Karaciğer detoksu

Aşağıda belirtilen yiyeceklerden en az bir ikisini beslenmenize ekleyin.

Karaciğer detoksu

Sarımsak:Sadece 1-2 tanesi bile karaciğer enzimlerini aktive eder. Sarımsak aynı zamanda karaciğerin detoksunda yardımcı olan alicin ve selenyum içerir.

Greyfurt: C vitamini ve antioksidan oranı yüksek olan greyfurt karaciğerin doğal temizleyicisidir. Kahvaltı yarım su bardağı greyfurt suyu içecek karaciğerin detoksunu sağlayan enzimleri aktive eder.

Pancar-Havuç: Her ikisi de beta karoten yönünden çok zengindir. Genel olarak karaciğer fonksiyonlarının düzelmesinde önemlidir.

Yeşil çay: Yeşil çayda bulunan kateşin iyi bir antioksidandır.

Yeşil yapraklı sebzeler: Karaciğerin temizlenmesinde etkili olan en güçlü besinlerdir. İster çiğ ister pişmiş isterseniz de juicing denilen sebze suyu olarak tüketebilirsiniz. Özellikle roka, tere, karahindiba, ıspanak, pazı, hardal karaciğer detoksunda önemlidir.

Avokado: Vücudun glutatyan üretmesini sağlayan süper bir besindir. Yağ içeriğini göz önünde bulundurarak beslenmede yer verilebilir.

Elma: “Elma yiyen insan doktor yüzü görmez”. Vücudu ve karaciğeri temizlemede etkili olan pektini içerir.

Zeytinyağı

Alternatif Tahıllar: Tahıl olarak buğday içeren yiyeceklerin yerine gluten içermeyen kinoa, karabuğday, kuru baklagiller tercihi karaciğer detoksunda önemlidir. Gluten hassasiyeti olan bireylerde anormal karaciğer fonksiyon testleri görülebilmektedir.

Turpgiller: Turpgillerin içinde yer alan brokoli, karnabahar gibi yiyecekler karaciğerde ekstra enzim üretimi sağlayarak sistemdeki glikoz miktarını artırabilmektedir. Bu enzimler kanser riskini de azaltmaktadır.

Limon: bu meyve büyük oranda C vitamini içermektedir. Sabah içilen limon suyu karaciğeri uyarır.

Ceviz: ‘Arjinin’ denilen aminoasit yüksek oranda bulunur. Karaciğerde amonyum oranının azaltılmasında önemlidir. Ceviz iyi glutatyan ve omega-3 kaynağıdır. Yutmadan önce iyice sıvılaşana kadar çiğnemeyi unutmayın.

Lahana: Karaciğer detoksunda enzim aktivasyonunda önemlidir. Salatada, turşuda, çorbada ve yemek olarak tüketilebilir.

Zerdeçal: Baharatların kralıdır. Parlak sarı renkte özellikle Çin ve Hindistan mutfağında kullanılan bir ilaç gibi güçlü bir antiinflamuar karaciğerin en en sevdiği baharattır. Salatalara, etlere, sebzelere, yoğurda ekleyerek kullanılır.

Bu makale 25 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dyt.  Yeter Çelik

Dr. Dyt. Yeter ÇELİK, 1976 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara’da tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi  Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında  tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 2006 yılında lisansüstü derecesini, 2015 yılında ise doktora derecesini almıştır. 1998- 2000 yılları arasında Bodrum Dedeman Oteli Sağlıklı Yaşam ve Zayıflama Merkezi'nde, 2000 - 2016 yılları arasında Başkent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde Diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 15 ay diyet polikliniği diyetisyenliği, 6 yıl pediatri diyetisyenliği (Pediatrik onkoloji, yanık, kalp damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek nakli öncesi ve sonrası beslenme desteği, pediatrik parenteral ve enteral beslenme desteği, pediatrik diyabet hastalarında karbonhidrat sayımı eğ ...

Etiketler
Detoks diyeti
Dr. Dyt.  Yeter Çelik
Dr. Dyt. Yeter Çelik
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube