Elma sirkesi kilo verdirir mi?

Elma sirkesi kilo verdirir mi?

Birçok diyet kilo verdirmek için günde 1 ya da 2 defa sade veya su ile karıştırılarak elma sirkesi tüketimi önermektedir.

Birkaç çalışmayla bilimsel kanıtları var mı yok mu bakalım;

Kilo vermede sirkenin etkilerine yönelik küçük çalışmalar vardır. “International Journal of Obesity” dergisinde yayınlanan bir çalışmada sirkenin lezzet ve tolerasyonuna bakılmıştır. 20-42 yaşları arasında 16-14 kişilik rastgele iki gruba ayrılan sağlıklı  bireyde yapılmıştır. Bu bireylere 1-2 yemek kaşığı sirke yemek öncesi direkt olarak verildiğinde güçlü bir iştahsızlık oluşturmuş ve bulantı oluşmuştur. Araştırmacılar doğal bir iştah bastırıcı olan sirkenin önerilmesinin uygunsuz olacağı sonucuna varmıştır.

Bioscince dergisinde yayınlanan 12 haftalık çalışmada vücut yağ kütlesi, vücut ağırlığı ve trigliserid düzeyleri üzerine sirkenin etkileri araştırılmıştır. 25-60 yaş arasındaki bireyler üç gruba ayrılmıştır. Obez olan bireylere 0, 15, 30 ml sirke içeren 500 ml içecek verilmiştir. Her grup 58 ya da 59 kişiden oluşmaktadır. Sirke tüketen grupla tüketmeyen gruba göre vücut ağırlığında, organ çevresi yağlanmada (visseral yağlanma) bel çevresi ve trigliserid düzeyinde önemli ölçüde düşüş sağlanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin katılımının az olmasına rağmen 15 ml sirkenin kilo vermede yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır.

Peki biz diyetisyenler elma sirkesini önerecek miyiz?

Normal elma sirkesi tüketiminin (15 ml) hiçbir yan etkisi yoktur. Ayrıca elma sirkesi doğal pektin, potasyum, fosfor, kalsiyum minerallerini az miktarda da olsa içermektedir. Biz diyetisyenler danışanlara başarılı kilo kaybının olması için diyette porsiyon kontrolü, sağlıklı pişirme yöntemleri, sağlıklı atıştırmalıklara odaklanarak ayrıca  danışanların  besin etiketlerini  okumaya yönlenditrebilirler. Elma sirkesinin tadı pek hoş olmadığı için ve bulantıya sebep olabileceği için salata sosu ya da marinelerde kullanılması ile de kilo vermedeki olumlu etkilerinden faydalanılabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dyt.  Yeter Çelik

Dr. Dyt. Yeter ÇELİK, 1976 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara’da tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi  Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında  tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 2006 yılında lisansüstü derecesini, 2015 yılında ise doktora derecesini almıştır. 1998- 2000 yılları arasında Bodrum Dedeman Oteli Sağlıklı Yaşam ve Zayıflama Merkezi'nde, 2000 - 2016 yılları arasında Başkent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde Diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 15 ay diyet polikliniği diyetisyenliği, 6 yıl pediatri diyetisyenliği (Pediatrik onkoloji, yanık, kalp damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek nakli öncesi ve sonrası beslenme desteği, pediatrik parenteral ve enteral beslenme desteği, pediatrik diyabet hastalarında karbonhidrat sayımı eğ ...

Etiketler
Kilo verme yöntemleri
Dr. Dyt.  Yeter Çelik
Dr. Dyt. Yeter Çelik
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube