Oyun terapisi nedir ? bilinmesi gerekenler nelerdir

Oyun terapisi nedir ? bilinmesi gerekenler nelerdir

Oyun terapisi, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. Oyun terapisi çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, risk alabilecekleri, sosyal kuralları ve sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam yaratır.

 Oyun terapisinde özel olarak tasarlanmış bir oyun odasında terapist ve çocuk birlikte oyun oynar. Burada terapistin ilk görevi, çocuğun kendisini oyununa davet etmesini beklemektir. Çocuk, ihtiyaç duyduğu güven ilişkisini kurmaya başladığında terapisti oyuna davet eder. Çocuk, oyun terapistiyle güven ilişkisini geliştirdikten sonra yavaş yavaş kendini açmaya başlar. Oyun terapisinde çocuk, her biri birbirinden farklı anlamlar taşıyan oyuncakları kullanarak kendi oyununu kurar ve günlük hayatında ifade etmekte zorlandığı öfke, üzüntü, kıskançlık gibi olumsuz duyguları özgürce yaşar. Oyun terapisti, çocuğu tüm hata, eksiklik ve zayıflıklarıyla koşulsuz olarak kabul eder. Çocuk, rahatlar ve daha cesur bir şekilde kendini oyunun akışına bırakır. Bu süreçte, çocuk oyunlarında, yaşamındaki hayal kırıklıklarını yeniden canlandırarak, farklı şekillerde baş etme yollarını öğrenir.

Bu makale 24 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Müge Beğenilmiş

Psk. Müge Beğenilmiş,1998 yılında Toros Koleji’nden, 2002 yılında İçel Anadolu Lisesi’nden, 2008 yılında Mersin Üniversitesi Psikoloji bölümünden onur derecesiyle mezun olmuştur. Öğrenimi süresince özel eğitim gereksinimi olan çocuklarla ilgili çalışmalarda ve Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde çeşitli birimlerde görev almıştır. Lisans mezuniyeti sonrasında çocuk ve ergenlerde davranış sorunları, 0-6 yaş dönemi aile eğitimleri, ergenlerde madde bağımlılığı, sınav kaygısı ile baş etme, tükenmişlik sendromu gibi konularda çalışmalarını sürdürmüştür. Psikolog Müge BEĞENİLMİŞ, okul öncesi kurum çalışanlarına yönelik olarak uygulanmakta olan “Boğaziçi Okul Öncesi Eğitim Kurumları Hizmet İçi Eğitim Programı”’nı geliştirmiş ve bu programın Mersin genelindeki okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanması projesinde proje gel ...

Etiketler
Oyun terapisi nedir
Psk. Müge Beğenilmiş
Psk. Müge Beğenilmiş
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube