Kolesterolün hayırlısı

Kolesterolün hayırlısı

         Kolesterolünde hayırlısı olur mu dediğinizi duyar gibi oluyorum..Her şeyin hayırlısını nasıl istemekle sorumlu isek kolesterolünde hayırlısını isteyebiliriz. Bu durumda  daha sağlıklı ve zinde yaşamamız mümkün.

         Kolesterol,  karaciğer tarafından üretilir.  Beyin sinir sistemi başta olmak üzere temel vücut fonksiyonlarımız için gerekli bir yağdır.Kanda normal değerlerde bulunması elzemdir. Kandaki kolesterolün fazlalığında çeşitli kalp damar hastalıklarına ve tansiyon yüksekliğine  aday haline gelebiliriz.Kan kolesterolünün yükselmesi kalp damarlarını özellikle ana atardamarı daralttığı hatta tıkadığı bilinen bir gerçektir.Baş dönmesi dengesizlik konsantre olamama ve unutkanlık gibi bulguların altındada bazen yüksek kolesterol yatmaktadır.Ancak hayırlı kolesterol hem sinirlerimiz ve hücrelerimiz için elzem olup bu tür şikayetlere karşı bizi kalkan gibi de koruyabilir.. Hayırlı kolesterol normal  kolesterol dengesi için zaruridir.HDL olarak bilinen bu kolesterol sinir sistemi, beyin, hormonal yapımız gibi temel fonksiyonlar için zaruridir.  Zararlı kolesterolle mücadele etmek için en kolay yol bu dengeyi  sağlamaktır.

        Genelleme yaparsak kabaca  kandaki kolesterolün yüzde 20-25  gibi bir oran hayırlı kolesterol olmak zorundadır.İyi kolesterolü artıran ve kötü kolesterolün damarlarda yaptığı tahribatı azaltan C ve E vitamini eksikliğine karşı duyarlı ve tedbirli olmak büyük ölçüde bize yardımcı olacaktır..Bunu nasıl başarabileceğimiz sorusuna vereceğimiz pratik cevap:

               Düzenli egzersiz yap

               Kilonu kontrol et

               Ağırlıklı olarak zeytin yağı kullan

               Meyve ve sebze ağırlıklı beslen

               Lif yönünden zengin yulaf kepek  gibi doğal ürünleri tercih et    

               Antioksidan eksikliğine  ve serbest radikal gerçeğine karşı  dikkat et

               E vitamininden zengin sarımsak balık yağı gibi gıdaları sofandan eksik etme

               Taze sebze ve meyvelerden mevsiminde yemeye çalışılmalı

               Hazır A-C-ve B vitamin kapsülleri doktor önerisi ile alınabilir.

               Çeşitli bitkisel çaylarda yaralanmak mümkün..

                Özellikle karanfil çayı denendiğinde sonuçlar hemen görülecektir.

               Beslenme  alışkanlığını değiştir.Katı yağ , kırmızı et ,tuz, sakatat doymuş yağlardan uzak dur.Yağlı süt ve süt ürünlerini yememeye çalış

              Her iki kolesterolü dengeleyen lifli ve  posalı yiyeceklere ağırlık ver.

               Beyaz lahana ile dostluğunu sıklaştır

              Alkol ve sigaradan uzak dur..

              Akdeniz mutfağı veya Okinova(Japonya) mutfağına uygun beslen

              Rafine ve işlenmiş gıdalara  mümkünse  hiç yaklaşma

              Kırmızı biber trigliserid yükselmesine karşı öneriliyor.

             Acı biberde bulunan capsain maddesi trigiseridin adeta panzehiri.

              Zencefil kolesterol artıklarından kanı temizliyor ve kanın sulanmasında rolü var.

              Koenzim Q ve karnitin de doğal dengeleyicilere verilecek ilk akla gelen örnekler..

              İlaç tedavisinde ise günümüzde bir çok yararı ispatlanmış yan etkisi  daha az statinler olarak bilinen  tedaviden bahsedebiliriz.Statinler sadece kan yağlarını düşürmüyor aynı zamanda damarların direncini artırıyor ve damar sertliğine karşı korunmada sağlıyor.Ancak statinlerle ilgili yapılan çalışmalar yenidir.Yan etki ve bazı kalıcı olumsuzluklar konusunda yeterli kanıtlar da henüz elimizde değildir.

            Her tedavide önemli olan hekim hasta diyalogu bu tedavinin başarılı sonuçlar oluşturması için de çok önemlidir .İlaçlar ne kadar süre ile ve ne miktarda nasıl verilecek ve tedavi hangi şartlara göre sonlandırılacak gibi önemli ayrıntılar göz ardı edilmemelidir.

             Yukarda kısaca özetlemeye çalıştığım tavsiyeler hayırlı kolesterol dengesini lehinize çevirerek günümüzün sik görülen bir çok hastalığına karşı sizi koruyacaktır…

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ali Akben

Doç Dr. Ali AKBEN, 1957 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Kahramanmaraş'ta bitirmiştir. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1984 yılları arasında mecburi hizmetini Iğdır'da yerine getirmiş ve 1984 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisasına başlamıştır. İhtisasını tamalayarak Nöroloji Uzmanı olmuş olan Dr. AKBAN, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji bölümünde Elektromyografi eğitimimi tamamlayarak EMG uzmanı olmuştur. Tıp eğitiminin yanısıra 1988 yılında Akapunktur ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları alanında teorik ve pratik çalışmalar yapmaya başlayan Doç Dr. Ali AKBEN, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de ilgi ve tecrübelerini artırmak amacıy ...

Etiketler
Vitamin
Doç. Dr. Ali Akben
Doç. Dr. Ali Akben
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube