Teknolojinin doğru kullanımı

Teknolojinin doğru kullanımı

Günümüz çocukları, dijital dünya ikliminde doğup büyüdükleri için; teknolojiye ebeveynlerinden daha hakim olmaya başladılar.

Bu durum ebeveynlerinin dijital aletlerin kullanımına yönelik yaptığı uyarı ve önerileri değersiz görmelerine sebep oluyor. 

Bununla birlikte internette onları rahatsız eden bir durumla karşılaştıklarında bunu ebeveynleri yerine akranları ve diğer kişilerle paylaşmayı tercih ediyorlar. 

Teknoloji getirdiği bir çok faydanın yanında çocuklara psikolojik, sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişimleri açısından bir çok risk ve dezavantaj da getiriyor. 

Bu sebeple günümüzde teknolojinin doğru şekilde kullanılması adına ebeveynlere çok daha fazla sorumluluk düşüyor.

Teknolojinin doğru kullanılması adına ebeveynlere düşen sorumluluklar:

- Dijital araçların doğru kullanılması hakkında doğru rol model olmak.

- Çocukları dijital araçların sağlıklı kullanımını yönlendirebilmek amacıyla temel seviyede teknoloji, internet kullanımı, bilgi-iletişim teknolojileri ve gizlilik politikaları hakkında bilgi sahibi olmak ve yenilikleri takip etmek.

- Olumlu ve olumsuz içeriklerin ayrımını doğru yapabilmek.

- Bazı filtre programları gibi yazılımları kullanarak zararlı içeriklere ulaşımı engellemek bunu da çocuğun anlayabileceği şekilde açıklamak.

- Kullanım düzeyinin problem haline gelmemesi adına çocuğun ne zaman ve ne kadar bilgisayar ve internet kullanabileceği konusunda sınır ve kuralları düzenlemek.

- Kişilerin haklarına gerçek hayatta olduğu gibi sanal ortamda da saygı duyması gerektiğini çocukları aşılamak.

- Eğlenme ya da eğitim amaçlı olarak bu araçları çocukla birlikte kullanmak.

Bu makale 16 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Elvan Bacanlı

Psk. Elvan Bacanlı, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanını almıştır. Ardından, Üsküdar Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını tamamlayarak Klinik Psikolog unvanını almıştır. Psk. Elvan Bacanlı mesleki çalışmalarına İzmir Karşıyaka'da bulunan Portre  Psikoloji Merkezi'nde devam etmektedir. Almış olduğu sertifikalar ; Stratejik Çift ve Aile Terapisi Uygulayıcı Eğitimi ve süpervizyon- Davranış Bilimleri Enstitüsü Bilişsel Davranışçı Terapi Kuram ve Uygulama 2. Modül (80 saat) - Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği ( WISC-R ) (54 Saat) - Türk Psikologlar Derneği –İzmir Psikolojik Değerlendirme Sürecinde Ön Görüşme ve Kısa Süreli Danışmanlık (12 ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Teknoloji bağımlılığı
Klinik Psikolog  Elvan Bacanlı
Klinik Psikolog Elvan Bacanlı
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube