Kronik ağrı

Kronik ağrı

Hayatı çekilmez kılan yaygın kas ağrısı, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik ile giden çağımızın sık görülen hastalığıdır diyebiliriz müzmin ağrıya. Sabahları uyanma güçlüğü, kabızlık, el ve ayaklarda karıncalanma, eklemlerde ağrı ve hassasiyet, halsizlik, isteksizlik gibi yakınmalar vakaların çoğunda gözlenir.

Şikayetlerin tedavilere direnmesi nedeni ile çok çeşitli tetkikler tahliller ilaçlar ve hekimler gezilmesine rağmen genellikle sonuç alınmaz. Hastalık hastası olarak anılan bu insanlar yakınları ve hekimler tarafından ciddiye alınmadıklarından yakınırlar.

Toplumda görülme sıklığı yüzde 15-20 oranlarındadır. Hastalığın çeşitli sebepleri arasında stres önemlidir. Stresle salgılanma düzeni değişen kortizon dengesizliğinin ana sorumlu olduğu ortak kabul görmektedir. Müzmin yorgunluk hastalığı ve depresyonla sık birlikteliği nedeni ile bazen bulgular birbirine karışabilmektedir.

Sabahın ilk saatlerinde hastadaki şikayetler o kadar yoğundur ki, hastalıktan muzdarip insanlar sabah kalkıp işe gidilecek enerjiden yoksun olarak güne başlar.

Yaygın gezici vücut ağrıları yanında hastada nerede ise her yerde dokunma ve basınç uygulanmasına hassas onlarca tetik noktası teşhis koymamızı ciddi ölçüde kolaylaştırır.

Ağrı kesicilerle hastaların çoğunda bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Uygulanan tedavilere pek cevap vermeyen bu hastalarda zamanla gelişen depresyon hastalığın daha ağırlaşmasına sebep olabilmektedir.

İşe gidemeyecek kadar aşırı ağrı ve yorgunluk hastayı canından bezdirebilir. Aylarca devam eden bu şikayetler hastada kalıcı etkiler ve izler bırakırsa yaşam kalitesi ve iş veriminde ciddi düşüşlere sebep olabilir.

Müzmin ağrı, yaygın ağrı yada kas romatizması olarak isimlendirilen bu hastalarda  yukarda özetlemeye çalıştığım ağrı ve halsizlik şikayetleri yanında hafif ateş boğazda yanma ve ağrı, koltuk altı ve boyundaki lenf bezlerinde şişkinlik gibi bulgular olabilir.

Hastalık 20-50 yaş arası hanımlarda daha fazla görülmektedir. Hastaların bir kısmında uyku bozukluğu sabah tutukluğu, baş, boyun ağrısı, kabızlık, el ve ayaklarda yanma uyuşma karıncalanma ve terleme şişkinlik gibi mozaik yakınmalar görülebilir.

Müzmin ağrı yakınması ile müracaat eden hastalarda kas romatizması yada fibromyalji gibi tanılar koymamız çoğunlukla kolay olmakla birlikte, hastalığa sebep olacak kesin bir neden bulmamız çokta kolay olmamaktadır. Bulamamakla birlikte çeşitli ruhsal ve bedensel travmalar, sportif yaralanmalar, uyku düzensizlikleri, kasılma ve gerilime bağlı kas hücrelerinin oksijensiz kalması, hormonal bazı değişiklikler ve stres ilk akla gelen tetikleyicilerdir.

Geçtiğimiz son 20-30 yılın hastalıkları içerisinde  tıp literatüründe tanımlanan bu hastalık her geçen gün bilim adamlarının daha çok dikkatini çekmeye devam etmektedir.

Hastalığın tedavisinde biraz fedakarlık, sabır biraz da kararlı olmak gerekir. İyi hekim-hasta diyaloğu zemininde uygulanacak tedaviler yanında masaj, ayurveda, refleksoloji, akupunktur, eft, aromaterapi ve reiki gibi daha bir çok tamamlayıcı tedavi unsurlarından istifade edilebilir. Son yıllarda akupunktur ve bitkiler birlikte uygulanarak başarılı sonuçlar alınan hastaların artması çaresiz olmadığımızın da bir göstergesi.

Depresyon giderici ilaçlar sıkıntı ve kasılmaya yönelik ilaçlar ve bitkilerden istifade edilebilir. Tıbbın bütün dallarında olduğu gibi müzmin ağrı şikayeti ile biz hekimlere müracaat eden hastalarla kurulan diyalog sorunların çözümünde umulmadık kapıları açarak başarılı olmamızı artıracaktır.  Akupunktur nöral terapi hipnoz psikoterapi gibi tamamlayıcı ve destekleyici unsurları uygun vakalarda seçerek tedavideki başarı şansımız artırılabilir...Sağlık ve mutluluk dolu güzel günler diliyorum.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ali Akben

Doç Dr. Ali AKBEN, 1957 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Kahramanmaraş'ta bitirmiştir. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1984 yılları arasında mecburi hizmetini Iğdır'da yerine getirmiş ve 1984 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisasına başlamıştır. İhtisasını tamalayarak Nöroloji Uzmanı olmuş olan Dr. AKBAN, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji bölümünde Elektromyografi eğitimimi tamamlayarak EMG uzmanı olmuştur. Tıp eğitiminin yanısıra 1988 yılında Akapunktur ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları alanında teorik ve pratik çalışmalar yapmaya başlayan Doç Dr. Ali AKBEN, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de ilgi ve tecrübelerini artırmak amacıy ...

Etiketler
Ağrı kesici
Doç. Dr. Ali Akben
Doç. Dr. Ali Akben
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube