Huzursuz bacak hastalığı

Huzursuz bacak hastalığı

                 Ayaklarda ve bacaklarda hissedilen ve  derinlerden gelen kişiyi rahatsız edici hoş olmayan bir duygu bir histir.İnsanı özellikle yatakta rahatsız eden bu şikayet uykuyu da engellediği için önemlidir.Hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte 50 yaşından sonra görülme sıklığı daha fazladır.Hanımlarda erkeklere göre daha fazla rastlanmaktadır.

                  Toplum genelinde /8-12 gibi bir oranda görülen bu hastalıkta irsiyet faktörlerinin rolü vardır.Huzursuz bacak hastalığı adından da anlaşılacağı gibi insanları öncelikle huzursuz etmekte.Hastalar bu huzursuzluğu tanımlamakta ciddi olarak zorlanırlar.Bir kısmı kramp gibi kas kasılması oluyor derken bir kısım hasta ise  kaslarım ağrıyor diye tanımlamaya çalışır.Ayaklarımda karınca veya böcek yürüyor gibi bir his beni rahatsız ediyor tarifi ise bu şikayeti daha iyi açıklıyor sanırım.

               Şikayetler büyük oranda ayaklarda hissedilirken bazı hastalar aynı şikayetlerin kollarda hatta karın gögüs gibi bölgelerde de olduğu konusunda israrcıdırlar.Gündüz yoğun iş ve mesai saatlerinde pek rahatsızlık vermeyen bu şikayetler gecenin ilerleyen saatleri ile birlikte hastaları daha fazla huzursuz eder ve zor durumda bırakır.

              Uykuya dalınacağı zamanlardaki sakinlik ve gevşeklik şikayetleri adeta alevlendirip kişiyi daha fazla huzursuz eder.Bu huzursuzluk bazen o kadar hastayı olumsuz etkiler ki hasta adeta yatağa gitmeye hatta  uzanmaya korkar olur.

              Ayaklarda yapılan bir hareket, bacak çekme, parmak kımıldatma gibi bir eylem hastayı derhal rahatlatır.Hasta bu duruma zamanla alıştığı için devamlı ayaklarını hareket ettirme ihtiyacı içine girer.Adeta bir tik gibi bir istemsiz hareket gibi algılanan bu hareket kişiyi hemen rahatlattığı için başlangıçta hasta bu yolu bir çözümmüş gibi görür.

              Zamanla şikayetlerin kalıcı olduğunun görülmesi ile  stres ve gerilim unsurları devreye girmeye başlar.Şikayetlerin devamlı hale gelmesi nedeni ile psikolojik olarak ta şikayet ve bulgular görülmeye başlar.

             Daha önceleri sadece akşamları hissedilen şikayetlerin gün içine yayılmaya  başlaması hastaların hekimlere müracaatlarının da bir sebebidir.

             Şeker hastalığı sinir ucu iltihabı kansızlık vitamin eksikliği nemli ve rutubetli ortamlarda çalışma klimalı ortamlar  hastalığa benzer bulgulara sebebiyet veren diğer unsurlar olduğundan teşhis ve tedavide göz önünde tutulması gereken durumlar.

             Huzursuz bacak hastalığının teşhisinde en önemli dayanak hastanın anlattıklarıdır. Nörolojik muayenede ve tetkiklerde pek bir bulguya rastlanmaz.Bazı hastaların reflekslerindeki zayıflama bu hastalığa özgü değildir.

             Sigara alkol kolalı içecekler ve aşırı baharatlı gıdalar şikayetlerin daha fazla hissedilmesinin sebepleridir.Aşırı çay tüketimi aynı şekilde rahatsızlık hissinin duyulmasını artırır.

            Tedavide önce zararlı olmamak kuralı önemsenmelidir.Özellikle uyku ilaçları uyuşturucu ilaçlar iyi sonuç verseler bile dikkatli olmak gerekecek tedavilerdir.Tedavide yararlı olan başlıca uygulamalara gelince:

             1- Dengeli ve düzenli beslenme her durumda olduğu gibi bu şikayetlerin az hissedilmesi için önemsenmelidir.

             2- Şikayetleri azdırdığı bilinen sıgara kahve çay ve kolalı içecekler hiç olmazsa akşam saatlerinde  terk edilmelidir.

             3- Çalışılan ortamlarda belirli aralarla istirahatler ve ayakları dinlendirme önemli bir yardım vasıtasıdır. Düzenli uyulmaya çalışılmalıdır.

             4- Masaj yoga refleksoloji gibi yardımcı tedavi unsurlarından yararlanmak mümkündür.  

             5- Akupunktur laser magnetik alan tedavileri başarılı sonuçlar almamıza yardım eder.

             6- B vitamini ve C vitamini destek tedavileri hastaları rahatlatır.

             7- Hastaların iyi geldiği için kullandıkları bilinçsiz ilaçlar kesilmeli ve yerine zararı olmayan ama yararı da bilinen ilaçlar tercih edilmelidir.

            8-  Bazı vakalarda beyinden salgılanan dopamin maddesinin eksikliği söz konusu olduğu için tedavi desteği bu yöne kaydırılabilir.

            9- İçinde demir bulunan iğneler kısa süreli kullanılarak yararlı olup  olmadıklarına göre tedavideki yeri düzenlenmeli.

          10- Tedavilere dirençli vakalarda buz masaji sirke masaji hatta alkol masajları geçiçi olarak çözüm sağlayabilirler.

          11- Pratik hekimliğimde akupunktur ve tens tedavilerinden bu hastaların önemli yararlar elde ettiklerini söyleyebilirim..

          12- Bazı vakalarda susam yağı çörek otu yağı veya saf sızma zeytin yağı masajlarından yarar görülebildiği için denenmesinde yarar vardır.

      Huzursuz bacak sendromu  sabır gayret ve paylaşım isteyen bir  hastalık olup sadece ilaçlar sadece bazı uygulamalarla sonuca ulaşılmayabilir.Azimli kararlı ve hekim-hasta diyaloguna önem veren bir yol izlenirse sonuç almak o kadar da zor değildir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ali Akben

Doç Dr. Ali AKBEN, 1957 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Kahramanmaraş'ta bitirmiştir. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1984 yılları arasında mecburi hizmetini Iğdır'da yerine getirmiş ve 1984 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisasına başlamıştır. İhtisasını tamalayarak Nöroloji Uzmanı olmuş olan Dr. AKBAN, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji bölümünde Elektromyografi eğitimimi tamamlayarak EMG uzmanı olmuştur. Tıp eğitiminin yanısıra 1988 yılında Akapunktur ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları alanında teorik ve pratik çalışmalar yapmaya başlayan Doç Dr. Ali AKBEN, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de ilgi ve tecrübelerini artırmak amacıy ...

Etiketler
Şikayet
Doç. Dr. Ali Akben
Doç. Dr. Ali Akben
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube