Baharı beklerken sağlığımıza dikkat edelim

Baharı beklerken sağlığımıza dikkat edelim

       Son günlerde sabahları daha geç uyanıyor ya da günlük aktivitelerden daha mı çabuk yoruluyorsunuz? Ya da her zamanki saatinizde uyuduğunuz halde sabahları yorgun uyandığınız oluyor mu?  Cevabınız  evet ise; bahar yorgunluğu sizi etkisi altına almış olabilir..

        Bu aylarda sıklıkla  alerjik reaksiyonlar, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma, solunum yolu hastalıkları ve mide rahatsızlıklarında nisbi bir artış olabiliyor. Her canlı gibi bizler de şu günlerde değişen hava koşullarına ayak uydurmakta zorlanabiliriz. Kimi zaman bu uyum süreci çeşitli rahatsızlıklar yüzünden uzayabilir yada bozulabilir.Halsizlik bulantı  Midede ekşime yada yanma gibi bulgular sık görülebilir. Çarpıntı, kas yorgunluğu ve uykuya meyil yada uykusuzluk gibi şikayetlerlew karşılaşmak mümkün.

          Güneşin sıcak yüzünü bize göstermeye başladığı bu  günlerde, bol bol güneşlenmenin fiziksel sağlığımız kadar,  ruh sağlığımız ve zihin sağlığımız  açısından da oldukça faydalı olduğu bariz bir gerçek. Bu günlerde  uzun yürüyüşler yapmak eksersiz yanında  sebze ve meyvelerden doğal vitaminler almak yanında  ve bol su ile desteklememiz halinde bir çok olumsuzluğa karşı vücut direncimizi artırabiliriz.

           Bahar ayları ile birlikte   havadaki ısı değişimleri sonucu  özellikle tansiyon, şeker, alerji, astım, mide ülseri gibi hastalıklar daha çok görülme eğilimine girer.

Bu hastalıklar ile yaşayan kişilerin gerekli önlemleri eksiksiz almalarında sonsuz yararlar var. Bu tür hastalık eğilimi olan kişilerin  ilaçlarını düzenli kullanılması, verilen beslenme programına her zamankinden daha çok özen gösterilmesi gerektiğine inanıyorum.

          Çeşitli rahatsızlıkları olan insanlarda bu  rahatsızlıkları tetikleyen bahar ayları, sağlıklı insanların genel vücut sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilir.. Sabahları uyanmada zorluk  yada daha  kolay yorulma  görülebilir.,Tüm vücutta yada  eklemlerde  hissedilen yaygın ağrılar  halsizlik  yorgunluk bitkinlik gibi şikayetler ile karşı karşıya kabiliriz.

            Tüm bunlar niçin oluyor sorusunun cevabini kısaca hatırlayalım: insan metabolizmasının bahar aylarına göre yeniden ayarlanmasındaki uyum gecikmesi .  Bahar aylarında atmosferdeki elektrik yükünün değişimi mağnetik alanda meydana gelen doğal farklılıklar ve çevremizdeki ıyon dengesinin bozulması gibi bir çok sebep bu problemleri yaşamaya yatkın hale gelmemizi sağlıyor..

             Özellikle şehirlerde yaşayan insanlar hava akımının daha az olması gibi nedenlerle  elektrik yükünden daha fazla etkilendiklerini biliyoruz. Pozitif etkinin insanlara canlılık getirdiğini, negatif etkinin ise yorgunluk halsizlik gibi, adı üzerinde negatif sonuçlara neden olduğunu da biliyoruz.

            Bu günlerde birçoğumuzu pençesi altına almış olan mevsimsel yorgunluk ve bitkinliğe karşı neler yapabiliriz?

            1-Günlük sıvı ihtiyacımız artmıştır.Çünkü hem havaların ısınması hemde hücrelerimizin iyon dengesinin düzenlenmesi aldığımız sıvı miktarını artıralım...

           2 – Pamuklu    ter çekme gücü fazla gözeneklı    giysileri tercih edelim ki  ısı metabolizmamızın ayarlanmasında vücudumuza yardımcı olsun..

            3- B ve C vitaminlerine bu aylardadaha çok muhtacız. . Bu vitaminler en çok sebze ve meyvelerde bulunduğu için, daha çok meyve ve sebze tüketmek vücut direncimizi korumamıza yardımcı olacaktır.

            4-Kış mevsiminde  soğuklardan yıpranmış olan cildimizi besleyici kremlerle masaj yapıp kan akımını canlandırabiliriz.

            5- Yatış ve kalkış saatlerimizi iyi ayarlayarak bu günlerde vücudumuzun dinlenmesinde en önemli gıdalardan olan uyku ihtiyacını tam karşılamalıyız. sabahları da aynı saatte uyanmaya çalışmak;

            6- Uyku düzenimizin aksamaması  gün içinde yorgun düşmemizi engelleyecektir.

            7- Ekzersiz ve doğal yürüyüşler  fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Eğer uzun yürüyüşlere çıkamıyorsak; sabahları açık pencere önünde yapacağımız basit jimnastik hareketleri bile, dolaşım sistemimizin harekete geçmesini sağlayıp, bizi daha canlı kılacaktır.

             8-   Ilık banyo  alışkanlığı kazanmak, hem cilt sağlığımıza hem temiz olma hissinin verdiği mutluluk ile ruh sağlığımıza, hem de alerjik reaksiyonlara neden olan polenlerin vücudumuzdan temizlenmesine yardımcı olacaktır.

             9- Alkol, sigara gibi kötü alışkanlıkları hemen   bırakmak fiziksel olarak canlılık verecektir.

             10- Özellikle bu aylarda kış mevsimindem kalma alışkanlıkların başında gelen  rafine ürünler , pasta, asitli içecekler ve konserve sebzeler gibi yapay ürünler yerine, vitamin değeri yüksek meyve salataları, taze sebze yemekleri, portakal suyu gibi besinleri tercih etmek sağlığımızı korumak açısından önemli bir aşama olacaktır.

              11-Bahar aylarında zinde ve sağlıklı kalmak istiyorsak yukardaki  basit önlemleri uygulamanızı öneriyorum denediğinizde ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ali Akben

Doç Dr. Ali AKBEN, 1957 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Kahramanmaraş'ta bitirmiştir. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1984 yılları arasında mecburi hizmetini Iğdır'da yerine getirmiş ve 1984 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisasına başlamıştır. İhtisasını tamalayarak Nöroloji Uzmanı olmuş olan Dr. AKBAN, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji bölümünde Elektromyografi eğitimimi tamamlayarak EMG uzmanı olmuştur. Tıp eğitiminin yanısıra 1988 yılında Akapunktur ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları alanında teorik ve pratik çalışmalar yapmaya başlayan Doç Dr. Ali AKBEN, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de ilgi ve tecrübelerini artırmak amacıy ...

Etiketler
Baharı beklerken sağlığımıza dikkat edelim
Doç. Dr. Ali Akben
Doç. Dr. Ali Akben
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube