Uyku apnesi ve polisomnografi

Uyku apnesi ve polisomnografi

Uyku apnesinin en önemli belirtisi uykuda ani solunum duraklamaları, çok gürültülü horlamalar ve iç çekmelerdir.

Normalde üst solunum yollarını kontrol eden yapılar ( boğaz ve gırtlağı çevreleyen kaslar ve kıkırdaklar ) uyku esnasında gevşerler. Eğer bu gevşeme çok fazla olursa üst solunum yolları daralır ve solunum esnasında  giren çıkan havanın titreşimleriyle “horlama” sesleri oluşur. Horlama , uykuda nefes almak için zorlu, sıkıntılı, solumanın çıkardığı seslerdir.

Bazen de hava yolu uykuda tam tıkanır ve solunum geçici olarak kesilir. Bu durumuna “apne” adı verilir. Solunum durması (apne) olayında en az nefesin 10 saniye kesilmesi ve nefes durmalarının  saatte en az 5 defa tekrarlaması  “uyku apne hastalığı” olarak tarif edilir. Hastalar uykularında tekrarlayan  nefes durmalarıyla adeta boğulurcasına uyuma çabalarlar. Her bir apne esnasında, oksijen düşer, beyinde ve kalpte stres oluşur.

Her gece tekrarlayan bu durum yaşamınızı etkiler: uykunuzu bozar; sabah yorgun, sersem gibi, uykunuzu alamamış uyanırsınız, gün içinde  genel yorgunluk, isteksizlik, uyku basmaları hissedersiniz, bu durumlar yaşam kalitenizi, iş hayatınızı, sosyal ilişkilerinizi etkiler.Başağrıları olabilir.


Son yapılan araştırmalar, horlama ve uyku apnesinin  çok önemli bir çok hastalıkla ilişkili olduğunu göstermiştir Uyku apnesi tedavi edilmezse  aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

Başağrısı

Düzensiz Kalp atışları

Kalp büyümesi

Kalp krizi riskinin artması

Yüksek tansiyon

İnme( felç )

Aşırı yorgunluk ve gündüz uyku hali

Trafik kazaları(direksiyonda uyku gelmesi)

Cinsel arzuların azalması (iktidarsızlık)

Kontrol edilemeyen şişmanlama

Uykuda terleme, sık çişe kalkma

Aşırı sinirlilik, depresyon,canlılığın kaybolması

Uykuda ölüm

Bu hastalıkta kesin teşhis için önce kan tahlilleri , beyin filmi ve polisomnografi ( uyku testi ) yapılır hastaneye 1 gece yatırılarak uykudaki vucut parametreleri izlenir eğer test bozuk çıkarsa cpap cihazı gerekenlerde ayrı bir 2. gece tekrar titrasyon için yatış yapılır.

Uzm. Dr Oğuz BAK

Nöroloji-Nöropsikiyatri-EEG-EMG-POLİSOMNOGRAFİ uzmanı 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Oğuz Bak

Uzm.Dr. Oğuz Bak, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ankara Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Baskent Üniversitesi'nde tamamlayarak Nöroloji uzmanı olmuştur. 

Uzm.Dr.Oğuz Bak;Evde Nöral Terapi Enjeksiyonları ile Hertürlü Ağrının Tedavisi, Evde Muayene, Evde EEG , Evde Uyku Apne Testi yapmaktadır.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Kayseri Asker Hastanesi'nde, Kayseri Kızılay Hastanesi'nde, Ankara Bilgi Hastanesi'nde Kocaeli Acıbadem Hastanesi'nde, İstanbul Bölge Hastanesi'nde, Çengelköy Medivia Hospital'de, Gebze Medical Park Hastanesi'nde, görev yapmış olan Uzm.Dr, Oğuz BAK, mesleki çalışmalarına Özel Muayenehane devam etmektedir.

Uzm. Dr. Oğuz Bak
Uzm. Dr. Oğuz Bak
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube