Hızlı kilo kaybı ve getirdiği sorunlar

Hızlı kilo kaybı  ve getirdiği sorunlar

Kilolu ya da obez bireyler bir an önce bu kilolarından kurtulmak istiyorlar. Ancak hızlı kilo kayıpları beraberinde birçok sağlık problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadır.

Vücudun yağ miktarı ‘leptin’ denilen bir hormonla doğru orantılıdır. Leptin seviyeleri beyinde hipotalamus tarafından takip edilmektedir. Leptin, iştahı kontrol eder, metabolizmayı düzenler ve yağ yakımını arttırır. Hızlı kilo kaybıyla birlikte bu leptin seviyesinde de hızlı bir düşüş olur. Bu hızlı düşüş açlığı tetiklemektedir. Bu açlık cevabı aynı zamanda günlük enerji tüketiminin azalmasını sağlamakta, enerji oluşumu için kas dokusu yıkımına sebep olabilmektedir. Bu durumda  birey kilosunu korurken zorlanmakta, günlük temel ihtiyacı olan enerjiyi ve besin öğelerini aldığında dahi kilo almaktadır ve “Yo Yo” olarak tabir edilen kilo döngüsünü oluşabilmektedir.

Hızlı kilo kaybına sebep olan çok düşük kalorili diyetlerle oluşan açlıklar “binge eating” denilen tıkınırcasına yeme ataklarını tetikleyebilmektedir. Ayrıca  Hızlı kilo kaybı ve uzun süreli açlık durumlarında  vücut fazla yağı metabolize ederek karaciğerde ilave kolesterol salınımına sebep olabilir ve sonuçta safra taşı oluşumuna neden olabilmektedir.

Derimiz, bizim üzerimizdeki perdedir. Hızlı kilo kaybıyla oluşan derideki sarkmalar, kırışıklıklarda sarkan, kırışık görünen bir perde gibi kötü görünür. Niçin sarkar? Öncelikle cildin anatomisine bakmak gerekir. Cildimizin altında ilk olarak yağ dokusu, sonrasında da kas dokusu vardır. Bu yağ ve kas dokusu deriyi gergin tutar. Eğer kilo alırsanız yeni oluşan yağ dokusunu karşılamak için cildinizin yüzey alanı genişler. Hatta bu çok hızlı olursa çatlaklar oluşabilir. Kilo kaybıyla birlikte yağ hücreleri küçüldüğünde deri altında boşluk artacak ancak deri yüzeyi aynı kalacaktır. Bu durumda sarkma denilen, derinin askıda kalması söz konusu olacaktır. Sarkmalar bireye göre değişmektedir. Kazanılan veya kaybedilen kiloya, yaşa, yağsız kitleye ve genetiğe göre değişmektedir.

Sonuç olarak kilo verirken makul hedefler koymak bir çok sağlık probleminin oluşmasını önleyecektir. Sağlıklı kilo kaybı için haftalık 0.5-1 kg’lık hedefler konulabilir. Vücutta yarım kilo kayıp olabilmesi için 3500 kkal’lik bir açık olması gerektirir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dyt.  Yeter Çelik

Dr. Dyt. Yeter ÇELİK, 1976 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara’da tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi  Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında  tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 2006 yılında lisansüstü derecesini, 2015 yılında ise doktora derecesini almıştır. 1998- 2000 yılları arasında Bodrum Dedeman Oteli Sağlıklı Yaşam ve Zayıflama Merkezi'nde, 2000 - 2016 yılları arasında Başkent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde Diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 15 ay diyet polikliniği diyetisyenliği, 6 yıl pediatri diyetisyenliği (Pediatrik onkoloji, yanık, kalp damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek nakli öncesi ve sonrası beslenme desteği, pediatrik parenteral ve enteral beslenme desteği, pediatrik diyabet hastalarında karbonhidrat sayımı eğ ...

Etiketler
Hızlı kilo kaybı sebepleri
Dr. Dyt.  Yeter Çelik
Dr. Dyt. Yeter Çelik
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube