Bilgilendirmeler: Ergenlik veya evlilik öncesi dönemde duyulan korkutucu hurafeler ve cinsel mitler.
  • Travmatik Geçmiş: Taciz, tecavüz, zorla evlendirilme veya ağrılı jinekolojik müdahale geçmişi.
  • Bilinçaltı Korkuları: Cinsel birlikteliğin zarar vereceğine dair yerleşmiş endişeler.

Vajinismus Türleri: Primer ve Sekonder Vajinismus

Vajinismus, ortaya çıkış zamanına ve nedenlerine bağlı olarak iki ana başlık altında incelenmektedir. Her iki tür de profesyonel destek ile aşılabilen sağlık sorunlarıdır.

Vajinismus TürüTemel ÖzellikleriBaşlıca Nedenleri
Primer Vajinismusİlk cinsel birleşme denemesinden itibaren görülür.Cinsel eğitim eksikliği, korkutucu duyumlar ve baskılanmış cinsellik.
Sekonder VajinismusNormal bir cinsel yaşam sürerken sonradan gelişir.Travmatik doğum, kürtaj, düşük veya ağrılı jinekolojik muayeneler.

Primer Vajinismus (Birincil Vajinismus)

Genellikle "ilk gece korkusu" olarak bilinen bu tür, kadının yaşayacağı ilk birliktelik denemesinde ortaya çıkar. Temelinde, cinsel ilişkinin çok acı vereceğine veya kötü sonuçlanacağına dair yanlış inanışlar yatar. Primer Vajinismus yaşayan bireyler sadece cinsel ilişkide değil, vajinaya giren herhangi bir nesneye (tampon, jinekolojik muayene aletleri vb.) karşı da kasılma gösterirler. Bu durumun önlenmesi için ebeveynlerin çocuklarına zamanında ve doğru cinsel eğitim vermesi hayati önem taşır.

Sekonder Vajinismus (İkincil Vajinismus)

Daha önce sağlıklı bir cinsel hayatı olan bireylerde, yaşanan travmatik bir olay sonrası gelişen türdür. Zor bir doğum, kürtaj süreci veya ağrılı bir tıbbi müdahale bu durumu tetikleyebilir. Kadın, ilişki sırasında yaşadığı travmayı hatırlayarak aynı acıyı tekrar hissetme korkusuyla istemsizce kasılır. Bu problem, uzmanlar eşliğinde yürütülen psikolojik tedaviler ile başarılı bir şekilde çözülebilmektedir.

Çiftlerin Yaklaşımı ve Tedavi Süreci

Vajinismus, yalnızca kadının sorumluluğunda olan bir problem değil, çiftin ortaklaşa aşması gereken bir cinsel sağlık sorunudur. Partnerlerin bu durumun istemsiz olduğunu bilmesi, birbirlerine karşı sabır ve anlayış göstermesi tedavi sürecini hızlandırır. Sağlıklı bir aile yaşamı ve cinsel hayat için bu sorunun bilimsel yöntemlerle, birlikte çözülmesi hedeflenmelidir.

Etiketler

Vajinismus sebepleriVajinismus nedenleriVajinismus

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Ayşen Köse

Klinik Psikolog Ayşen Köse

2018 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümünü İngilizce olarak bitirdim.Lisans eğitim boyunca bir çok eğitime katılma ve kendimi geliştirme fırsatım oldu.Benim için çok değerli hocalarım ile birlikte çeşitli araştırmalarda yer alarak bilimsel çalışmalara katkıda bulundum.2016 yılında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sakarya Toplum Ruh sağlığı Merkezi’nde lisans stajımı tamamladım.Stajım süresince bir çok vakayı gözlemleme fırsatı buldum.Çok değerli hocalarım ile birlikte Psikodrama uygulamalarına katılma şansım oldu.Travma sonrası stres bozukluğu,Depresyon,OKB,Yaygın Anksiyete Bozukluğu,Alzheimer,Mental Retardasyon tanısı alan danışanların seanslarında gözlemci olarak bulundum.Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde şizofreni teşhisi alan danışanlar ile çeşitli etkinlikler yapma ve gözlemleme ve ev ziyaretlerine katılma fırsatım oldu.Lisans eğitimimden hemen sonra Çocuk alanında eğitimlerimi tamamladım.Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Terapi,Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi,Masal Terapisi,Çocuk Testleri (Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE),Frankfurter Dikkat Testi,D2 Dikkat Testi,Burdon Dikkat Testi,Beier Cümle Tamamlama,Arzu Listesi,Louisa Duss Psikanalitik Hikâyeler Testi,Catell 2-A Zeka Testi,Peabody Resim,Kelime Eşleştirme Testi,Metropolitan Okul Olgunluğu Testi,Sınav Kaygısı Ölçeği,Raven Progressive Matris Testi, Holland Meslek Envanteri
Otizm Tarama Ölçeği (M- CHAT)) uygulama ve raporlama eğitimlerimi başarıyla tamamladım. Ardından İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimime başladım.Yüksek Lisans Projemi  “Çocukluk Travmasının Sınırda Kişilik Bozukluğuna Etkisi “üzerine yazdım.Yüksek Lisans eğitimim boyunca süpervizyon alarak Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapisi’ni uygulama fırsatı buldum. Yüksek Lisans eğitimleri süresince Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri polikliniğinde alanında uzman,benim için çok kıymetli hocalarımla Klinik stajımı tamamladım.Stajım süresince MMPI Çok Yönlü Kişilik Envanteri, Testi,SCL 90-R,Beck Anksiyete ve Beck Depresyon Ölçeği,PANSS Pozitif ve Negatif Belirtiler Ölçeği,Kent EGY ,Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA),Standardize Mini Mental Test(SMMT),Rorschach,TAT gibi testlerin tümünü uygulayabilecek eğitimleri tamamlayarak deneyimlerimi artırdım,
            Yetişkin alanında Bilişsel Davranışçı Terapi,Şema Terapisi,Çözüm odaklı terapi,Duygu odaklı terapileri uygulamaktayım.Kişilik Bozuklukları,Panik Atak,Agorafobi,Aneroksiya Nevroza,Bulimia Nevroza, Tıkınırcasına yeme bozukluğuObsesif Kompulsif Bozukluk,Fobiler, Adet öncesi disforik bozukluk, Yaygın anksiyete bozukluğu, Somatik belirti bozukluğu Depresyon,Travma Sonrası Stres BozukluğuCinsel İşlev Bozuklukları(Vajinismus,Geç Boşalma,Erken Boşalma,Erektil bozukluk,Kadın cinsel ilgi bozukluğu), Aile İçi İletişim Sorunları,Anne-Baba Eğitimi ve Danışmanlığı,Boşanma Danışmanlığı, Evlilik Terapisi,Çift Terapisi,Öfke kontrolü alanlarında tedavilerimi sürdürmekteyim.
       Çocuklar ve Ergenler için Bilişsel Davranışçı Terapi,Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi ve Masal Terapisi eğitimlerini aldım. Öğrenme Bozuklukları,Okuma Bozukluğu,Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite,Dürtü Kontrol Bozukluğu,Davranış Bozuklukları,Okul Korkusu,Tik Bozuklukları,Yeme Bozuklukları,Kaygı Bozuklukları,Kekemelik,Kardeş Kıskançlığı, Seçici mutism, Ayrılık anksiyetesi bozukluğu,Uyku Terörü, Enurezis,Enkoprosis,İnternet Bağımlılığı,Oyun bağımlılığı,Sınav Kaygısı,Okul Başarısızlığı,Öfke ve Ağlama Nöbetleri alanlarında çalışmaktayım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.