Nedir bu oyun terapisi?

Büyükler için terapi neyse aslında çocuklar için de oyun terapisi odur. Yetişkinlerin sorunları olduğunda, bunu güvenilir bir arkadaş ya da terapistle paylaşmaları onlara yardımcı olur. Çocukların kendilerini kelimelerle ifade etme yetenekleri yetişkinlerinki gibi değildir. Bu yüzden canlarını sıkan şeyi söze dökmeleri zordur. Oyun terapisi çocuklara düşüncelerini, duygularını, ihtiyaç ve arzularını onların en doğal ifade şekli olan oyunla iletme şansı verir.

Nedir bu oyun terapisi?

NEDİR BU OYUN TERAPİSİ?

Oyun Terapisi Nedir?

  Büyükler için terapi neyse aslında çocuklar için de oyun terapisi odur. Yetişkinlerin sorunları olduğunda, bunu güvenilir bir arkadaş ya da terapistle paylaşmaları onlara yardımcı olur. Çocukların kendilerini kelimelerle ifade etme yetenekleri yetişkinlerinki gibi değildir. Bu yüzden canlarını sıkan şeyi söze dökmeleri zordur. Oyun terapisi çocuklara düşüncelerini, duygularını, ihtiyaç ve arzularını onların en doğal ifade şekli olan oyunla iletme şansı verir. Oyun terapisi , 3-12 yaş arasındaki çocukların oyunu kullanarak sorunlarını, duygu ve düşüncelerini ifade etmesini sağlar. Kısacası oyun yoluyla çocuğun hayatında yaşadığı sorunla baş etme yolları öğretilir.

 Oyun terapisti ise, çocukların duygularını, düşüncelerini , ihtiyaç ve arzularını oyun yoluyla ifade edebilmesi için eşlik eden, problemlerini çözmek amacıyla çalışmayı ve hayatla daha iyi başa çıkabilecek beceriler öğreten, bu alanda eğitim almış profesyonel ruh sağlığı çalışanlarıdır.

 Özel oyun odası, oyun terapisinin uygulandığı ve çocukların kendilerini açmalarına yardımcı olabilecek özel oyuncakların olduğu odadır.

Çocuğumun Oyun Terapisine İhtiyacı Olduğunu Nasıl Anlarım?

 Pek çok çocuk büyüme yolculuğunda, yaşamdaki değişimlere uyumda, sorunlarıyla baş etmede güçlük çeker. Ebeveynler, öğretmenler veya bakımverenler bunu çocuğun davranışındaki değişimlerden anlayabilir. Eğer çocuğunuzun davranışlarında sizi endişenlendiren bir değişiklik hissediyorsanız, çocuğunuz için oyun terapisine başvurabilirsiniz.

Oyun Terapisi Süreci Nasıl İlerler?

 Terapi süreci, her çocuğun biricikliğine özel bir yolculuktur. Çocuğunuz bu yolculuk içerisinde zaman zaman olumlu veya olumsuz duygular hissedebilir, davranışında değişiklikler gözlenebilir. Bu değişiklikler bazen iyiye değil de, kötüye gidiyor gibi görünebilir. Bu durum terapi sürecinde beklendik ve normaldir. Çocuğunuzla ilgili farkettiğiniz tüm bu ve benzeri değişikliklerle ilgili terapistiniz ile iletişim kurabiliyor olmalısınız.

 Her oyun terapisi seansı 45-50 dakika aralığındadır. Genellikle görüşmeler haftada bir şeklinde planlanır ama ihtiyaca göre oyun terapisi seansları haftada iki şeklinde düzenlebilir. Her çocuğun değişim ve gelişim hızı kendine özeldir. Bundan dolayı problemin kaç seansta çözüleceği çocuğun biricikliği, ebeveynlerin katılımı ve terapistin kullandığı oyun terapisi ekolüne göre değişiklik gösterebilir.

Çocuğuma Oyun Terapisi Sürecini Nasıl Anlatabilirim?

 Çocuğunuza gideceği yerle ilgili onu neyin beklediğini yaşına uygun bir şekilde anlatmak önemlidir:

 Küçük yaş grupları için; '' Seninle her hafta, içinde oyuncaklar olan bir oyun odasına gideceğiz ve orada .................... ile beraber olacaksın.'' Daha çok açıklamaya ihtiyaç duyan çocuklar için; '' Bazen kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanlar olabilir. Kendini daha iyi hissetmen için bu konuda sana yardımcı olacak biriyle görüşmeye gideceğiz. Gittiğimiz yerde oyuncaklarla dolu bir oda olacak ve orada bazen oyun oynayabilir; bazen de sohbet edebilirsiniz.''

Oyun Terapisinden Sonra Çocuğumla Nasıl Konuşmalıyım?

 Çocuğunuzun size oyun terapisinde olan her şeyi anlatmak zorunda hissetmemesi önemlidir. Çocuk terapi saatini kendisi ve terapisti arasında özel bir zaman olarak görmelidir. Çocuğunuza terapisiyle ilgili konuşma başlatmasına izin verin fakat konuşmama hakkı ve özgürlüğü de tanıyın. 

 Çocuğunuza seans sonrasında "Nasılsın?, Bir şeye ihtiyacın var mı?, Hazırsan çıkabiliriz. vb." sorular sormak yeterli olacaktır. "Eğlendi mi?, Hangi oyuncaklarla oynadın?, Sana ne sorular sordu?, Sen ne sordun?, Bir dahakine daha çok anlat,sor vb." diyaloglara girmekten kaçının.

 

 

Bu makale 5 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Gizem Karademir

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Psk. Gizem Karademir
Uzm. Psk. Gizem Karademir
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube