Panik atak eşittir kaygı nöbetleri diyebiliriz.
Ortada gerçek bir tehlike veya görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku atağıdır. Panik atak ânı çok korkutucudur, kişi kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini düşünebilir. Bir çok insan hayatları boyunca bir ya da iki panik atak geçirebilir. Ancak panik ataklar sürekli tekrarlıyorsa panik bozukluğundan bahsedilebilir. Çoğunlukla ilk ataklar birden bire, beklenmedik, nedeni bilinmeyen ve anlam verilemeyen bir şekilde gerçekleşir, kişide tehlikeyi çağrıştırır. Fizyolojik belirtilerine değinecek olursak;
•Nefes darlığı
•Kalp çarpıntısı
•Baygınlık hali
•Mide bulantısı
•Bedende cansızlık, uyuşma hissi
•Özellikle ölümle ilgili kaygılı düşüncelerin gelmesiyle eşlik eder.
Kişi atak sonrası beklenti anksiyetesine girmektedir ve süreci karmaşık hale getiren kısım da bu olmaktadır. Beklenti durumu sonucu kişi atak yaşamasa bile atakları yaşadığına dair düşüncelerle birlikte bedensel belirtileri hissedebilmektedir.
Peki Panik atak yaşandığı sırada kişi ne yapmalıdır?
Öncelikle kişi içinde bulunduğu âna odaklanmalıdır ne iş ile meşgulse o meşguliyeti sürdürmeye çalışmalıdır. Hissettiği belirtilerin ve zihninden geçen düşüncelerin kısa süre içerisinde sonlanacağının bilincinde olmalıdır. Nefes egzersizlerini kullanarak yada gevşeme egzersizleri ile atak esnasında kişi zihnini ve bedenini kontrol altına almaya çalışarak, süreci daha rahat geçirebilir. Sizlerde bu yazdıklarım ışığında sürecinizi kontrol altına almaya çalışabilirsiniz, eğer başarılı olamıyorsanız bir uzman destek almanızı öneririm.
Sağlıkla, huzurla kalın..